שחזור פטמה
אחת מכל שמונה נשים תחלה בסרטן שד. הטיפול במחלה הוא משולב אך כמעט בכל המקרים ישנו מרכיב כירורגי שכולל הסרה של הגידול או של כל השד.
חלק מהמטופלות העוברות כריתה של השד מעוניינות בשחזור שד. אופציות השחזור מגוונות וכוללות שימוש בשתלים/מותחנים או רקמה טבעית מהגוף. במרבית המקרים בהם נכרת השד, מסירים גם את הקומפלקס של הפטמה והעטרה. שחזור פטמה ועטרה מהווה את השלב האחרון בשחזור שד. לאחר יצירת השד הכוללת את הנפח (רקמת השד) והמעטפת (העור), יש להשלים את הפטמה והעטרה. שחזור שד אשר אינו כולל את מרכיב הפטמה והעטרה יעניק תוצאה תת מיטבית, עלול לפגוע בדימוי הגוף של האישה ומהווה מקור למבוכה אישית.
קיימים גם מקרים נדירים (כדוגמת סינדרום ע"ש פולאנד) של חוסר התפתחות הפטמה והעטרה הדורשים טיפול במצב זה ושחזור של הקומפלקס.
ע"מ להבין כיצד מבצעים שחזור פטמה ועטרה, יש ראשית להבין מה המרכיב החסר. לפטמה והעטרה מרכיב משותף והוא הצבע השונה. מדובר ברקמות ייחודיות בעלות צבע ורדרד-חום. עור הפטמה והעטרה כהה יחסית לסביבתו, עבה יותר, ומרובה בעצבי תחושה. מעבר לשריר החלק, קיימת בפטמה רקמת חיבור המהווה שלד בין התאים. שחזור הקומפלקס ללא התייחסות לנושא הצבע, ייתן תוצאה בינונית. לפטמה, בנוסף, מרכיב של נפח היוצר בלט ויש לשחזרו.
דרכי שחזור פטמה ועטרה
שחזור פטמה ועטרה מתבצע במס' דרכים- חלקן כירורגיות וחלקן באמצעות קעקוע. השיטה משתנה בהתאם למצב הנתון:
שחזור עטרה
המטרה העיקרית היא יצירת עור בצבע ומרקם שונה. האופציה הפשוטה ביותר, שיעילה במקרים רבים היא קעקוע. באמצעות קעקוע ניתן לתת מענה מצוין לנושא הצבע. מדובר בפעולה פשוטה שאינה מצריכה הרדמה. בד"כ צריך לחזור על הפעולה אחת לשנתיים- שלוש, אך לא מעבר לכך.
אפשרות נוספת היא השתלת עור. ניתן לקחת עור עטרה מהשד השני או מאזורים כהים יותר בגוף, כדוגמת אזור המפשעה ולייצר מראה הדומה לזה של העטרה הקיים.
שחזור פטמה
הפתרון הקלאסי לשחזור פטמה הוא שימוש במתלי עור מקומיים. מדובר בניוד של העור באופן כזה אשר ייתן צורה גאומטרית של פטמה ובלט מתבקש. השיטה מאפשרת בלט של פטמה, כאשר תופעת הלוואי העיקרית היא אטרופיה והפחתת הבלט הנוצר בניתוח לאורך זמן בשל התכווצות העור והצלקות הנלוות. כמובן שהשיטה אינה מטפלת בצבע הייחודי של העטרה והפטמה. לכן, במקרים רבים מבוצע שחזור פטמה בשיטה זו, ובהמשך מקעקעים את האזור, לקבלת צבע כהה יותר ולטשטוש הצלקות באמצעות הצבע.
ניתן לייצר אשליה של פטמה באמצעות קעקוע. כמובן שבפועל, הקעקוע אינו יכול להעניק את הבלט הנדרש לפטמה. אולם, ניתן לקעקע פטמה בגוונים שונים ובכך לאפשר אשליה של פטמה במבט על השד, בשל הגוונים השונים.
טרום ניתוח: פגישת הכנה לניתוח
בהערכה לצורך שחזור פטמה ועטרה אדון עמך על הצורך בניתוח, מהלכו וסיבוכיו. שיחה זו מאפשרת למטופלת הבנה מעמיקה של התהליך ותיאום ציפיות מרבי.
בתחילת הפגישה, אבצע בירור הנוגע לרקע הרפואי של המטופלת, הכולל מחלות העלולות להפריע למהלך הניתוח וההרדמה לרבות סכרת, יתר לחץ דם ומחלות לב וכלי דם. כמו כן, אנסה להבין את ההיסטוריה של הממאירות בשד, הטיפול שניתן והשחזור. בנושא זה ישנם מספר שיקולים שיש לקחת בחשבון.
