שתלי סיליקון וסרטן השד
היארעות סרטן השד בקרב נשים היא סביב 12% למשך החיים. לאורך השנים, נמצאו גורמי סיכון שונים העלולים לגרום לסרטן השד.
גורמים אלה כוללים סיפור משפחתי של סרטן השד, גנטיקה מסוג מסוים, נשים שלא הרו, טיפולים הורמונליים ועישון. בשל השכיחות הגבוהה של סרטן השד, הועלה ספק לגבי בטיחותם של שתלי הסיליקון בכל מה שקשור לממאירות בשדיים. שתלי הסיליקון קיימים בשוק משנות ה - 60 של המאה הקודמת, אולם רק בשנות ה- 90 בוצעו מחקרים איכותיים אשר העריכו את הקשר בין שתלי הסיליקון לסרטן השד.
סרטן שד
המחקרים אשר בדקו את הקשר בין שתלי הסיליקון וסרטן השד השכיח היו מחקרים איכותיים מאוד שבדקו את התפתחות המחלה באופן פרוספקטיבי, בקרב אלפי נשים אשר חולקו לשתי קבוצות – אלה שיש להם שתלי סיליקון לעומת אלה שאין להם שתלים. המחקרים הוכיחו מעבר לכל ספק, ששתלי הסיליקון אינם מהווים גורם סיכון לממאירות. מעבר לכך, נמצא כי נשים להם שתלי סיליקון ואובחן אצלן סרטן השד, מאובחנות בשלב מוקדם יותר של המחלה ולכן סיכוייהן להבריא גבוהים יותר. הסיבה לכך אינה ששתלי הסיליקון מגנים מפני המחלה, אלא כי נשים להן הוחדרו שתלי סיליקון, הן בעלי מודעות גבוהה יותר לבצע בדיקות סקר לאבחון המחלה.
בדיקת סקר לסרטן השד
בדיקת הסקר לסרטן השד, ממוגרפיה, אשר מבוצעת תדיר בקרב נשים שאין להם שתלי סיליקון מבוצעת גם בקרב נשים עם שתלים. לנשים עם שתלים, כדאי גם להוסיף, כהשלמה, בדיקת על קולית (אולטרא-סאונד) אשר מדגימה טוב יותר את שתל הסיליקון. כאשר יש ספק לגבי שלמות השתל או מצב רקמת השד, הבדיקה הטובה ביותר, היאMRI
גם אם צריך לבצע החלפת שתלים לפעמים תמיד עדיף להישאר בריאים.
(Anaplastic Large Cell Lymphoma (ALCL
לאחרונה התרבו הדיווחים על ממאירות בשד הקרויה לימפומה אנאפלסטית של תאים גדולים (ALCL). לימפומה זו הקשורה למשתלי סיליקון היא מחלה נדירה ביותר ודווחה בכמה מאות נשים בכל העולם. בהתייחס לכמות הנשים אשר עברו הגדלת חזה בעולם מדובר במספרים זניחים ביותר, אולם יש לדון על בעיה זו. מדובר במחלה שהביטוי הראשוני שלה הוא בד"כ נפיחות פתאומית באחד השדיים. נפיחות זו קרויה בשפה המקצועית סרומה מאוחרת. בקרב מרבית הנשים, הנפיחות הפתאומית הזו מייצגת נוזל אשר נכלא בין 2 שכבות הקפסולה סביב השתל. אולם, במקרים נדירים, הנוזל הזה מייצג ממאירות בשדיים.
סטטיסטיקה של ALCL
בסטטיסטיקה שפורסמה לאחרונה ע"י מנהל המזון והתרופות האמריקאי נחשפו נתונים הנוגעים לנשים שלקו ב- ALCL. ניתן ללקות במחלה בכל הגילאים, כשהגיל הממוצע הוא 53. הזמן הממוצע מהחדרת השתלים ועד להתפתחות המחלה הוא כ-7-8 שנים. ALCL דווח בעיקר בשתלים בעלי מעטפת מחוספסת גסה. אלו שתלים שהיו בשימוש נרחב עד לפני מס' שנים ובשל בעיה זו וגם בעיות אחרות, השימוש בהם פחת.
ALCL מתפתח גם בשתלים עם מילוי סיליקון וגם כאלה עם מילוי מי מלח, מה שמעיד על כך שתוכן השתל אינו מהווה את מקור הבעיה אלא מעטפת השתל שתמיד עשויה סיליקון נוקשה. המחלה מתפתחת גם בנשים שהוחדרו להן שתלים מסיבות אסתטיות (הגדלה) ואף במקרים של שחזור שד עם שתל סיליקון.
אבחנה וטיפול ב - ALCL
- אבחנה של ALCL מתבצעת באמצעות שאיבה של נוזל הסרומה ושליחתו לשני מרקרים:
- Anaplastic lymphoma kinase (ALK) – אשר אמור להיות שלילי
- CD30 – אשר יהיה חיובי
במידה שהבדיקות תומכות באבחנה, יש להוציא את השתלים הישנים, לנקז את הנוזל שהצטבר סביב השתלים ולנקות את הקופסית (המעטפת הצלקתית) סביב השתל. בד"כ לא דרוש טיפול נוסף והמטופלת מחלימה מהמחלה. עד כה, דווחו מקרים בודדים של תמותה בעולם (8 מטופלות).