שתלי PIP
לפני מס' חודשים פורסם כי שתלי Poly Implant Prothese) PIP) עשויים מחומר אשר אינו תקני ויש להחליפם. דובר על כך שהשתלים עשויים מסיליקון תעשייתי זול, אשר אינו ראוי לשימוש בבני אדם, וכי קיימים בו כימיקלים המסוכנים לאדם כדוגמת באיסילון, המשמש כתוסף דלק, וכן רודורסיל וסילופרן, המשמשים ליצירת צנרת גומי. כמו כן נמסר כי השתלים מסוג זה דולפים בקצב מהיר מהמקובל.
- לצפייה בתמונות לפני / אחרי ניתוח הגדלת חזה
מינהל התרופות והמזון האמריקני
בהמשך, העלתה בדיקה כי שמונה נשים אשר שתלי הסיליקון בגופן דלפו, לקו בסרטן השד. עוד בשנת 2000, הודיע מינהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) כי ישנו חשש שהתנהלות יצרן שתלי הסיליקון מסוג PIP אינה תקינה. הדבר קרה שנים רבות לפני שהפרשה פרצה לתודעה הציבורית דרך ארגוני הבריאות באירופה.
לאחרונה ערך משרד הבריאות בבריטניה ברור ונראה כי נמצאו ממצאים חדשים. מסתבר כי החומרים המצויים בג'ל הסיליקון של שתלי ה-PIP אינם מהווים סכנה בריאותית בטווח הארוך, אינם רעילים ואינם מסרטנים. הבדיקה, שנערכה ברשותו של פרופ' ברוס קאף, העלתה כי אין הוכחה מספקת המחייבת הוצאה גורפת של השתלים ולא נמצא כל קשר בין השתלים לבין סרטן השד.
אולם, בשל הדאגה הגוברת של מטופלות, ובשל הסיכוי הגבוה יותר לקרע, יש להיוועץ בכירורג הפלסטי כאשר מופיע כאב, רגישות, גוש או שינוי צורה בשדיים. באשר לסיכוי לדלף או קרע של השתל נמסר כי שיעור הדלף משתלים אלה כפול מזה הקיים בשתלי הסיליקון האחרים. לאחר 5 שנים מניתוח הגדלת החזה עם שתלי PIP הסיכוי לקרע הוא כ-6-12%, לאחר כ-10 שנים – 15-30%. לשם השוואה הסיכוי לקרע בשתלים מחברות מתחרות הינו 10-14% לאחר עשור. אולם, בשל הדאגה הגוברת, משרד הבריאות הבריטי ממשיך לממן הוצאה של שתלי סיליקון מסוג PIP אף אם אין קרע למי שחפצה בכך. יש לציין כי מדובר בדו"ח ראשון, נקודתי, ויש להמתין למסקנות של גופים נוספים אולם אין ספק שמדובר בשינוי מגמה.
ההערכה היא כי כ-300 אלף שתלים מסוג PIP הושתלו בגופן של נשים רבות ברחבי העולם. במדינת ישראל, מס' הנשים שעברו הגדלה עם שתלי PIP עומד ככל הנראה על 1100. אוכלוסיה זו מהווה כ-5% מכלל הנשים אשר עברו הגדלת חזה בארץ. לפני מס' חודשים, החליט משרד הבריאות הישראלי והאיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית להוציא את השתלים בכל מקרה בו קיימת המלצה רפואית להחליף את השתל בשל דליפה או קרע. נמסר גם כי אין כל עדות לעלייה בשיעורי סרטן השד לנשים להן הוחדרו שתלים מסוג PIP. בחודשים האחרונים עברו נשים רבות הוצאה או החלפה של השתלים בעקבות הדיון הציבורי בנושא. משרד הבריאות מימן את עלות הוצאת השתלים וימי האשפוז למטופלות אלה, אך לא את החדרת השתלים החלופיים.
החלפת שתלי PIP
למרות שלא החדרתי מעולם שתלים מסוג זה, הוצאתי לכמה עשרות נשים שתלי PIP, ע"פ הנחיית משרד הבריאות. אינני יכול להעריך את איכות הסיליקון בשתלים אלה, כיון שהדבר צריך להיבדק במסגרת מעבדתית מסודרת. אולם, למעלה מ-90% מהשתלים שהוצאו על ידי היו שלמים ללא זליגה של סיליקון מחוץ למעטפת השתל. אין הדבר מהווה הוכחה חד משמעית לגבי עמידות מעטפת השתל ומדובר בתצפית אישית שלי. כמו כן, במרבית המקרים, השד שמר על צורתו ונראה אסתטי למרות שחלפו שנים רבות מאז שהוחדר השתל.
מסקנות ועדת הבדיקה הבריטית לא שינו בינתיים את המלצות משרד הבריאות בישראל. ההמלצה היא להחליף את השתל בכל מקרה של דליפה או קרע מוכח. באשר למטופלות עם שתלי PIP אשר לא דלף, אין המלצה גורפת להוציא את השתלים. יש לפנות, במקרה זה, לייעוץ עם כירורג פלסטי ולקבל החלטה באופן פרטני.