עפעפיים נפוחים
נשים רבות מתלוננות על מראה עיניים עייף מלווה בנפיחות ניכרת או שקיות באזור העפעף העליון או התחתון. בד"כ הבעיה בולטת יותר מהעשור החמישי לחיים אם כי קיימת בשכיחות נמוכה יותר בשנות העשרים והשלושים.
במאמר זה ננסה לפרט את הגורמים לבעיה ואת הפתרונות השונים אשר ניתן להציע.
לפני שמטפלים בנפיחות בעיניים על רקע אנטומי-מבני יש לשלול מצבים שונים העלולים לגרום לנפיחות. בעיה רפואית שכיחה העלולה לגרום לנפיחות בעיניים היא רגישות/אלרגיה.
מדובר בתגובת יתר של מערכת החיסון לחומרים שונים כגון חומרים המופרשים ע"י צמחים/עצים או לבעלי חיים. אחת התוצאות של תגובה זו היא הפרשת חומר הקרוי היסטמין לדם.
חומר זה גורם לנפיחות וגרד באזורים שונים בגוף לרבות העיניים. כתוצאה מכך, עלולה להופיע נפיחות בעיניים אשר הטיפול בה אינו כירורגי אלא מניעה מהחומר הגורם לאלרגיה.
* לתמונות לפני אחרי ניתוח עפעפיים
סוגי מחלות בעפעפיים נפוחות
קיימות מחלות נדירות יותר העלולות לגרום לנפיחות בעיניים. במחלת גרייבס לדוגמא, מערכת החיסון פוגעת בבלוטת התריס וגורמת לה להפריש את הורמוני בלוטת התריס ביתר.
אחד מהביטויים הרפואיים של הפרשה זו היא נפיחות באזור העיניים כתוצאה מדחיקת גלגל העין כלפי חוץ. הטיפול בעיניים במקרה זה הוא משני בדומה לבדיקת אופטומטריסט. בד"כ ויש לטפל במקור הבעיה – בלוטת התריס.
במרבית המקרים הנפיחות בעיניים היא בעיה קוסמטית ואינה מבטאת מחלת רקע כלשהי. תמונה 1 מדגימה את מבנה הרקמות שסביב גלגל העין. מדובר ברקמת שומן הנמצאת מסביב לגלגל העין ויש לה נטייה לבלוט ככל שאנו מתבגרים בגלל רפיון בשכבה המצויה קדמית לה ומכונה ספטום.
השומן הבולט בא לידי ביטוי באזור העפעף העליון או התחתון. בעפעף העליון הוא בולט בעיקר בחלק הפנימי של העין, כיון שבחלק החיצוני קיימת בלוטת הדמעות.
בעפעף התחתון הוא יכול לבלוט בכל חלקי העין - קדמית וחיצונית. הטיפול בשומן הבולט משתנה בהתאם למצב וכולל טיפולים כירורגיים וטיפולים שמרניים.
בעפעף העליון - השומן הבולט מלווה בעודפי עור היוצרים מראה עייף ומפריעים לאיפור. אלו מלווים בד"כ במלאות בחלק הפנימי של העין. בחלק החיצוני של העפעף העליון אין בד"כ מלאות שומן כיון ששם ממוקמת בלוטת הדמעות.
הפתרון באוזר זה הוא בד"כ ניתוח למתיחת העפעפיים העליונים. הניתוח כולל את הסרת עודפי העור ודרך החתך הניתוחי ניתן לזהות את עודפי השומן ולהוציאם באופן שישפר את מראה העפעף. הניתוח קל וקצר מאוד. ניתן לבצעו תחת הרדמה מקומית, ההחלמה קלה יחסית ואינה מלווה כאבים (ראה תמונה 2).
בעפעף התחתון - רפיון הרקמות והשומן הבולט עלולים להיות מלווים בעודפי עור. עודפי העור מאפיינים בד"כ את המטופלים המבוגרים יותר. לעתים הגורם המפריע למטופל/ת הוא שקיות השומן אך לעתים קרובות, דווקא השקע מתחת לאזור הבולט המכונה "מרזב הדמעות" (tear trough deformity) הוא זה שגורם להפרעה במראה.
כאשר שקיות השומן ועודפי העור מינימאליים והמטופל/ת מתלונן בעיקר על מרזב הדמעות, ניתן להימנע מניתוח ולהזריק חומרי מילוי למרזב הדמעות כדוגמת שומן עצמי או חומצה היאלורונית עם תוצאה משביעת רצון.
כיצד ניתן לפתור זאת?
הפתרון הניתוחי, מתיחת עפעפיים תחתונים, מיועד לנפיחות משמעותית בעפעפיים התחתונים המלווה לעתים גם בעודפי עור. ניתן לבצע את הניתוח באמצעות חתך חיצוני או בגישה פנימית ללא צלקות חיצוניות.
הגישה החיצונית נועדה להסיר עודפי עור בנוסף לטיפול בשקיות. הגישה הפנימית, מיועדת לטיפול בבעיה מבודדת של שקיות/עודפי שומן. גם פה מדובר בניתוח פשוט יחסית, עם תקופת החלמה קצרה (ראה תמונה 2).
לסיכום, הפתרונות לשיפור מראה העפעף העליון והתחתון רבים ומגוונים. לצורך פתרון הבעיה, יש להתייעץ בכירורג פלסטי או מנתח פלסטי אשר שולט במגוון הפתרונות הניתוחיים או השמרניים ע"מ לקבל את הטיפול הטוב ביותר.