דליפת שתלי סיליקון סימנים
שתלי הסיליקון בשדיים מהווים מוצר רפואי בטוח. אולם הם גוף זר, וככל גוף זר, יתכנו סיבוכים הקשורים אליהם. הסיבוכים המשמעותיים הקשורים לשתלי סיליקון, הם כאלה המצריכים ניתוח נוסף. אחת הסיבות השכיחות להחלפה או להוצאה של שתלי סיליקון הוא קרע של השתל ודליפת סיליקון.
הסיבה לקרע של שתל הסיליקון אינה ברורה לגמרי. הדבר אינו מתרחש בשנים הראשונות לאחר הגדלת החזה. המקרים הראשונים של קרע בשתלים מופיעים בד"כ רק לאחר 6-7 שנים והרוב הגדול קורה רק לאחר עשור מרגע ההגדלה. עובדה זו מרמזת לכך שהפגיעה בשלמות של השתל נובעת מעייפות החומר, ולא קשורה לחבלה בשתל. ככל הנראה מדובר בקיפול חוזר של מעטפת השתל על עצמה מה שגורם לחולשה ולקרע. ישנם דיווחים בודדים בספרות על חבלה קהה לשתל שגרמה לקרע, אך אין מדובר במרבית המקרים.
דליפה של שתלי הסיליקון, אינה גורמת לפיזור של הסיליקון בגוף. במרבית השתלים, בייחוד אלו השייכים לדור החדש, הסיליקון הוא צמיגי ולכן גם כאשר קיימת פגיעה בשלמות של המעטפת של השתל, צורת השתל והשד נשמרת. במרבית המקרים, דליפת שתלי הסיליקון מתרחשת ללא כל תלונות מצידה של המטופלת. הקרע נחשף בבדיקת ממוגרפיה או אולטרא-סאונד שגרתית שהמטופלת עורכת. לעתים גם בבדיקות אלה לא נצפה דבר, והקרע נצפה רק בזמן ניתוח החלפת שתלים, אשר בוצע מסיבות אחרות – התקשות קופסית , סיבות אסתטיות כדוגמת שאיפה לשתל קטן/גדול יותר, או רצון להרים את השדיים.
תלונות אשר לעתים רחוקות קשורות לקרע בשתלים כוללות – שינוי בצורת השד ובמרקם שלו. לעתים השד קשה יותר בשל התקשות קופסית (ראה דחיית שתלי סיליקון) ולפעמים הוא דווקא רך יותר עקב פגיעה בשלמות השתל. תלונה שמופיעה לעתים רחוקות היא הופעת בלוטות מוגדלות בבית השחי. בלוטות אלה מעידות על זליגה של סיליקון בעל משקל מולקולרי נמוך לתוך הבלוטה – מצב המכונה "סיליקונומה". סיליקון זה מגיע לשם בדיפוזיה כימית והוא שונה ממרבית הסיליקון בעל המשקל המולקולרי הגבוה בשתל, אשר אינו יכול להגיע לבלוטות. בד"כ אין מדובר בבעיה משמעותית, אך יש לבצע הדמיה מתאימה (אולטרא-סאונד או MRI) כדי להוכיח שאכן מדובר בסיליקונומה ולא בבלוטה מוגדלת מסיבה אחרת.
בספרות המדעית תוארו מס' גורמי סיכון המעידים על פגיעה בשלמות השתל. אלה שתוארו כוללים תלונות על כאב בשד, זמן רב שעבר מאז הגדלת החזה (מעל 10 שנים), ושתלים מהדור הישן. במס' מאמרים מדעיים תיאר דר' חדד כי גודל השתל, המצאות השתל במנח תת שרירי ושד בצד של היד הדומיננטית, מהווים גורמי סיכון נוספים לקרע של השתל.
אז מה צריך לעשות במקרה של דליפת שתל סיליקון?
קודם כל חשוב להדגיש שאין מדובר בבעיה דחופה. יש נשים לאחר הגדלת חזה וללא תלונות במשך תקופה ארוכה, אשר לא ביצעו הדמיה של השד ואינן יודעות כי קיים קרע בשתל. במקרה שנתגלה קרע, יש להחליף את השתל בניתוח מתוכנן, מסודר ולא דחוף. הניתוח הוא ניתוח פשוט יחסית ובו אנו מוציאים את השתל מהגוף, מקלפים או מבצעים חתכים במעטפת הצלקתית שנוצרה סביב השתל (ע"מ לייצר מראה חדש ורענן של השד), מנקים את שאריות הסיליקון שדלפו ומחדירים שתל חדש. ההחלמה מניתוח זה קלה יותר מניתוח הגדלת חזה.