חזה טובולרי
שד טובולרי הוא בעיה מולדת הגורמת להפרעה בהתפתחות השד. הבעיה מופיעה בגיל ההתבגרות בד"כ ויוצרת מראה שאינו אסתטי המלווה מבוכה אישית וחוסר ביטחון. חזה צינורי עלול להיות חד צדדי או דו צדדי, ולעתים קרובות ניכרת א-סימטריה בין השדיים. ככל הנראה, עד 5% מנשים הפונות להגדלת חזה סובלות משד טובולרי. ההפרעה בהתפתחות השד נובעת מנוכחות של רקמת חיבור עודפת הקיימת בצורת טבעת במרכז השד. טבעת זו מגבילה את התפתחות השד לכל שטחו ומאלצת אותו להתפתח בצורת צינור הממוקם במרכז השד. קיימים מקרים קלים של חזה טובולרי, אשר מתבטאים בחוסר התפתחות השד ברביע התחתון-מרכזי שלו. במקרים החמורים יותר, ניכרת הפרעה בהתפתחות בכל חלקו התחתון של השד ואף בכל שטח השד.
- תמונות לפני / אחרי הרמת חזה
ההתפתחות הצינורית של השד, מתבטאת במס' מאפיינים:
- בסיס שד (אזור האחיזה של השד בבית החזה ) צר
- רקמת שד לא מפותחת
- קפל תת שדי גבוה
- מרווח גדול בין השדיים
- עטרה רחבה ותפוחה
בשל חוסר התפתחות השד ובלוטות החלב, מטופלות רבות אינן יכולות להניק בשל חוסר היכולת לייצר נפח מספק של חלב. אולם, העובדה כי קיים חזה טובולרי אינה מעידה על הפרעה בפוריות.
הטיפול בחזה טובולרי הוא טיפול כירורגי המותאם למטופלת הספציפית. יש לזכור כי הטיפול אמור להיות דו"צ ומעבר לטיפול בשד הטובולרי יש לטפל בשד השני ע"מ להתאימו לשד הטובולרי ולתקן א-סימטריה קיימת.
טיפולים אפשריים בחזה טובולרי
- הגדלת חזה
במקרים בהם גודל העטרה בגדר הנורמה ומיקום הפטמה גבוה מהקפל התת שדי, הפתרון כולל בד"כ הגדלת חזה. במרבית המקרים יהיה צורך לבצע שחרור פנימי של המיתר המונע את התפתחות השדיים. את הניתוח ניתן לבצע באמצעות חתך בקפל התת שדי או חתך בגבול העטרה והעור, היוצר בד"כ צלקת עדינה ואסתטית.
- מתיחת רקמות
לעתים, החדרה של שתל קבוע בתוך שד טובולרי מוגבלת, כיון שמעטפת העור אינה רחבה מספיק ע"מ להכילו. החדרה של שתל סיליקון תחת מתח עלולה לגרום לקרעים בעור המלווים סימני מתיחה ויצירה של גלים, אשר ניתן לראותם או למששם מתחת לפני העור. במקרים אלו, ניתן להחדיר מותחן רקמות. מותחן רקמות הוא שתל העשוי מעטפת סיליקון ללא תוכן, אשר ניתן לנפחו באמצעות מי מלח באופן מדורג בזמן הניתוח ולאחריו. המותחן מוחדר לרקמה כשהוא מרוקן, ומנפחים אותו בתדירות של שבוע- שבועיים. לאחר ניפוחו, השד ייראה גדול יותר ועם מעטפת עור תואמת. יתרון נוסף של המותחן הוא פתיחת טבעת רקמת החיבור הפנימית באופן מדורג ולא טראומטי. החיסרון בשימוש במותחן הוא הצורך בביצוע ניתוח נוסף, להחלפת מותחן הרקמות בשתל סיליקון קבוע, ע"מ להעניק תוצאה קבועה.
