ניתוח הגדלת חזה
ניתוח הגדלת חזה מבוצע תחת הרדמה כללית בתוספת הרדמה מקומית ואורכו כשעה. במהלך ניתוח הגדלת חזה מגדילים את נפח השד על ידי החדרת שתלי סיליקון מעל לשריר החזה או מתחתיו.
ניתוח הגדלת חזה מתאים לנשים עם חזה קטן המעוניינות בתוספת נפח ולנשים שהשדיים שלהן התרוקנו לאחר לידות או תנודות במשקל. הניתוח יכול להתבצע לאחר שהשד הגיע לבשלותו, כלומר בדרך כלל כאשר מגיעים לגיל 17-18. במקרים בעייתיים של חוסר צמיחה של השד או שריר החזה או א-סימטריה ניכרת בין השדיים, ניתן לבצע את הניתוח בגיל מוקדם יותר.
ניתוח הגדלת חזה - 3 סוגים עיקריים:
- הגדלת חזה עם שתל סיליקון
גם בניתוח הגדלת חזה עם שתל ניתן להשיג תוצאה טבעית. שימוש בשתל בעל נפח קטן שאינו בולט מדי, במנח תת שרירי (כדי שהשריר ילחץ על השתל ויעניק מראה טבעי) ובמידת האפשר שתל בעל מרקם נוזלי יותר ופחות קשה יעניק לחזה מראה טבעי. בנשים בעלות רקמת שד עבה, השתל יהיה מוסתר היטב ויתקבל מראה טבעי. בנשים עם רקמת שד דקה יותר, השתל יהיה חשוף יותר תחת רקמת השד.
2. ניתוח הגדלת חזה באמצעות שומן עצמי
לחלק מהנשים המעוניינות בהגדלת חזה, ישנם עודפי עור ומיקום שד והפטמה נמוכים. במקרים אלה, יש צורך בעיצוב השד מחדש לצורך יצירת תוצאה מיטבית. הגדלת חזה בצורה טבעית הוא ניתוח להגדלת החזה באמצעות הזרקת שומן עצמי לחזה. אך השיטה הפופולרית ביותר להגדלת חזה הייתה ונשארה הגדלת חזה באמצעות שתלי סיליקון. אם רוצים להימנע משימוש בשתל ניתן לשאוב שומן מהגוף ולהזריקו לחזה. שימוש בשומן עצמי יעניק לשד מראה טבעי. את השומן הנשאב יש לזקק ולהזריקו לשדיים.
להזרקת שומן לחזה יש חסרונות מסוימים. הפרוצדורה איננה מתאימה לנשים רזות, מכיוון שקשה להפיק מהן שומן בכמות רבה. גם כאשר ניתן להפיק שומן, חלקו הגדול נספג ובד״כ צריך לבצע את הפעולה פעמיים שלוש ואף יותר. כאשר לכל פעם יש זמן החלמה משלה. חסרון נוסף הוא שומן שאינו נקלט בחזה ועובר נמק. הדבר יכול לייצר גושים בחזה וצ'יסטות שומן. יתרונות השיטה הם העדר צלקות המשמשות להחדרת שתל, ונטרול סיבוכים הקשורים להחדרת גוף זר.
3. ניתוח הגדלה והרמת חזה
כאשר קיימת צניחה של השד, משמעות הדבר היא שקיימים עודפי עור בשד אשר חייבים לטפל בהם. הסרת עודפי העור משמעותה הצורך בניתוח הרמת חזה בנוסף להגדלת החזה. אם תתבצע רק הגדלת חזה בשד צנוח, נקבל מראה שאינו אסתטי במרבית המקרים. הנטייה הרווחת להכניס שתל גדול על מנת למלא את המעטפת העודפת עם עודפי העור, איננה טובה בטווח הארוך. שכן תוך מספר חודשים השתל יצנח, העור יתרחב עוד יותר והצניחה תתגבר.
ניתוח הגדלת חזה לנשים רזות
קיימים מספר שיקולים ספציפיים לנשים רזות המבקשות לעבור ניתוח הגדלת חזה:
- השד בנשים אלה קטן בד"כ ולכן יש להחדיר את השתל מתחת לשריר, על מנת להעניק לשתל כיסוי טוב של רקמות הגוף.
