ניתוח סנטר
הסנטר נמצא במרכז הפנים ומהווה סיבה שכיחה לאי שביעות רצון אסתטית ממראה הפנים. לעתים מדובר בסנטר בולט מדי, אולם במרבית המקרים מדובר בסנטר שאינו מפותח דיו. עיצוב סנטר אשר אינו מפותח יכול להתבצע כניתוח בודד או בשילוב עם ניתוחים אחרים.
כיצד ניתן לעבות את הסנטר?
קיימות שתי אפשרויות. במקרים קשים במיוחד של חוסר התפתחות בולטת של הסנטר, יש בד"כ לבצע ניתוח שבו מעצבים את העצמות חדש. מדובר בניתוח גדול עם הפרדה משמעותית של הרקמות. הניתוח מבוצע בד"כ ע"י רופא פה ולסת. המקרים השכיחים יותר הם של חוסר התפתחות קלה של הסנטר. מקרים אלו מתאימים בד"כ לעצוב סנטר באמצעות שתל סיליקון פשוט.
אנשים רבים מבצעים ניתוח זה מאותה הסיבה שהם עושים ניתוח הצמדת אוזניים לרוב זה בעקבות חוסר שלמות עם הגוף שלהם
מהו שתל סנטר?
מדובר בשתל קטן, עם בלט של כ- 1 ס"מ ורוחב של כ- 3 ס"מ לערך. הוא מגיע במס' צורות וגדלים. השתל עשוי סיליקון נוקשה. הוא מונח באזור הסנטר ע"מ לעצבו ולהגדילו. השתל מוחדר בד"כ דרך חתך הממוקם ברירית הפה, מתחת לשיניים התחתונות. ניתן גם להחדירו בחתך תת סנטרי הנסתר מהעין.
האם שתל סנטר משפיע על אזור הסנטר בלבד?
שתל סנטר מעצב ומעבה את הסנטר, אולם יש לו השפעה גם על הצוואר. מטופלים/ות רבים סובלים מצניחה של הצוואר. הסיבות לכך רבות ומגוונות. וכוללות איכות עור ירודה וירידה משמעותית במשקל. סיבה נוספת ומשמעותית, היא סנטר שאינו מפותח. הסנטר מהווה מוקד עגינה של מרכיבי הצוואר וחוסר התפתחות שלו מעלה משמעותית את הסיכוי לצוואר צנוח או תופעה המכונה "סנטר כפול".
האם ניתן לשלב ניתוח שתל סנטר עם ניתוחים נוספים?
בהחלט כן. כאשר הבעיה היא מבודדת ומדובר בסנטר לא מפותח, יש לבצע ניתוח שתל סנטר בלבד. אולם, כאשר מדובר בסנטר לא מפותח המשולב עם צוואר צנוח, מצב המתרחש לרוב במטופלים/ות מבוגרים יותר (מהעשור החמישי לחייהם), יש לשקול ביצוע מתיחת צוואר בשילוב עם ניתוח שתל סנטר. במטופלים הלוקים בצוואר צנוח והסנטר לא מפותח, ניתוח מתיחת צוואר בלבד, עלול לגרום לתוצאה שאינה משביעת רצון. בשל העובדה שהסנטר אינו מפותח מספיק ואין עגינה לצוואר, הצוואר עלול לצנוח שוב ובאופן די מהיר. בגילאים צעירים יותר, עד גיל 30-40, הסנטר השקוע אינו מלווה בצניחת העור בצוואר, אלא בעודפי שומן בצוואר. במקרים אלה, יש להוסיף לניתוח שתל הסנטר גם שאיבת שומן בצוואר.
מהן תופעות הלוואי של ניתוח שתל סנטר?
מדובר בניתוח לכל דבר וגם לו ייתכנו סיבוכים ותופעות לוואי. זיהום או דימום הם תופעות אפשריות בכל ניתוח, אם כי נדירות במקרה זה. בתקופה שלאחר הניתוח, האזור יהיה נפוח והמטופל/ת יתלונן על תחושה מופחתת באזור הלסת התחתונה. שתל הסנטר הוא גוף זר, ולכן יכול לזוז ממקומו. הדבר נדיר מאוד כיון שנוצרת צלקת פנימית סביב השתל והיא מונעת תזוזה. השתל מקובע בכיס צר המקבע אותו.
האם ניתן לעבות את הסנטר בצורה אחרת?
כן. ניתן להזריק לתוך הסנטר חומרי מילוי שונים אשר מגדילים את נפחו. מבין חומרי המילוי, ניתן להזריק חומצה היאלורונית, שומן עצמי או רדיאס. בניגוד לשתל סנטר, המעניק מראה קבוע, הזרקות משפרות את המראה באופן זמני, ומדובר בפעולה שיש לחזור עליה מס' פעמים.
את לפני או אחרי לידות - זה מה שד"ר חדד ממליץ לעשות - הגדלת חזה לפני הריון