ניתוח פלסטי
תחום הכירורגיה הפלסטית התקדם והתרחב בצעדי ענק בעידן המודרני. המקצוע נחלק לשניים - הניתוחיים הרפואיים אשר מתמקדים בשחזור רקמות חסרות לאחר טראומה, זיהום, כריתת גידולים או מומים מולדים. החלק השני הוא הניתוחים האסתטיים, אשר מתמקדים בשיפור איכות חייהם של מטופלים. ניתוח פלסטי הוא ניתוח לכל דבר ועניין. ההכנה וההחלמה ממנו מהווים מרכיב חשוב בהצלחתו. מרכיב ייחודי בניתוחים הפלסטיים, הוא הצורך בהפרדה של העור, מה שמראש, יכול להפריע לאספקת הדם ומהוה גורם סיכון בכל מה שקשור לריפוי חתכים ניתוחיים. במאמר זה נתמקד בנושאים מסוימים העשויים לשפר את הצלחת הניתוח הפלסטי.
גורמים העוזרים לשיפור איכות הניתוח הפלסטי
- עישון
בסיגריות קיימים מס' חומרים המפריעים להחלמה מניתוח פלסטי. הראשון והחשוב ביותר הוא הניקוטין, המכווץ את כלי דם, ומפחית את זרימת הדם לחתך הניתוחי. הדבר עלול לגרום לפתיחה של החתך הניתוחי, זיהום, נמק וצלקת לא אסתטית. גורמים נוספים בעשן הסיגריה העלולים להפריע לריפוי החתך הניתוחי הם פחמן חד חמצי ועוד תוצרי פירוק פחמימניים. לעישון גם נזקים ארוכי טווח, הקשורים בעיקר לראות, ומתבטאים בהפחתת הרזרבה הנשימתית ויכולת מופחתת של הגוף לעמוד במצבי קיצון, כדוגמת ניתוח.
לאור זאת, מומלץ להפסיק לעשן לגמרי שלשה שבועות לפני ניתוח פלסטי וכשבועיים אחריו. הפסקת העישון מתאפשרת בכל ניתוח אסתטי שמתוכנן מראש. לעתים, קיימים ניתוחים דחופים, הקשורים בעיקר לתחום השחזורים, ואינם מאפשרים הפסקה מראש של העישון. במקרים אלה, יש להתאים את הניתוח למצב המטופל, כלומר לנסות להקטין את היקף הניתוח, להפחית את ההפרדה מתחת לעור ועוד התאמות שניתן לעשות בהתאם למקרה.
- השמנה
עודף משקל מעלה את שיעור הסיבוכים הקשורים להרדמה ואת הסיבוכים הקשורים לניתוח עצמו. גם פה קיים שיעור גבוה יחסית של זיהומים ופתיחה של החתך הניתוחי. מעבר לסיבוכים, בחלק מהניתוחים האסתטיים כדוגמת מתיחת בטן, מתיחת פנים, מתיחת זרועות או מתיחת ירכיים, התוצאות שתתקבלנה תהיינה תת מיטביות. הדבר קשור לתהליך הגרביטציה הגורם לצניחה חוזרת של רקמות ומתיחה שלהן. גם פה, ראוי להפריד בין ניתוח שחזורי דחוף, במיוחד על רקע אונקולוגי (שם אין מקום לדחייה ויש לקחת בחשבון את הסיבוכים הצפויים) לעומת ניתוח מתוכנן מראש, אסתטי או רפואי, אשר לפניו ניתן לבצע הכנה מדוקדקת. הפחתה במשקל באמצעות ניתוח בריאטרי או שינוי אורחות חיים, מומלצת ועשויה לסייע רבות.
קיים מדד אשר נותן אינדיקציה כללית לדרגת ההשמנה וקרוי Body Mass Index (BMI). המדד מבטא את משקל המטופל (בק"ג) לחלק בגובה המטופל (במטרים) בריבוע. ערך של מתחת ל- 25 נחשב משקל תקין. 25-30- עודף משקל. 30-35 – השמנה. 35 ויותר השמנה קיצונית. לפני ניתוח, מומלץ שערך ה- BMI לא יעלה על 30 בניתוחים הקשורים לבטן. בניתוחים אשר אינם קשורים לבטן, מומלץ כי ה- BMI לא יעלה על 35. כמובן שערך זה נותן אינדיקציה כללית ואינו מהווה מדד חד משמעי. לדוגמא, באנשים בעלי מסת שריר משמעותית ה- BMI גבוה, אך אין מדובר באמת בהשמנה.