- לנשים אלה יש גם שד צר בד"כ. עובדה זו מחייבת הכנסת שתל שקוטרו צר מרוחב השד. החדרת שתל רחב יותר תגרום לגלים, בעיקר בצידי השד ומראה לא טבעי.
- בנשים צרות המעוניינות בשתל עם נפח גדול יותר. יש להעדיף שתל בולט יותר לעומת זה הרחב יותר, בכדי להימנע מגלים.
הגדלת חזה - ד"ר חדד בערוץ הרופאים הישראלי
הגדלת חזה לפני ואחרי הניתוח
בגלריית תמונות לפני ואחרי ניתוח הגדלת חזה, אפשר לראות כיצד ניתן למלא שדיים שהתרוקנו (לאחר ירידה במשקל או לידה והנקה) או להגדיל שד שלא התפתח מספיק. מה שיקבע את תוצאת הניתוח הוא מראה השד לפני הניתוח וגודל וצורת השתל.
שדיים מעט צנוחים או מרוקנים שיעברו הגדלה, יקבלו מראה טבעי ופחות מלא בחלקם העליון. גובה הפטמות אינו משתנה בניתוח כיון שהשתל מבליט את השד ואינו מרים אותו. שיטת הניתוח מותאמת למטופלת בהתאם לצורת החזה, נפחם, סוג העור ואיכותו.
למעבר לעמוד גלריית תמונות לפני אחרי הגדלת חזה
ניתוח הגדלת חזה לפני או אחרי לידה?
פעמים רבות נשאלת השאלה, מה הזמן הנכון לבצע הגדלת חזה. האם לפני הלידות או לאחריהן?
מדובר בניתוח אסתטי, אשר אין בו צורך רפואי אמיתי/ כל מטרתו היא לשפר את מראה הגוף של המטופלת ואת בטחונה העצמי. לכן עיתוי הניתוח קשור לרצונה של המטופלת.
אם מדובר במטופלת צעירה לפני לידות אשר מעוניינת בהגדלת חזה, אין מניעה בכך. אותה מטופלת תחוש טוב יותר עם מראה שדיה בטווח המיידי. ואם בעתיד, יחולו שינויים במראה השד בעקבות הריונות, לידות והנקות, תמיד ניתן יהיה לעצב את השד מחדש.
שינוי במראה השד בהחלט ייתכן לאחר ההיריון והלידה, שכן השד גדל בתקופה זו והעור נמתח. אם אלסטיות העור טובה, הוא יתכווץ בצורה טובה והשד יחזור למראהו הקודם. אם אלסטיות העור ירודה, תיתכן נפילה של השד לאחר הלידה וההנקה. חשוב לציין ששינויים אלה קורים גם בשדיים אשר לא עברו ניתוח הגדלת חזה, כך שאין הדבר מהווה התווית נגד לניתוח.
בהקשר זה, כדאי לשקול ברצינות בכל מקרה, החלפה של השתלים לאחר כ - 15 שנים מההגדלה המקורית. המשמעות היא שרוב המטופלות העוברות הגדלת חזה בגיל 20 - 25, תצטרכנה בכל מקרה לעבור ניתוח נוסף בשנות ה - 40 שלהן ובניתוח זה ניתן לשקול מה לעשות.
הסייג היחיד מהנכתב לעיל, היא אישה המתכננת הריון באופן מידי ומעוניינת בהגדלה. במקרה זה, יש לשקול האם יש מקום לדחות את הניתוח לאחר ההיריון והלידה ולערוך את הניתוח על שד שלא עלול לעבור שינויים בקרוב. לגבי נשים אחרי הריונות ולידות, השד צפוי לפחות שינויים ולכן ניתן לבצע הגדלה או הרמת חזה והגדלה בכל שלב בו המטופלת חפצה.
הנקה לאחר ניתוח הגדלת חזה
בניתוח מפתחים כיס לצורך הכנסת השתל, אשר אינו פוגע בשלמות השד. הפעולה היא במישור העמוק לבלוטת השד. לכן ההנקה לאחר הניתוח אפשרית ללא קשר למנח השתל. יש לציין, כי הנקה עלולה לפגום בתוצאה שלאחר הניתוח.
ראוי לציין כי יש נשים שאינן יכולות להניק גם בלי לעבור את הניתוח ולכן אותן נשים לא תוכלנה להניק גם לאחר הניתוח. נשים אלה לא היו מצליחות להניק מלכתחילה, והסיבה אינה הגדלת החזה אלא מגבלה בסיסית.
