שתלי סיליקון בחזה
ניתוח הגדלת חזה באמצעות שתלי סיליקון הוא ניתוח פופולארי מאוד.
פעמים רבות שואלות אותי מטופלות מה המשמעות של קרע בשתל ודליפת סיליקון לאחר ניתוח הגדלת חזה. במאמר זה ברצוני לדון בנושא.
חשוב לזכור שקרע בדופן השתל הוא תופעה נדירה באופן יחסי, בייחוד כשמדובר בשתל חדש. שיעור הקרעים ודליפת הסיליקון בשתלים בני פחות מ- 10 שנים, קטן ועומד על אחוזים בודדים.
כאשר השתל נמצא בגוף האישה זמן ארוך יותר, שיעור הקרעים עולה ועומד על 10-15%. ככלל, לא ניתן לצפות אם ומתי השתל ידלוף. הסיבה לקרע בשתל ודליפת הסיליקון בחזה לא ברורה אך כנראה מדובר בתהליך בלאי המתרחש בדופן השתל ומחמיר ככל שהשתל נמצא זמן ארוך יותר בשד.
השתלים מהדור החדש בהם אנו משתמשים בשנים האחרונות עמידים יותר. נתקלתי בעבר בשתלים בני 25 שנה שהיו שלמים ובכאלה שדלפו לאחר שש ושמונה שנים.
אך מה קורה כאשר שתל בכל זאת דולף?
ג׳ל הסיליקון בשתלים המודרניים הוא במרקם פחות נוזלי ויותר מוצק. קרע במעטפת הסיליקון הקשיחה, חושף את ג׳ל הסיליקון אך איננו גורם בד״כ לזרימת סיליקון נוזלי בתוך הכיס. המשמעות היא, שגם כאשר דופן השתל נפגם, השתל מכיל את הסיליקון ומונע התרוקנות של השתל. לכן, במרבית המקרים בהם קיים קרע במעטפת השתל, הוא איננו מתבטא קלינית (אין תלונות מצד המטופלת) וסביר כי הוא יתגלה באופן אקראי בבדיקת ממוגרפיה או אולטרא-סאונד.
אז מה כן יכול לקרות?
ג׳ל הסיליקון החשוף עלול לעורר תגובה דלקתית אשר עלולה לגרום לקישון של השד עקב התקשות המעטפת סביב השתל ולכן הביטוי הראשוני עלול להיות שד קשה מהרגיל.
ביטוי נוסף קשור לזליגת סיליקון לבלוטות הלימפה בבית השחי. בלוטות הלימפה מהוות ״תחנה מרכזית״ לעצירת זיהומים או תגובות דלקתיות מסוג אחר באזורים שונים בגופינו. הדבר מתבטא לא אחת בחיינו, לדוגמא בלוטות לימפה מוגדלות בצוואר בזמן דלקת גרון או טיפול שיניים.
באותו האופן, תתכן הגדלת בלוטות בבית השחי כאשר יש זליגה של סיליקון משתל המצוי בשד. ההגדלה של הבלוטות היא תהליך בו הגוף מנסה להגביל את זליגת הסיליקון והתגובה הדלקתית הנלווית לאזור השד ובית השחי.
יתכן גם מצב בו בלוטות הלימפה תהיינה מוגדלות בבית השחי ללא קרע נראה לעין של דופן השתל. התהליך קרוי בשפה המקצועית silicone bleed ומכוון לדליפה מיקרוסקופית של סיליקון הנחסמת בבלוטות הלימפה.
אם כן, כיצד לטפל ואף למנוע דליפת סיליקון?
כאשר מתגלה קרע בשתל או נוכחות סיליקון בבלוטות הלימפה בבית השחי, יש להוציא את השתל הישן ולשטוף את הכיס. אין מדובר בניתוח דחוף אם כי יש לבצעו בהקדם ע״מ למנוע החמרה של המצב. כמובן שניתן להחדיר שתלים חדשים ע״פ הצורך. הדעות חלוקות לגבי הדרך להימנע ממצב בו קיים קרע בשתל.
יש הגורסים כי יש לבצע החלפת שתלים מניעתית 10-12 שנים לאחר ניתוח הגדלת החזה, בשל העלייה בסיכון לקרע בשתל לאחר תקופה זו. אחרים טוענים כי אין צורך לנתח מטופלת אשר אין לה בעיה, וכיון שלא ניתן לדעת מתי יופיע הקרע, מוטב לבצע מעקב שגרתי ובהתאם לממצאים, להחליט על הוצאת השתלים או החלפתם.
לסיכום, דליפת סיליקון בחזה אינה מצב מסוכן או דחוף אך יש לטפל בו באמצעות החלפת השתל וניקוי הכיס. הסיליקון הוא חומר אשר אינו מזיק לגוף האדם אך עדיין מהווה גוף זר, שיש להימנע ממנו.