שתלי סיליקון מומלצים
לאחרונה הופיעו דיווחים רבים הנוגעים לתופעות לוואי הקשורות לשתלי סיליקון.
חלק מהדיווחים נשענים באמת על מידע מוצק ואמין, אך קיים גם "רעש" ציבורי שאינו מוצדק בחלק גדול מהמקרים. הכתבה הבאה אמורה לעשות קצת סדר בנושא.
סוגי השתלים במהלך השנים
בעבר, צורת השתל ותוכנו היוותה את עיקר הדיון בכירורגיה פלסטית. בניתוחי חזה אסתטיים, מירב השימוש היה בשתלים עגולים, אשר היוו מוצר בטוח המעניק תוצאה אסתטית טובה. שתלים אלה יוצרו בדרגות בלט שונות. השתלים הבולטים יותר, העניקו לשד מראה מעט מלאכותי, לעומת אלה הבולטים פחות שהעניקו לשד מראה טבעי. בהמשך, נכנסו לשוק השתלים האנטומיים (אגסיים), אשר מעניקים לשד תוצאה טבעית. השימוש בשתלים אלה היה פופולארי מאוד לפני כעשר שנים, אולם פחת משמעותית ברפואה האסתטית בשנים האחרונות עקב נטייתם להסתובב ולגרום לעיוות במראה השד.
השימוש בשתלים במהלך ההיסטוריה
תוכן השתל גם השתנה לאורך השנים. השימוש בשתלי סיליקון החל בשנות ה- 60 ובמהלך השנים היה ניסיון לשפרם ולהתאימם לגוף האדם. בשנות ה- 90, אסר באופן זמני ארגון המזון והתרופות האמריקאי (ה-(FDA על שימוש בשתלי סיליקון להגדלות חזה, יחד עם זאת ניתן לבצע ניתוח הרמת חזה ללא שתל. מרבית ההגדלות, התבצעו בשנים אלה באמצעות שתלים שתוכנם הוא מי מלח. הניסיון עם שתלים אלה לא הוכיח את עצמו והתוכן המימי של השתל גרם לשד בעל מראה מוזר עם גלים על פניו. בהמשך התיר ה-FDA את השימוש בשתלים העשויים סיליקון כיון שנבדקו והוכחו כבטוחים לשימוש. לאחר שאושרו השתלים וכלקח מהשימוש בשתלי מי המלח, נוצר ליין של שתלים העשויים סיליקון שהוא צמיג יותר. שתלים אלה, אשר העניקו מראה מוצק יותר לשד, זכו לפופולאריות רבה, והם בשימוש עד היום.
מעטפת השתל
לאחרונה, גובר הדיון הנוגע למעטפת השתל. הגורם המשמעותי הוא מידת החספוס של המעטפת. אחד הסיבוכים הקשורים לשתלים הוא התקשות קופסית. מדובר בצלקת נוקשה שנוצרת סביב השתל הגורמת לשד קשה למגע, המלווה לעתים בכאב ובעיוות במראה. ראוי לציין כי קופסית (צלקת) נוצרת אצל כל מטופלת אשר עברה הגדלת חזה עם שתלים, אולם הבעיה היא אותם מקרים בהם הצלקת נוקשה וגורמת לבעיות המצוינות מעלה.
בכדי להימנע מהסיבוך הנ"ל, חברות השתלים עברו משימוש בשתלים בעלי מעטפת חלקה, לשתלים מחוספסים. במחקרים שונים הוכח כי שתלים מחוספסים, עשויים להפחית את שיעור התקשות הקופסית לעומת שתלים חלקים, כאשר השתל מוחדר במנח תת בלוטי. הדבר לא הוכח למנח תת שרירי. חספוס השתלים משתנה מחברה לחברה. יש חברות המאופיינות בחספוס עדין של מעטפת השתל ויש כאלו המאופיינות בחספוס גס יותר.
2 סיבוכים משמעותיים
לאורך השנים, נתגלו היתרונות והחסרונות של סוגי החספוס השונים. בין השאר, נמצאו שני סיבוכים משמעותיים העלולים להתפתח בשתלים עם חספוס גס.