3 פאראמטרים עיקריים לביצוע ניתוח הגדלת חזה
- מיקום החתך - ניתן לבצע את ההגדלה דרך חתך הממוקם בנקודות שונות.
- מנח השתל - מיקום שתלי הסיליקון יחסית לשריר ורקמת השד
- האמצעי להגדלה - שתל סיליקון או רקמת שומן עצמי. במקרה של בחירה בשתלי סיליקון, קיימים שתלים בעלי גדלים שונים, מגוון צורות ובעלי צמיגות שונה.
3 דרכים למיקום החתך הניתוחי
השיקולים בבחירת החתך הניתוחי כוללים את רצון האישה, סוג שתלי הסיליקון בחזה וגודלם ובהתאם להעדפותיו של המנתח.
- קפל תת שדי - הגישה הפופולארית ביותר לביצוע ניתוח הגדלת חזה. מאפשרת גישה נוחה לכל חלקי השד וצלקת המוסתרת ע"י רקמת השד.
- סביב העטרה - החתך ממוקם בחלק התחתון בגבול שבין העטרה לעור. מאפשר גישה נוחה לכל חלקי השד ויוצר צלקת עדינה ואסתטית בד"כ. בשיטה זו, קיימת שכיחות גבוהה יותר של זיהומים והפרעות תחושה.
- בית שחי - יתרונה הגדול של שיטה זו הוא החתך המוסתר היטב באזור בית השחי ואינו כולל צלקות באזור השדיים. אולם, הגדלת השדיים מתבצעת דרך חתך מרוחק יותר עם גישה פחות טובה לשדיים. לכן, בשיטה זו יש אחוז גבוה יותר של חוסר סימטריה בין השדיים. נשים הנוהגות ללבוש גופיות וביקיני פחות מתאימות לשיטה זו. כמו כן, צלקת בבית השחי, גם אם היא נסתרת, יכולה להתכווץ ולהפריע לפשיטה מלאה של הזרוע. הסיכוי לזיהומים פה גבוה יותר עקב החדירה דרך בית שחי שאינו אזור נקי בד"כ.
מהי הגדלת חזה מתחת לשריר?
השריר מכסה את השתל ברקמה עבה ומונע תחושה או מראה של גלים, כמעין פלסטיק שמתקמט. הלחץ שהשריר מפעיל על השתל מכיוון מעלה לכיוון מטה גורם למראה טבעי ומדורג יותר ומפחית מראה מלאכותי עם מלאות יתר בחלק העליון של השדיים.
ערכת השד בזמן ממוגרפיה מדויקת יותר בהגדלה מתחת לשריר לעומת הגדלה מעל השריר והשריר מאפשר להפריד בברור בין רקמת השד לשתל. כיון שהשריר לוחץ על השתל, הוא מונע צניחה של השתל ומקבע אותו גבוה יותר. תכונה אחרונה זו היא גם החיסרון של מנח תת שרירי.
הפרדה בין השתל לרקמת השד, מה שיכול ליצור הבדלי גובה ביניהם. הסיבה לכך היא קיבוע של השתל במנח גבוה לעומת צניחה של השד לאורך השנים, וקבלת מראה של שד צנוח על פני שתל גבוה. המינוח המקצועי של מצב זה הוא מראה מסוג waterfall.
מהי הגדלת חזה מעל השריר?
במקרים בהם עובי רקמת השד משמעותי, בד״כ מעל 2 ס״מ, ניתן להחדיר את השתל מעל השריר ועדיין יהיה כיסוי טוב של השתל ללא מראה מלאכותי - פלסטי.
מנח זה מונע גם כן את העיוות מסוג waterfall שהוזכר בפסקה הקודמת כיון שבמקרה שרקמת השד צונחת קצת, אין הפרדה בין השתל ורקמת השד וכתוצאה מכך, השד והשתל צונחים ביחד ומתקבל מראה טבעי.
יתרון נוסף של הגדלת חזה מעל לשריר הוא כאב בעוצמה פחותה יותר לעומת הגדלה מתחת לשריר. החיסרון בהגדלה מעל השריר היא העובדה שכל משקל השתל מוטל על העור, דבר היוצר מתיחה שלו ונטייה לצניחת יתר בטווח הארוך. כאשר השתל נמצא מתחת לשריר, השריר ״סופג״ את המשקל והעור נמתח פחות.
