התאמה לניתוח פלסטי
הניתוחים האסתטיים הם ניתוחים לכל דבר ועניין, וגם הסיכון בהם קיים. בחירה נכונה של מטופל/ת לניתוח מהווה מרכיב חשוב בסיכויי הצלחת ניתוחים אלה ומפחית סיבוכים פוסט ניתוחיים באופן מובהק. במאמר זה אדון במס' בעיות נפוצות בקרב מועמדים לקראת ניתוח ואסביר את ההתייחסות אליהם.
האם גיל מתקדם מהווה התווית נגד לניתוח?
לגיל האבסולוטי משקל מסוים בהחלטה אך הבריאות הכללית של המטופל/ת חשובה יותר. קיימים מטופלים בני 80 ללא מחלות רקע המתפקדים היטב לעומת בני 50 עם מחלות רקע רבות, להם סיכון ניתוחי גבוה יותר. למשל בני הגיל השלישי בבתי אבות כגון נאות השרון ודומהים. יחד עם זאת, יש לשקול כל מקרה לגופו. יש להעריך את יכולת הגוף לשאת ניתוחים ארוכים יותר, או ניתוחים המלווים בהחלמה איטית עם ניוד מוגבל.
- לתמונות לפני אחרי ניתוח הרמת חזה לחצי כאן
מה לגבי מטופלים הסובלים ממשקל עודף?
במקרים אלו יש להפריד בין סיבוכי ההרדמה לסיבוכים הקשורים לאזור הניתוח. סיבוכי הרדמה שכיחים יותר במטופלים הסובלים מעודף משקל. סיבוכים אלה כוללים קשיים בהנשמה בזמן הניתוח ובהתאוששות מההרדמה ושכיחות יתר של זיהומים ריאתיים. מערכת הלב וכלי הדם במטופלים עם משקל יתר חשופה יותר לסיבוכים הכוללים הפרעות קצב, הפרעה באיזון ל"ד ואירוע לבבי חריף. כמו כן, קיימת שכיחות יתר של בחילות לאחר הניתוח, פצעי לחץ הנוצרים בזמן ההרדמה ופקקת ורידים. באשר לאזור הניתוח, קצב הריפוי של חתך ניתוחי איטי יותר בשמנים לעומת אנשים במשקל תקין ושיעור הפעירה של החתך הניתוחי, זיהומים והצטברות הנוזלים שכיחה יותר. ההעדפה היא להגיע לניתוח במשקל תקין ככל האפשר, עם אינדקס BMI - Body Mass Index נמוך מ-30.
האם קיימים תופעות לוואי אסתטיות באלו הסובלים מעודף משקל?
בהחלט כן. מעבר לשיקולים הרפואיים, יש לשקול האם התוצאה האסתטית אשר תתקבל, תשביע את רצונו של המטופל. ישנם ניתוחים ספציפיים בהם התוצאה בסובלים/ות מעודף משקל תהיה תת מיטבית. בקבוצה זו נכללים כל הניתוחים הפועלים כנגד עיקרון הגרביטציה כדוגמת ניתוחי הרמת חזה והקטנת החזה וניתוחי מתיחת הפנים ומתיחת הצוואר. כמו כן, למטופל/ת האמור לעבור ניתוח מתיחת בטן וסובל מעודף משקל, קיימת השמנה תוך בטנית העלולה לפגוע בתוצאות הניתוח. הפתרון היחיד לבעיה זו הוא ירידה במשקל.
מה לגבי מטופלים מעשנים?
גם במקרה זה ראוי לחלק את הבעיות לאלו הקשורות להרדמה ואלו קשורות לפעולה הטכנית של הניתוח. בזמן ההרדמה, הרזרבה הנשימתית של מעשנים מוגבלת יותר, בייחוד באלה המעשנים שנים רבות ולהם פגיעה ריאתית כרונית. כמו כן, במעשנים ההפרשה מריריות דרכי הנשימה משמעותית יותר והנטייה להיצרות של דרכי הנשימה בולטת יותר. כל אלו מובילים לשיעור סיבוכי הנשמה גבוה יותר במעשנים לעומת אלה שלא מעשנים. העישון פוגע גם בחתך הניתוחי. הסיכוי להיפרדות של קו תפרים, נמק עורי או זיהום בחתך הניתוחי גבוה הרבה יותר במעשנים. הניתוחים הפלסטיים בהם הסיכון הגבוה יותר הם מתיחת בטן, הרמה או הקטנת חזה ומתיחת פנים. הפסקה של העישון כחודש לפני ואחרי הניתוח עשויה להפחית באופן דרמטי את שיעור הסיבוכים.
האם נטילת תרופות מסוימות מהווה בעיה לפני ניתוח אסתטי?
בהחלט כן. מדללי דם כדוגמת אספירין, קומדין או פלאביקס עלולים לגרום לדימום יתר בזמן הניתוח ולכן יש להפסיקם כשבועיים טרם הפעולה הכירורגית. נטילת סטרואידים קבועה עקב מחלות אוטואימוניות שונות (פעולה של מערכת החיסון נגד הגוף) כדוגמת דלקת פרקים, אסטמה או מחלות עור שונות עלולה להפריע לריפוי החתך הניתוחי. כיון שהסטרואידים מייצבים מחלות שונות ולהם גם פעולה חיובית, יש לשקול כל מקרה לגופו באשר להפסקתם. קיימים חומרים נוספים המפריעים לחלוקת התאים כדוגמת קולכיצין או מטוטרקסט, אשר להם השפעה שלילית דומה לסטרואידים באשר לחתך הניתוחי ויש לשקול את הטיפול בהם סביב הניתוח.
האם קיימות בעיות רפואיות נוספות העלולות להפריע לניתוח פלסטי?
עד כה כתבתי על בעיות רפואיות שונות. לתחום המנטלי תפקיד משלו. יש להימנע מלנתח מטופלים להם ציפיות לא ריאליות מהניתוח. יש להדגים למטופל ככל שניתן מה המראה הצפוי לאחר הניתוח כולל המגבלות שלו כדי להימנע מעוגמת נפש. יש להיזהר מלנתח מטופלים אשר לא יציבים רגשית. במקרים אלה יש לוודא אם חוסר שביעות רצונם נובע מהפגם האסתטי או מבעייתם הרגשית.