- הזרקת שומן
בשנים האחרונות נעשה שימוש גדול יותר בשומן עצמי ע"מ להשיג נפח ברקמות שונות בגוף. עיקר השימוש של רקמת השומן הוא בפנים ובשדיים. במקרה של שדיים טובולריים, לשומן יכולת להעניק נפח באזור שלא התפתח בשדיים ובכך, להרחיב את בסיס השד ,להוריד את הקפל התת שדי ו"לפתוח" את רקמת החיבור הטבעתית המגבילה את התפתחות השדיים. השומן נשאב מאזור אחר בגוף, בד"כ הירכיים או הבטן, מזוקק מחוץ לגוף באמצעים שונים המנקים ממנו את עודפי הדם והמים ומוזרק לאזור החסר בשדיים. יתרונו של השומן הוא ההימנעות משימוש בגוף זר (שתל/מותחן). חסרונו הגדול נעוץ בספיגתו החלקית, המצריכה בד"כ ביצוע הפעולה מס' פעמים.
הרמת חזה
בחלק מהמקרים של חזה צינורי ישנם עודפי עור. ניתוח הרמת חזה מתאים לנשים עם עודפי עור יחסיים לנפח השד. בניתוח מסירים את עודפי העור בשד ע"מ לאזן בין מעטפת השד (העור) העודפת לנפח שלו. בשד טובולרי, קיימת בעיה נוספת - עטרה רחבה אשר יש צורך להקטינה. ולכן, קיימות שתי מטרות עיקריות בהרמת חזה במקרה של חזה טובולרי:
- להסיר את עור העטרה העודף. הסרה של עור העטרה בעל הפיגמנט המיוחד וסגירת העור מחדש תיצור עטרה קטנה ואסתטית. בניגוד לניתוחי הרמה קונבציונאליים בהם תיוותר צלקת ניתוחית סביב העטרה ועוד אחת, אורכית בחלק התחתון של השדיים, בהקטנת עטרה בחזה טובולרי ניתן להסתפק לפעמים בצלקת סביב העטרה (פרי-אראולרית) בלבד.
- התאמה בין גובה הקפל התת שדי לגובה הפטמה. במטופלות המועמדות להרמת חזה, נמצא בד"כ פטמה הנמוכה ביחס לקפל התת שדי ולכן יש להסיר עור ע"מ להרימה. בשד טובולרי, הבעיה שונה לעתים. לכאורה, בחלק גדול מהמקרים נמצא פטמה הנמוכה יותר מהקפל התת שדי. אולם, במקרה זה הבעיה היא אינה פטמה נמוכה אלא קפל תת שדי גבוה. הטיפול במקרים אלה הוא הורדה של הקפל באמצעות שתל סיליקון או הזרקת שומן. כאשר הפטמה אכן נמוכה מהקפל התת שדי, יש לבצע הרמת חזה עם הסרת עודפי עור.
- ניתוח הרמה והגדלת חזה
כל שנאמר לגבי הסרת עודפי העור בניתוח הרמת חזה, נכון גם לגבי הרמה והגדלת חזה. במקרים רבים, השד הטובולרי קטן והרמת חזה לא תספיק ויש לבצע הרמה והגדלת חזה עם שתל סיליקון ע"מ להעניק נפח לשדיים.
הטיפול בשד השני יוכתב ע"י הפתרון שהוצע לשד הטובולרי. לעתים הבעיה היא דו"צ והטיפול יהיה דומה אך לעתים מדובר בחזה טובולרי חד צדדי ויש לטפל בשד השני באופן שונה. הטיפולים כוללים את כל מה שהוזכר עד כה בתוספת ניתוח הקטנת חזה אם קיים פער בגודל השדיים. כאשר יש שימוש במותחן רקמות או שמבוצעת הזרקת שומן בשד הטובורלי, מה שיצריך בד"כ מס' שלבים לניתוח, יש לבצע את ניתוח התאמת השד השני בשלב השני, ע"מ לקבל מראה סופי של השד הטובולרי לאחר השלב הראשון.
לסיכום, שד טובולרי מהווה בעיה נפוצה אשר יש לתקנה בהתאמה לבעיה הספציפית של המטופלת. על המנתח להיות בקיא בשלל שיטות התיקון השונות ע"מ להעניק למטופלת את הניתוח האופטימאלי.