הקטנת חזה - ערוץ אי אקס פי
על אף שניתוח החזה הנפוץ ביותר הוא הניתוח להגדלת חזה, יש נשים שרוצות בדיוק להיפך. חלקן מסיבות אסתטיות וחלקן בכלל מסיבות בריאותיות. איתנו ד"ר ערן חדד מומחה לכירורגיה פלסטית שיסביר לנו על הניתוח להקטנת חזה.
מראיינת: שלום דוקטור
ד"ר חדד: שלום
מראיינת: אז באמת יש לא מעט נשים שרוצות ניתוח להקטנת חזה, ולאו דווקא כי זה לא יפה בעיניהן.
ד"ר חדד: הנשים שמגיעות להקטנת חזה מתחלקות לשתי קבוצות:
1. הקבוצה הראשונה היא קבוצת הנשים שמגיעות לניתוח מסיבות אסתטיות באמת. השד שלהן גדול, כבד, צנוח והן רוצות לשפר את המראה האסתטי שלו.
2. יש קבוצה שנייה של נשים שמגיעות לניתוח מסיבות רפואיות. הסבות כוללות כאבי גב, כאבי צוואר, סימני חריצה של החזייה, בעיה בהתאמת בגדים,הפרעה בפעילות גופנית, לכל הנשים הלה הניתוח מהווה פתרון טוב לכל הבעיות הרפואיות האלה.
מראיינת: אם זו בעיה רפואית, אז אולי שמשרד הבריאות יממן את הניתוח הזה?
ד"ר חדד: זה נכון, בהחלט. חלק נכבד מהנשים האלה, שבאות לניתוח מסיבות רפואיות מקבלות את הניתוח בטופס 17 דרך קופות החולים אחרי שהן עוברות ועדה מסויימת.
מראיינת: כל הניתוח להקטנת חזה הוא ניתוח קצת יותר מורכב שמכיל בתוכו גם אלמנט של הרמת חזה.
ד"ר חדד: כל ניתוח הקטנת חזה מורכב בעצם גם מהרמת חזה.צריך להבין למה שד צונח. שד צונח כי מעטפת השד, העור, ביחס לנפח השד היא גדולה ולכן צריך להסיר עודפי עור על מנת להרים את השד. במקרה של שד גדול מה שקורה זה שהשד הגדול מותח את עור השד ושוב נוצר עודף במעטפת יחסית לנפח השד ולכן בכל אישה שעוברת הקטנה אנחנו בדרך כלל מבצעים הרמה.
יש מצבים שאנחנו מבצעים את ההרמה באופן מבודד ללא הקטנת חזה, גם במקרים שיש עודפי עור במעטפת יחסית לנפח השד. מדובר בנשים שירדו במשקלן והעור שלהן לא התכווץ, בנשים לאחר הריונות ולידות, או נשים שהעור שלהן לא אלסטי ונוטה להתרחב.
מראיינת: באמת הזכרת הריונות ולידות, בדיוק התקופה שבה השד גדל וקטן ומצטמק ועוברים עליו דברים, אתה ממליץ לחכות עם ניתוח הקטנת חזה לתום שלב הפריון?
ד"ר חדד: כדאי לבצע את הניתוח בשלב שהשד הוא יציב בגודלו ובצורתו. זאת אומרת, שאישה שנכנסה להריון והיא ילדה, כדאי לחכות טיפה לאחר ההריון כדי לנתח שד יציב בנפח יחסית דומה. אישה שירדה שמשקל ונפח השד שלה קטן, לא לבצע את הניתוח במהלך הירידה במשקל, אלא לחכות עד לתהליך ההתייצבות ואז לבצע את הניתוח, באופן כללי אפשר גם לבצע את הניתוח גם בתקופת הפוריות.
מראיינת:ואם היא מעוניינת בעוד ילדים, אז שוב השד יעבור שינויים.
ד"ר חדד: זה נכון שכמו כל אישה, השד יכול לעבור שינויים גם לאחר הניתוח, זה נכון גם לאישה שלא עברה ניתוח, זה הכל שאלה של כמה הוא אלסטי, כמה הוא מסתגל למצב החדש וקשה קצת לצפות את זה, באופן כללי אפשר לבצע את זה גם בתקופת הפוריות.
מראיינת אוקיי, אין מניעה. מה בעצם עושים בניתוח?
ד"ר חדד: בניתוח אנחנו מסירים עודפי עור ועודפים ברקמת השד, הניתוח לוקח משהו כמו שעתיים, עושים אותו תחת הרדמה כללית, מרבית המטופלות תוכלנה ללכת הביתה לאחר מספר שעות, שאת אומרת שבמרבית המקרים אפשר לבצע את הניתוח במהלך של אישפוז יום.