- סוכרת
סוכרת היא מחלה הפוגעת באספקת הדם לרקמות ומחלישה את מערכת החיסון. איזון הסוכרת חשובה לפני כל ניתוח, במהלכו ואחריו. הדבר נכון במיוחד בניתוחים הפלסטיים, אשר קיימת בהם הפרדה נרחבת מתחת לעור, מה שפוגע באספקת הדם אליו. ניתן לבצע הערכה של רמת הסוכר בדם באמצעות בדיקת סוכר פשוטה. אולם, בדיקה מהימנה הרבה יותר, הנותנת הערכה על רמות הסוכר הממוצעות בדם בחודשים שקדמו לניתוח היא בדיקה שנקראת Hemoglobin A1C. ערכי בדיקה סבירים הם עוד 6-6.5. ערכי גבוהים יותר, עלולים להפריע לריפוי החתך הניתוחי. במקרים אלו, יש להיוועץ עם רופא המשפחה או רופא העוסק בתחום הסוכרת, אשר יאזן את המחלה.
בדיקות לפני ניתוח פלסטי
לעתים קיימות בדיקות מיוחדות הנדרשות לפני ניתוח ע"מ להפחית סיכון. בתחום האסתטי, נשים העוברות ניתוח פלסטי בשד, נדרשות מגיל מסוים לבצע הערכה מקיפה של השד. אין גישה חד משמעית המקובלת על כולם במקרים אלה. בד"כ, עד גיל 40, לא נדרשת הערכה מיוחדת למעט בדיקת כירורג שד במקרים מסוימים. מעל גיל 40, מקובל לבצע בדיקה של כירורג שד או ממוגרפיה של השד בתוספת בדיקה על קולית (אולטראסאונד) ע"פ צורך. מטרת הבדיקות היא קבלת מידע בסיסי על מרכיבי השד ואיכותו וכמובן, גילוי פתולוגיות נלוות.
בבדיקת הבטן לפני מתיחת בטן, לעתים קיימת פגיעה בשלמות דופן הבטן, מצב הקרוי הרניה. מקרים אלו דורשים הדמיה מעמיקה יותר – בדיקה על-קולית (אולטראסאונד) או אפילו טומוגרפיה ממוחשבת (CT).
תרופות מיוחדות ותוספי מזון
תרופות שנוטל המטופל לפני ניתוח פלסטי, עלולות להפריע לריפוי לאחר הניתוח ואף מעידות על מחלות מסוימות, אשר מגדילות את הסיכוי לסיבוך הקשור להרדמה. מדללי דם כדוגמת קומדין, אספירין או פלאביקס יש להפסיק בד"כ כשבוע עד שבועיים טרם הניתוח. קיים מדללי דם מודרניים כדוגמת פרדקה או קסרלטו, אשר מאפשרים את צמצום תקופת ההפסקה. הסכנה בנטילת חומרים אלה, היא הגדלת הסיכוי לדימום לאחר הניתוח.
קיימים תוספי מזון/ויטמינים עם אותה הבעיה - הגדלת הסיכון לדימום לאחר הניתוח. הבולטים בקבוצה זו - אומגה 3, כורכומין ומגנזיום. יש להפסיק חומרים אלה שבוע לפני הפעולה. תרופות רבות משפיעות על ריפוי חתך ניתוחי ויש לשקול להפסיקן, לפני ביצוע הניתוח. דוגמאות לתרופות אלה – סטרואידים הניתנים דרך הפה, קולכיצין ותרופות כימותרפיות שונות.
לאחר ניתוח פלסטי
גם התנהלות המטופל לאחר ניתוח פלסטי, תקבע באופן מסוים את הצלחת הפעולה. חשובה מנוחה מוחלטת בימים שלאחר הניתוח. פעילות גופנית חריגה או מאומצת ימים ספורים לאחר הניתוח מעלה את הסיכון לפתיחת כלי דם ולדימום. גם זיהומים מתרחשים בשכיחות גבוהה יותר, לאחר פעילות גופנית.
ישנם ניתוחים הדורשים הגבלות נוספות. לאחר מתיחת בטן, ביחוד לאחר תיקון בקע או היפרדות בין השרירים, יש מקום להימנע מהפעלת שרירי הבטן במשך כששה שבועות. הפעלה מוקדמת עלולה לגרום לפתיחה של התפרים ולפגיעה בתוצאת הניתוח. הפעלת השרירים כוללת גם הרמת משאות כבדים.
לסיכום, ניתוח פלסטי הוא ניתוח לכל דבר ויש להתייחס אליו בהתאם. מניעת סיבוכים קריטית במיוחד בתחום הניתוחים האסתטיים אשר הינם ניתוחי בחירה ואין חובה לבצע אותם מבחינה רפואית ולכן, יש להימנע ככל שניתן מתופעות לוואי. ע"מ לקבל תוצאה מיטבית יש להיוועץ עם מנתח פלסטי, חבר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית.