שאיבת שומן בבטן
עודף רקמת שומן בבטן יכול ליצור מבוכה חברתית רבה בקרב גברים ונשים. כמו בעיות אסתטיות אחרות כדוגמת שד נשי אצל גברים.
מבנה הגוף אצל גברים ונשים הוא שונה. בקרב גברים, עודפי השומן נאגרים בחלל הבטן העמוק. לכן, בטן בולטת, כרסית היא מאפיין שכיח אצל גברים.
אצל נשים לעומת זאת, לשומן נטייה להיאגר באזור הירכיים הצדיות ופחות בחלל הבטן. לכן, גם בקרב נשים וגם בקרב גברים, מרבית השומן לא ייאגר בבטן השטחית, מה שהופך שאיבת שומן בדופן הבטן לניתוח לא יעיל במרבית המטופלים.
קיימת אוכלוסייה מצומצמת של נשים להן השומן נאגר בשכבה השטחית, התת עורית, ולהן שאיבת שומן בבטן עשויה לסייע.
נשים אשר עברו הריונות, פחות מתאימות לניתוח שאיבת שומן בבטן. נשים אלה סובלות בד"כ מעודפי עור או עור רפוי בנוסף לעודפי השומן, אשר היכולת שלו להתכווץ לאחר הניתוח אינה טובה.
האם שאיבת שומן בבטן יעילה?
על מנת לנתח את הבעיה יש ראשית להבין את האנטומיה של דופן הבטן. בדופן הבטן קיימות מס' שכבות (מהשטחי לעמוק):
עור הבטן, השומן השטחי של הבטן, החיתולית (מעטפת השריר), שרירי הבטן והשומן העמוק הקיים בין האיברים הפנימיים.
מראה של בטן בולטת או לא אסתטית יכול לנבוע מעודפי עור, מריבוי שומן שטחי, מהיפרדות השרירים או מעודף בשומן העמוק.
כאשר ישנם עודפי עור משמעותיים בדופן הבטן, הנובעים מירידה ניכרת במשקל או לאחר הריונות, יש להסיר את אותם עודפי עור ולהציע למטופל/ת ניתוח מתיחת בטן, העשוי ליצר תוצאה אסתטית מיטבית. תוצאות ניתוח שאיבת שומן בבטן במקרים אלה, לא תהיינה מוצלחות והשינוי, אם ייראה, יהיה מזערי.
היפרדות של שרירי הבטן, כתוצאה מהריונות או ניתוחים קיסריים, גורמת לבלט של הבטן. גם במקרה זה הפתרון הוא מתיחת בטן אשר במהלכו מהדקים את שרירי הבטן כחלק מניתוח מתיחת בטן.
כאשר יש עודף ברקמת השומן העמוקה, יש נטייה למראה כרס לבטן. את השומן הבטני העמוק לא ניתן לשאוב בניתוח והדרך היחידה להפחיתו היא באמצעות ירידה במשקל ושינוי אורחות חיים.
המקרה שיתאים לשאיבת שומן בבטן הוא הימצאות שומן ביתר ובאופן מבודד במדור השטחי של הבטן.
הקשר בין תזונה נכונה לתוצאות ניתוח מקסימליות
אם המטופל/ת סובל מעודפי שומן בבטן השטחית ולכאורה מתאים לניתוח שאיבת שומן בבטן, יש לוודא כי הוא אינו בעודף משקל. שאיבת שומן בבטן אינה פתרון חלופי לירידה במשקל. היא מסייעת להוריד עודפי שומן באזורים ספציפיים כשמשקל המטופל סביר. לכן, מטופל הסובל מעודפי שומן בבטן וללא עודף משקל, הוא המטופל האידיאלי.
בתקופה שלפני הניתוח ובתקופה המיידית לאחר הניתוח יש להקפיד על דיאטה מרובת חלבון. ניתוח שאיבת שומן בבטן הוא ניתוח שמעצב את הבטן אך אינו מוריד במשקל. יש לשמור על המשקל טרום הניתוח. עלייה במשקל תביא לעיבוי רקמת השומן, בעיקר באזורים אחרים.
מהם התנאים להצלחת שאיבת שומן בבטן?
ניתוח שאיבת שומן בבטן עשוי להיות מוצלח כאשר בוחרים את המטופל/ת המתאים בקפידה. מדובר על מטופלים/ות אשר להם שומן עודף במדור השטחי של הבטן ואיכות עור טובה אשר עשוי להתכווץ באופן מיטבי לאחר השאיבה.