על מטופלת אשר נמצאת במהלך טיפול אונקולוגי (כימותרפיה, הקרנות) , לסיים את הטיפול לפני ביצוע הליך כירורגי. חשיבות גדולה קיימת לטיפול קרינתי לשד שניתן בעבר. טיפול זה, מפריע במידה מסוימת לשחזור פטמה באמצעות מתלי עור בשל ההפרעה הנלווית לאספקת הדם. המצב שונה כאשר השד הוקרן בעבר, אך הובאה רקמה בריאה ממקור אחר בגוף (בטן, גב), לצורך שחזור שד . במקרה זה השחזור יתבצע בצורה יעילה על הרקמה הבריאה. שיקולים נוספים שיש לקחת בחשבון הם הצלקות הקיימות, מיקום הפטמה/ העדר פטמה בשד השני, וכן סוג השחזור. שחזור שבוצע בעבר באמצעות שתל או מותחן, יגרור אובדן בלט של הפטמה לאורך זמן, שכן העור דק. שחזור עם רקמה אוטולוגית (מהגוף), במיוחד כזו מהגב (בעלת דרמיס עבה) יאפשר בלט פטמה לאורך זמן. בהמשך, יבצע דר' חדד בדיקה מקיפה של השדיים הכוללת הסתכלות על השד לצורך הערכת איכות העור, גודל השדיים, צניחה שלהם וא-סימטריה. כמו כן, חיפוש גושים חשודים והערכת מבנה רקמת השד ומדידות שונות..
במרבית המקרים ניתן לבצע שחזור פטמה תחת הרדמה מקומית. פעולה זו אינה מצריכה בדיקות מקדימות. כאשר המטופלת מעוניינת בביצוע הניתוח תחת הרדמה כללית או תחת טשטוש, יש לבצע בדיקות דם כלליות ובדיקות נוספות ע"פ צורך. יש להפסיק ליטול תרופות או ויטמינים שונים העלולים לגרום לדילול הדם כשבועיים טרם הפעולה הניתוחית.
העישון אסור כשלושה שבועות לפני ואחרי הניתוח..הניקוטין והרעלנים הנוספים הקיימים בעשן הסיגריות מפריעים לזרימת הדם ולאספקת החמצן לרקמות. כתוצאה מכך, הסיכוי לנמק עורי, זיהום, או פעירה של חתך ניתוחי גדל.
מהלך הניתוח: שחזור הפטמה והעטרה
מקובל לבצע את הניתוח תחת הרדמה מקומית כיון שהניתוח מתבצע באזור קטן יחסית.חשוב לציין כי בשל כריתת השד בעבר, התחושה באזור מוגבלת עד לא קיימת , כך שההרדמה המקומית מתאימה מאוד. במטופלת הסובלת מחרדות , או מעוניינת בהרדמה משמעותית יותר, ניתן להוסיף טשטוש או אף לערוך את הניתוח תחת הרדמה כללית. במקרים אלה, יש להיערך לצום 6-8 שעות טרם הניתוח.
מדובר בפעולה פשוטה ושטחית האורכת כמחצית השעה עד שעה. מרימים מתלי עור ע"פ סימון מוקדם סביב אזור הפטמה המתוכנן ומסובבים אותם ע"מ לייצר בלט. את העור תופרים באמצעות תפרים נספגים. בסיום. אם נבחרה הרדמה מקומית לביצוע הפעולה, ניתן להשתחרר לאחר כשעה קלה הביתה. אם בוצעה הפרוצדורה תחת טשטוש או הרדמה כללית, יש להישאר תחת השגחה באשפוז כמס' שעות לצורך מעקב.
בסיום הניתוח אניח חבישה מרופדת העשויה מחומרי חבישה קונבנציונליים עם ספוג מעל, אשר ימנע לחץ על הפטמה. את החבישה יש להחליף אחת ליום ולהשתמש בה כשבועיים ממועד הניתוח.
עוצמת הכאב אינה משמעותית לאחר הניתוח, בשל ההרדמה המקומית והעובדה כי התחושה בשד ירודה מלכתחילה. לעתים קיימת אי נוחות מסוימת. בימים שלאחר הניתוח תיטלי אנטיביוטיקה למשך מספר ימים, בכדי למנוע זיהום באזור החתך הניתוחי.
תופעות לוואי לאחר הניתוח
בתקופת ההחלמה תתכן נפיחות באזור הניתוח. כמו כן, עלולים להופיע שטפי דם מקומיים. באשר לתחושה – במרבית המקרים, כאמור, התחושה באזור ירודה כיון שהמטופלת עברה כריתת שד בעבר. אולם, כאשר קיימת תחושה מסוימת ייתכנו הפרעות שונות כגון נמלול או רגישות יתר באזור.
- זיהום - זיהום מקומי הוא סיבוך אפשרי לאחר הניתוח ומטופל בד"כ באמצעות אנטיביוטיקה דרך הפה.
- דימום - אפשרי אם כי מדובר באזור קטן מאוד וגם את מתרחש, מדובר בבעיה מינורית.
- אובדן בלט - במקרים בהם בוצע שחזור פטמה עם מתלי עור, קיימת התכווצות מסוימת של העור ואובדן בלט מסוים. הסיכוי לאובדן בלט גדול יותר במקרים של שחזור עם מותחן/שתל בשל העור הדק.
- הפרעות בריפוי - כל הפרעה באספקת הדם למתלי העור עלולה לגרום לזיהום, פעירה של חתך ניתוחי או נמק עורי. במקרים אלו, תתכן פגיעה בתוצאה הסופית.
- צלקות- הרמת מתלי עור, גורמת לצלקות מסביב לפטמה. פתרון לבעיה יכול להוות קעקוע עטרה בהמשך אשר יעניק לעטרה את הכהות המתאימה וגם יטשטש את הצלקות מתחת.
שיטות מתקדמות להצמדת אוזניים - במאמר הבא