ניתוח סנטר
ניתוח סנטר שמטרתו עיצוב סנטר שאינו מפותח יכול להתבצע כניתוח בודד או בשילוב עם ניתוחים אחרים. הסנטר נמצא במרכז הפנים ומהווה סיבה שכיחה לאי שביעות רצון אסתטית ממראה הפנים. לעתים מדובר בסנטר בולט מדי, אולם במרבית המקרים מדובר בסנטר שאינו מפותח דיו.
ניתוח לעיבוי הסנטר
קיימות שתי אפשרויות לניתוח סנטר. במקרים קשים במיוחד של חוסר התפתחות בולטת של הסנטר, יש בד"כ לבצע ניתוח סנטר שבו מעצבים את העצמות חדש. מדובר בניתוח סנטר גדול עם הפרדה משמעותית של הרקמות. הניתוח מבוצע בד"כ ע"י רופא פה ולסת. המקרים השכיחים יותר הם של חוסר התפתחות קלה של הסנטר. מקרים אלו מתאימים בד"כ לניתוח עיצוב סנטר באמצעות שתל סיליקון פשוט. אנשים רבים מבצעים ניתוח זה מאותה הסיבה שהם עושים ניתוח הצמדת אוזניים לרוב זה בעקבות חוסר שלמות עם הגוף שלהם
מהו שתל סנטר?
מדובר בשתל קטן, עם בלט של כ- 1 ס"מ ורוחב של כ- 3 ס"מ לערך. הוא מגיע במס' צורות וגדלים. השתל עשוי סיליקון נוקשה. הוא מונח באזור הסנטר ע"מ לעצבו ולהגדילו. השתל מוחדר בד"כ דרך חתך הממוקם ברירית הפה, מתחת לשיניים התחתונות. ניתן גם להחדירו בחתך תת סנטרי הנסתר מהעין.
האם שתל סנטר משפיע על אזור הסנטר בלבד?
שתל סנטר מעצב ומעבה את הסנטר, אולם יש לו השפעה גם על הצוואר. מטופלים/ות רבים סובלים מצניחה של הצוואר. הסיבות לכך רבות ומגוונות. וכוללות איכות עור ירודה וירידה משמעותית במשקל. סיבה נוספת ומשמעותית, היא סנטר שאינו מפותח. הסנטר מהווה מוקד עגינה של מרכיבי הצוואר וחוסר התפתחות שלו מעלה משמעותית את הסיכוי לצוואר צנוח או תופעה המכונה "סנטר כפול".
האם ניתן לשלב ניתוח שתל סנטר עם ניתוחים נוספים?
בהחלט כן. כאשר הבעיה היא מבודדת ומדובר בסנטר לא מפותח, יש לבצע ניתוח שתל סנטר בלבד. אולם, כאשר מדובר בסנטר לא מפותח המשולב עם צוואר צנוח, מצב המתרחש לרוב במטופלים/ות מבוגרים יותר (מהעשור החמישי לחייהם), יש לשקול ביצוע מתיחת צוואר בשילוב עם ניתוח שתל סנטר. במטופלים הלוקים בצוואר צנוח והסנטר לא מפותח, ניתוח מתיחת צוואר בלבד, עלול לגרום לתוצאה שאינה משביעת רצון.
בשל העובדה שהסנטר אינו מפותח מספיק ואין עגינה לצוואר, הצוואר עלול לצנוח שוב ובאופן די מהיר. בגילאים צעירים יותר, עד גיל 30-40, הסנטר השקוע אינו מלווה בצניחת העור בצוואר, אלא בעודפי שומן בצוואר. במקרים אלה, יש להוסיף לניתוח שתל הסנטר גם שאיבת שומן בצוואר.