שומן עודף שטחית לשרירי הבטן הוא תופעה שאופיינית לנשים יותר מאשר לגברים אם כי היא לא תופעה נפוצה בשני המינים. השומן הבטני נוטה להצטבר אצל גברים בחלל העמוק של הבטן, מה שיוצר מראה כרסי. זהו שומן אשר לא ניתן לשאוב אותו בניתוח והדרך היחידה להפחיתו היא באמצעות ירידה במשקל ושינוי אורחות חיים. בחלק מהנשים השומן יצטבר במדור העמוק ולכן גם אצלן שאיבת שומן בבטן איננו הפתרון המתאים.
התנאי השני להצלחת ניתוח שאיבת שומן בבטן היא שהעור בעל אלסטיות טובה ועשוי להתכווץ היטב. הדבר נכון במטופלות צעירות, אשר לא חוו תנודות משמעותיות במשקל ולא עברו הריון ולידה. במקרים אלה, העור עשוי להתכווץ היטב.
שאיבת שומן בבטן ומתיחת בטן – למי מיועד הניתוח הזה?
בשאיבת שומן בבטן שואבים ומצמצמים את עודפי השומן בבטן ללא טיפול בשרירים או בעור. במהלך מתיחת בטן, מסירים עודפי עור ושומן מהבטן ומהדקים את השרירים במרכז הבטן.
המטופלות המתאימות לכל אחד מהניתוחים שונות. לניתוח שאיבת שומן בבטן מתאימות בד"כ מטופלות בגיל צעיר ולפני הלידות שכן אצלן העור צפוי להתכווץ באופן יעיל.
העור, בקרב נשים אחרי לידות או לאחר העשור השלישי לחייהן או במטופלים אשר השילו במשקל, לא יתכווץ בצורה טובה. בנשים לאחר לידות, היפרדות השרירים מצריכה הידוק שלהם כחלק ממתיחת בטן, כדי להקטין את רמת הבטן הבולטת. בעיה זו לא תיפתר באמצעות שאיבת שומן.
שאיבת שומן בבטן מינימום צלקות
כמו בכל ניתוח שאיבת שומן, יתרונותיו של הניתוח הם הצלקות המינימאליות הנותרות. למעשה, מדובר בשניים עד שלושה פתחים בגודל של עד 5 מ"מ אשר מותירים צלקות מינימאליות שבד"כ לא מפריעות למטופל/ת. ניתן למקם את אחד החתכים בטבור, אזור נסתר מהעין.
כאשר השאיבת שומן היא רק בבטן התחתונה, מדובר על שטח ניתוחי קטן, מה שמקטין סיבוכים משמעותיים כדוגמת דימום או זיהום. כבכל שאיבת שומן, ההחלמה קלה יחסית.
המטופל/ת משתחרר בד"כ ביום הניתוח מבית החולים. הכאב בזמן ההחלמה קל מאוד ובעיקר מאופיין כתחושת אי נוחות (דומה לשרירים תפוסים) בדופן הבטן. יש להניח חגורה לוחצת על דופן הבטן, מה שמקטין את החלל ומפחית הצטברות של נוזלים.
מהו הגיל האידיאלי לשאיבת שומן בבטן?
עניין נוסף אשר יש לתת עליו את הדעת הוא גיל המטופל. בגיל צעיר (עד 40 לערך), העור אלסטי יותר ומסוגל להתכווץ בצורה יעילה.
שאיבת שומן במטופל/ת צעיר/ה יחסית, תגרור התכווצות מטבית של העור ותוצאה אסתטית טובה. לעומת זאת, במטופלים מבוגרים או כאלה שהשילו ממשקלם באופן משמעותי, עם עור לא אלסטי, שאיבת שומן בבטן תותיר עודפי עור ותגרום לאי שביעות רצון של המטופל לאחר הניתוח.
ההכנות הדרושות לניתוח שאיבת שומן בבטן
ניתוח שאיבת שומן נערך בד"כ תחת הרדמה כללית. אם כי ניתן לבצעו גם תחת הרדמה מקומית. בהכנה לכל ניתוח תחת הרדמה כללית יש לוודא כי אין מחלות רקע המעלות את הסיכון ההרדמתי כדוגמת לחץ דם גבוה, בעיות לב, סכרת או אסטמה.
אם קיימות כאלה מחלות, יש לוודא כי המטופל מגיע לניתוח מאוזן. יש לוודא כי המטופל במשקל נורמלי. שאיבת שומן אינה תחליף לירידה במשקל והיא אידיאלית במטופל במשקל תקין אבל יש לו/לב מצבורי שומן באזורים ספציפיים. יש להפסיק לעשן לפני הניתוח ע"מ להפחית סיבוכים כדוגמת זיהום. יש להפסיק נטילת מדללי דם טרם הניתוח.
תהליך ניתוח שאיבת שומן בבטן – טכניקה ניתוחית
לאחר ההרדמה הכללית, מוזרקת לבטן תמיסה המכילה מי מלח פזיולוגיים, אדרנלין אשר מפחית דמם במהלך הניתוח ולידוקאין אשר מפחית כאב במהלך הניתוח ולאחריו.