מראיינת: ומה קורה אחרי הניתוח? יש איזו שהיא תקופה שצריך להתנהג אחרת?
ד"ר חדד: מן הסתם בימים הראשונים מטופלת סובלת קצת מלחץ באיזור הניתוח, זה לא באמת כאבים בעצימות גבוהה אלא לחץ באיזור החזה זה פוחת בימים שלאחר מכן, בדרך כלל לאחר שבוע אפשר לחזור לעבודה משרדית ואחרי שבועיים שלושה אפשר לחזור לפעילות גופנית, אפשר לחזור כמעט לשיגרה.
מראיינת: אנחנו יודעים שכל פרוצדורה רפואית טומנת בחובה גם סיכונים וסיבוכים מסויימים, מההסיבוכים הצפויים או שלא צפויים אבל קורים בניתוחים כאלה?
ד"ר חדד: אז צריך לזכור שמרבית הניתוחים עוברים חלק בדרך כלל אין לנו סיבוכים שאנחנו לא יודעים להתמודד איתם, מה כן יכול לקרות? קודם כל הניתוח כרוך בצלקות אי אפשר לחתוך את העור ולהסיר רקמת שד בלי ליצר צלקות. הצלקות האלה, אנחנו מתכננים אותם, המיקום שלהן הוא באיזורים שלא חשופים.
מראיינת: אנחנו רואים עכשיו תמונה של לפני ואחרי, אז תסביר לנו מה אנחנו רואים:
ד"ר חדד: זאת תמונה של מטופלת לאח ניתוח הקטנת חזה, הצלקות כמו שאת רואה הן ממוקמות באיזור שמסביב לעטרה ועוד צלקת אורכית מהאיזור של העטרה עד לאיזור של הכפל התת שדי. לפעמים אנחנו נאלצים גם להשתמש בצלקת שלישית בכפל התת שידיוזה בתלות כמות עודפי העור שנוצרים לנו בסוף הניתוח, לפעמים אפשר להמנע ממנה ולפעמים אנחנו צריכים לייצר גם אותה.
מראיינת: אבל יחסית באיזורים מוסתרים מהעין. סיבוכים נוספים שעלולים לצוץ?
ד"ר חדד: הסיבוך השכיח ביותר הוא קצת הפרעות בריפוי החתך הניתוחי בדרך כלל דברים אשפר לטפל בהם בטיפול מקומי, לפעמים יש כל מיני הפרעות תחושה בעור, בפטמה. מה שהמטופלות צריכות להבין וזה הכי חשוב, שגם לאחר שמבצעים הקטנה והרמה בדרך כלל לא מקבלים את המלאות בחלק העליון של השד אלא מקבלים מראה טבעי שהוא בדרך כלל גם יפה.
מראיינת: איזה הכנות צריכה לעשות אישה לפני ניתוח להקטנת חזה?
ד"ר חדד: יש כמה דברים שצריך לעשות: אנחנו לא אוהבים לבצע את הניתוח הזה במטופלות מעשנות. בעשן הסיגריות יש ניקוטין ורעלנים נוספים שמכווצים את כלי הדם ומפחיתים את זרימת הדם לחתך הניתוחי ולאיזורי הריפוי. שיעור המסובכים במטופלות מעשנות הוא פי 3 או 4 ממטופלת שלא מעשנת, זה הרבה מאוד ולכן אנחנו ממליצים לכל המטופלות לחדול מעישון חודש לפני הניתוח. דברים נוספים, מה שדיברנו, הנושא של הגודל והיציבות של השד, כל מה שקשור ללידות, להריונות ומשקל. מעבר לזה כל המטופלות הן מטופלות שהן מתאימות לניתוח ואפשר לבצע אותו.
מראיינת: מה לגבי הנקה בניתוח הקטנת חזה?
ד"ר חדד: לא ניתן להבטיח למטופלת שהיא תוכל להניק לאחר ניתוח מהסוג הזה, גם מטופלות שיש להן יכולת הנקה לאחר הניתוח, בדרך כלל מדובר בכמות חלב שהיא לא אפקטיבית והן תצטרכנה תוספים מסוימים.
מראיינת: פשוט הסרנו חלק מרקמת השד...
ד"ר חדד: ואנחנו גם עובדים בתוך השד ולכן בדרך כלל אי אפשר להבטיח לה להיא תוכל להניק כמו שצריך.
מראיינת: טוב תודה רבה ד"ר חדד.