תופעות לוואי אפשריות אם מוחדר שתל סנטר
- זיהום – ייתכן זיהום מוקדם לאחר הניתוח או זיהום מאוחר לאחר שנים רבות. הזיהום המוקדם מתפתח בימים הראשונים ונגרם בזמן הניתוח. ייתכן גם זיהום מאוחר שמתפתח דרך חיידקים שמגיעים ממחזור הדם עקב זיהום באזור אחר בגוף כדוגמת דלקת גרון או טיפול שיניים. הזיהום מתבטא באדמומיות, נפיחות, כאב ואף חום. כשמדובר בזיהום שטחי, ניתן לטפל באמצעות טיפול אנטיביוטי בלבד. במקרים של זיהום עמוק יותר המערב את השתל, יש צורך לעתים להוציא את השתל ע"מ לסייע בריפוי.
- הפרעות תחושה – לעתים קיימים שינויי תחושה באזור הסנטר או סביבו. מדובר בתופעה שכיחה מאוד לאחר הניתוח אך היא זמנית בד"כ. הפרעות תחושה קבועות ייתכנו אך הן נדירות יחסית.
- צלקת – הפתח דרכו מוכנס השתל הוא ברירית הפה, בשקע קדמית לשיניים הקדמיות. יתרונו של החתך הוא בכך שהוא פנימי ואינו באזור חשוף לעין.
- פגם בשלמות השתל – נדיר אך ייתכן. ככל שעובר זמן רב יותר מהניתוח, הסיכוי לתופעה זו גדול יותר. הדליפה אינה מורגשת בדכ כיון שהשתל עשוי מסיליקון צמיגי השומר על צורתו. ניתן לאבחן מקרים אלה באמצעות שימוש בשיטות הדמיה שונות. בעיקר אולטרא-סאונד ו- MRI. הפתרון הוא החלפת השתל ועיצוב הסנטר מחדש.
- א-סימטריה – ניתוח שתל סנטר אינו מתאים במקרה של א-סימטריה ניכרת של הסנטר, אשר ניתן לראותה לפני הניתוח. לעתים קיימת א-סימטריה מינימאלית של העצם טרם הניתוח, אשר אינה מורגשת ככ והדבר יביא לא-סימטריה אפשרית לאחר הניתוח. במקרים של א-סימטריה משמעותית טרם הניתוח, הפתרון המועדף הוא קידום עצם עי רופא פה ולסת.
- סיבוב/ היפוך/ תזוזת שתל - מצב זה אינו מסוכן בריאותית, אך יכול לעוות את מראה הסנטר ולגרום אי נוחות. בד"כ מתפתח בימים/שבועות ראשונים לאחר הניתוח. במקרה כזה יש צורך בד"כ לבצע ניתוח נוסף. להוציא את השתל הקיים, לעצב מחדש את הכיס באמצעות סגירה או הרחבה שלו.
- מנשך – הניתוח מטפל בבעיה אסתטית של סנטר קטן בלבד. הוא אינו משפר בעיית מנשך של השיניים, אם קיימת.
- שחיקת עצם – לאורך זמן, השתל עלול ללחוץ על העצם ולשחוק אותה. הבעיה אינה רפואית בד"כ אלא אסתטית ולכן אם המראה משביע את הדעת, אין צורך לעשות משהו. אם ישנה פגיעה בתוצאה או תלונה אחרת מצד המטופל, ניתן להחליף את השתל לשתל גדול יותר או לבצע הגדלת סנטר באמצעות קידום עצם או חומרי מילוי.
- כאב ואי נוחות בסנטר – שתל הוא גוף זר וככזה יכול לעורר תגובות שונות של הגוף. תתכן אי נוחות וכאב חולף אשר אין צורך לטפל בו בד"כ. לעתים נדירות, קיימת אי נוחות קבועה, שהדרך לטפל בה הוא הוצאה או החלפה של השתל בשילוב עם הוצאה/חריצה של הקופסית מסביב. המטופל יישא באופן מלא בעלות הניתוח.
האם ניתן לעבות את הסנטר בצורה אחרת?
כן. ניתן להזריק לתוך הסנטר חומרי מילוי שונים אשר מגדילים את נפחו. מבין חומרי המילוי, ניתן להזריק חומצה היאלורונית, שומן עצמי או רדיאס. בניגוד לשתל סנטר, המעניק מראה קבוע, הזרקות משפרות את המראה באופן זמני, ומדובר בפעולה שיש לחזור עליה מס' פעמים.