מייצרים מס' פתחים זעירים בעור שמספרם תלוי בשטח ובכמות השומן הנשאב. בהמשך מוחדרת קנולת מתכת ובאמצעותה נשאב השומן.
שאיבת השומן מתבצעת עד שהנוזל הנשאב מאדים והערכה של המנתח שהשומן נשאב בצורה אחידה תחת העור.
תהליך ההחלמה מניתוח שאיבת שומן בבטן
מרבית המטופלים ישוחררו ביום הניתוח. בימים שלאחר הניתוח, צפויים אי נוחות וכאב בדרגה קלה עד בינונית. שטפי דם תת עוריים שכיחים לאחר ניתוחים אלה וכן תתכן נפיחות. התוצאה הסופית לאחר הניתוח צפויה לאחר שלשה עד ששה חודשים.
הסיכונים הקיימים בניתוח שאיבת שומן בבטן
הסיכונים דומים לכל הסיכונים הקיימים בניתוח שאיבת שומן סטנדרטי, אולם ישנן מס' מאפיינים ספציפיים באזור זה.
אי סדירות בעור הבטן ורפיון עור
עור הבטן אינו מתכווץ בצורה אחידה בהשוואה לאזור הירכיים או המותניים, והופעה של שקעים בדופן הבטן היא שכיחה. התופעה שכיחה במיוחד כאשר איכות עור הבטן ירודה כתוצאה מהריונות או ירידה במשקל.
במקרים אלה, העור אינו מתכווץ בצורה מיטבית, וייווצרו שקעים בעור או עודפי עור בבטן. לכן, זהו אינו הניתוח המקובל במקרים אלה ויש לבצע מתיחת בטן של העור.
אם ישנם עודפי עור בבטן טרם הניתוח, הם יכולים אף להחמיר אחרי הניתוח.
פגיעה בשלמות דופן הבטן
יש לזכור שעמוק לשומן השטחי, נמצאת דופן הבטן הבנויה משרירי הבטן והמעטפת שלהם. שכבה זו נותנת את החוזק לדופן הבטן ומונעת בלט של הבטן. כיון ששאיבת השומן כוללת פעולה של החדרת קנולה חדה לדופן הבטן, יש לפעול בעדינות בזמן הניתוח בכדי להימנע מפגיעה בשלמות דופן הבטן.
בנוסף, יש לבדוק את המטופל/ת באופן קפדני, שכן יש לשלול פגם בדופן הבטן. הקרויה הרניה או בקע. פגם זה, אשר יכול להתרחש באופן ספונטני או לאחר ניתוח קודם, עלול לסכן ניתוח של שאיבת שומן בבטן והיא אסורה במקרה זה, שכן אותו פגם גורם ליציאה של תוכן בטני הנתון לפגיעה בזמן השאיבה.
בלט של הבטן
כאמור, קיים שומן שטחי בדופן הבטן, אשר ניתן לשאוב אותו, לעומת שומן עמוק, תוך בטני אשר לא ניתן לשאיבה.
נוכחות שומן תוך בטני בכמות גדולה טרם הניתוח, המתבטאת בד"כ בבטן בעלת מראה כרסי, תישאר גם לאחר הניתוח ועלולה לגרום לאכזבה מצד המטופל/ת.
לעתים, הסיבה לבלט של הבטן היא היפרדות בין השרירים במרכז הבטן. מדובר בבעיה שכיחה, בעיקר בנשים אחרי לידה. במטופלות אלה, גם שומן תוך בטני בכמות קטנה עלול לבלוט באופן יחסי. הפתרון איננו שאיבת שומן אלא מתיחת בטן עם הידוק שרירים.
זיהום
כל ניתוח או פעולה חודרנית בגוף עלולה להסתיים בזיהום. גורמי סיכון אפשריים - השמנה, סכרת, עישון או נטילת תרופות הפוגעות במערכת הסיכון.
דימום
יש להבדיל בין גוון כחלחל בעור, הנובע משטפי דם שטחיים הקרויים אכימוזות לבין דימום אמיתי הגורם לנפיחות ונוקשות באזור הנשאב.
אכימוזות, הן תופעה צפויה אחרי ניתוח זה ואינן מצריכות התערבות. שטף דם פעיל הגורם לנוקשות של דופן הבטן הוא מצב נדיר מאוד הנגרם מפגיעה בכלי דם גדול ומחייב ניקוז הדימום בחדר ניתוח.
צלקות
הפתחים המבוצעים בעור למטרת השאיבה, הינם קטנים יחסית, באורך של כ - 5 מ"מ לערך ואינם מותירים צלקות נרחבות. אולם, לצורך שאיבה אחידה אשר יש לבצעה ממס' כיוונים, יש לעתים צורך במספר פתחים.