1. הראשון, הוא התפתחות של קפסולה כפולה. סיבוך זה מאופיין במעטפת דו שכבתית הנוצרת סביב השתל. הבעיה עם מעטפת מסוג זה, היא העובדה שהשד קשה ולא נעים למגע. בנוסף, עלול להיווצר בין שתי שכבות הקפסולה נוזל אשר אינו נספג בד"כ. הביטוי הוא נפיחות פתאומית באחד השדיים, אשר עלולה להתפתח גם שנים רבות לאחר הניתוח. נפיחות זו מצריכה בד"כ טיפול מידי הכולל ניקוז הנוזל ואף ניתוח להסרת הקופסית והחדרת שתל חדש.
2. הסיבוך השני, שגרם ל"רעש" גדול ברשת לאחרונה, הוא לימפומה אנאפלסטית של תאים גדולים (ALCL- Anaplastic Large Cell Lymphoma). מדובר בגידול נדיר מאוד הקשור להחדרה של שתלי סיליקון. הגידול נמצא בכ- 500 מטופלות מתוך למעלה מ- 30 מיליון בנות שעברו הגדלת חזה. הגידול קשור בעיקר לשתלים עם חספוס גס מסוג biocell של חברת אלרגן. היארעות הגידול בשתלים מסוג זה היא ככל הנראה 1 ל – 3500 עד ל – 1 ל - 10000. כמובן שזהו אחוז נמוך מאוד. במרבית המקרים, ניתן להירפא מהמחלה באמצעות הסרת הקופסית סביב השתלים. לשם המחשה, הסיכוי לסרטן שד באישה עם או ללא שתלי סיליקון הוא 1 ל- 8 נשים, מה שמהווה סכנה מוחשית ומשמעותית הרבה יותר. כיון שהמחלה נדירה מאוד, אין צורך להוציא שתלים אלה, גם למטופלת שעברה הגדלה עם שתלים בעלי מעטפת מסוג biocell. מומלץ מעקב בלבד.
בעקבות אירועים אלה, נוצרה בהלה בציבור הקשורה לשימוש בשתלים מחוספסים בכלל והמון נשים התחילו בלצע ניתוח החלפתים שתלים. ההמלצות העדכניות לא מונעות שימוש בשתלים בעלי חספוס עדין יותר ומיוצרים ע"י חברות אחרות. לדוגמא, הגידול נדיר הרבה יותר בשתלים של חברת מנטור והסיכוי ללקות במחלה בשתלים מסוג זה הוא סביב 1 ל- 80 עד 100 אלף מטופלות. שתלים אלה אינם מאופיינים בחספוס הגס המאפיין שתלים בעלי החספוס מסוג biocell. חשוב לציין, שלחספוס אפקט חיובי במניעת קופסית, אשר התפתחותה בשתלים חלקים נפוצה מאוד ועומדת על אחוזים בודדים לעומת נושא ה-ALCL העלול להתפתח במטופלת אחת על מאה אלף אשר עברו הגדלה.
תופעת ה ALCL
אין ספק שהכותרות הבולטות שהופיעו בנושא ה- ALCL הגיוניות לאור העובדה שהגדלת חזה מהווה ניתוח שאין חובה לבצע אותו, והשאיפה היא שיהיה כרוך במינימום סיבוכים. אולם, אין להקל ראש בניתוחים אסתטיים אשר משפרים מאוד את איכות החיים והביטחון העצמי של המטופלת. ניתוחים אלה, הם ניתוחים לכל דבר ועניין והם מלווים לעתים בסיבוכים בדרגות חומרה שונות, אשר היו ידועים גם בעבר. סיבוכים אלה, כדוגמת זיהום, קופסית או כאב נפוצים הרבה יותר מ- ALCL ויש לייחס אליהם חשיבות גדולה יותר. ראוי לציין, כי מטופלות אשר עוברות ניתוחים אסתטיים בשדיים, בעלות מודעות גדולה הרבה יותר למעקב של השד. בחלק מהמחקרים נמצא כי מודעות זו, מאופיינת באבחון סרטן שד, אשר אינו קשור לשתלים בשום צורה, בשלבים מוקדמים יותר.
Eran Hadad, MD
Aesthetic & Reconsctructive Plastic Surgery
Assaf Harofeh" Medical Center"