מידע חיוני על שתלי סיליקון והגדלת חזה
השימוש הראשון בשתלי סיליקון לצורך הגדלת חזה דווח בשנת 1962, במרכז הרפואי "ביילור" ביוסטון, טקסס. מאז, התרחב השימוש בשתלים. ע"פ דיווחים שונים, כמיליון וחצי נשים עוברות הגדלת חזה בשנה בכל העולם, מתוכן כ-300,000 רק בארה"ב. בטיחות שתלי הסיליקון הוכחה בעבר, והשיפור באיכות החיים ובמראה שהם מעניקים לנשים מאפשר שימוש תדיר בהם, אם כי הם לא נעדרים תופעות לוואי. תופעות הלוואי המוקדמות לאחר ניתוח הגדלת חזה דומות לאלו המתרחשות גם בניתוחים אחרים לרבות דימום, זיהום או הצטברות נוזלים. בטווח הארוך, קיימות מס' תופעות לוואי הייחודיות לשתלי הסיליקון.
הקשר בין שתלי סיליקון לממאירות
במחקרים גדולים (אלפי נשים) שבוצעו, לא נמצא קשר ישיר בין נוכחות שתלי סיליקון בשד לבין סרטן השד. במקרים מסוימים דווח כי בשל המודעות הגבוהה של נשים שעברו ניתוחי חזה לבצע הדמיה של השדיים באופן קבוע, במקרים של התפתחות סרטן השד בנשים אלה, הוא מתגלה בשלב מוקדם יותר ביחס לנשים שלא עברו הגדלת חזה. חשוב לציין, כי נמצא קשר בין זן נדיר של סרטן מסוג לימפומה הקרוי Anaplastic large cell lymphoma (ALCL) לבין שתלי סיליקון. מדובר בסרטן נדיר מאוד. עד כה דווחו כ-300 מקרים בעולם וישנו קשר לסוג מסוים של שתלי סיליקון המאופיינים בחספוס גס, ונמצאים פחות בשימוש בישראל.
קרע בשתל
הסיכוי לקרע בשתלי סיליקון בחזה הוא כ- 5 -10% בטווח של 15 שנים. בשנים הראשונות ייתכן קרע בשתל, אם כי הסיכוי קלוש. לא ברור מהי סיבת הקרע בשתלים שכן השתל עובר מבחני עמידות מאוד קיצוניים והמעטפת שלו בנויה שכבות רבות. כנראה שמדובר בכוחות שמופעלים על השתל משריר החזה והרקמות שמסביב הגורמים ל"עייפות חומר", חולשה באזור מסוים בדופן ובסופו של דבר, לקרע.
קרע בשתל סיליקון מתגלה בד"כ באקראי, עקב בדיקת ממוגרפיה או בדיקת על קול (אולטראסאונד) שגרתית. נשים רבות סובלות מקרע בשתל סיליקון זמן רב ולא מודעות לכך. לעתים מתרחשים שינויים בשד המתבטאים בקשיון של השד (ראה בהמשך), נפיחות או שינוי צורה שלו, המהווים ביטוי לקרע.
תוכן שתל הסיליקון אינו מתפזר בגוף שכן הסיליקון, המיוצר כיום ע"י מרבית חברות השתלים, הוא סיליקון צמיגי, אשר אינו מתפזר והשתל שומר על צורתו. הטיפול בקרע מוכח בשתל הוא באמצעות החלפת השתל ועיצוב הכיס מחדש. לא מדובר בניתוח חירום וניתן לבצעו באופן אלקטיבי.
התכווצות קופסית
בכל אישה אשר עברה הגדלת חזה ע"י מנתח פלסטי באמצעות שתלי סיליקון נוצרת צלקת סביב השתל. (ניתן לבצע הרמות חזה בשיטות שונות היום, כמו הרמת חזה ללא שתל) צלקת זו מאפשרת "בידוד" של השתל מרקמות הגוף, בשל היותו גוף זר. שכבה צלקתית זו מתקשה לעתים. הדבר יכול להתרחש כבר בחודשים הראשונים אחרי הגדלת חזה אך יכול לקרות גם באופן מאוחר, לאחר שנים רבות. התכווצות הקופסית יכולה להתבטא במקרים קלים בתחושה של שד נוקשה אשר אינו נעים למגע. לעתים, מופיע גם עיוות בשד, ובמקרים חמורים יכול להתפתח כאב. גם במקרה זה, אין מדובר בבעיה דחופה. הטיפול הוא באמצעות ניתוח אשר ניתן לתכננו באופן אלקטיבי הכולל הוצאה של השתל, הסרה של הקופסית או חיתוכה באופן שינטרל את הלחץ שהיא מייצרת.
לסיכום, מרבית המטופלות אשר עברו הגדלת חזה , נהנות מהתוצאה האסתטית ולא חשות תופעות לוואי כלשהן. לעתים קיימים סיבוכים הקשורים לשתלים, אך הם ניתנים לטיפול ברוב המוחלט של המקרים.