ניתוח הגדלת חזה מתחת או מעל לשריר?
3 שיטות להנחת השתל
מתחת לרקמת השד קיים שריר רחב ועבה. ניתן להחדיר את השתל מתחת לרקמת השד (מעל השריר) או מתחת לשריר. אין מנח מסוים טוב באופן מובהק.
1. מנח מעל השריר - השתל מוחדר מתחת לרקמת השד ומעל שריר בית החזה. מתאים לנשים בעלות רקמת שד עבה המאפשרת להסוות את שתל הסיליקון. כשהמנח הוא מעל לשריר התוצאה היא מיידית והמהלך קל יותר. בנוסף מנח זה מתאים יותר לשדיים מעט נפולים ובעלי בסיס צר.
2. מנח תת שרירי - בנשים בעלות רקמת שד דקיקה יחסית, הנטייה היא לאפשר כיסוי נוסף לשתל ולהניחו מתחת לשריר. מנח זה מתאים לנשים ללא צניחת שד משמעותית, ללא עודף עור ניכר ועם פטמות במנח גבוה יחסית. במקרים אלו, הסיכוי להרגיש את השתל הוא נמוך יותר. כמו כן, אי סדירות פני השתל (קפלים, גלים), שכיחה פחות במנח זה. יש הטוענים אף כי הסבירות להתקשות מעטפת (יידון מאוחר יותר) קטנה יותר. לעומת זאת, במנח תת שרירי ההחלמה איטית יותר עם יותר כאב והגבלה. התוצאה המיידית לאחר הניתוח פחות טבעית ויש להמתין מס' חודשים עד להשגת תוצאה מלאה.
3. מישור משולב - מהווה שילוב של שתי השיטות הקודמות להגדלת חזה. בחלק עליון השתל מתחת לשריר, בחלק תחתון – מעל לשריר. מתאים לנשים עם רקמת שד דקה ושדיים מעט נפולים. שיטה זו מסווה את השתל בחלקו העליון של השד ודואגת למילוי השד בחלקו התחתון.
אופציה נוספת לניתוח הרמת חזה היא - הרמת חזה ללא שתל בצורות טבעיות, ללא צורך בשתל חיצוני. זהו הפתרון במקרה של שד צנוח עם נפח קטן לפני הגדלה. יש להסיר עודפי עור ולהכניס שתל ע״מ לקבל תוצאה טובה בטווח ארוך. הניתוח ארוך יותר מניתוח הגדלת חזה אך אינו כואב יותר. החיסרון של הניתוח הוא הצלקות הנותרות בשל הצורך להסיר עודפי עור. למרות כל אלה, מתקבלת צורת שד יפה ואסתטית בד"כ.
השפעתם של סימני מתיחה על הצלחת הניתוח
לסימני מתיחה יש משמעות לפני ואחרי הניתוח. סימני מתיחה מהווים קרעים בשכבת הדרמיס העמוקה, כמעין צלקות תת עוריות. בבואנו לבצע ניתוח הגדלת חזה כאשר ישנם סימני מתיחה בחזה, יש להבין כי איכות העור במקרה כזה היא ירודה מאוד והנטייה של העור להתרחב גדולה מאוד.
התהליך הניתוחי עלול להחמיר את סימני המתיחה שכן היא גורמת למתיחה נוספת של העור. חשוב להקפיד על שתל שאינו גדול במיוחד, על מנת להפחית את הסיכוי לתופעה זו. מכיוון ששימוש בשתל גדול יחסי יגרום במקרה כזה גם לצניחה מהירה של השדיים שכן העור אינו יודע לשמור על מתח והוא יתרחב ויגרום להרחבה של מעטפת השד.
הכנות לקראת ניתוח הגדלת חזה
בדיקות טרום ניתוח
- קיימות בדיקות אשר רלוונטיות לכל מטופלת אשר עוברת הליך תחת הרדמה כללית. מדובר בבדיקות דם לרבות ספירת דם, בדיקת כימיה של הדם ותפקודי קרישה.
- מטופלות אשר גילן מעל 40 נדרשות גם לבצע אקג.
- לפני ניתוח הגדלת חזה יש להסיר ספק לגבי בריאות השד. לכן יש לבצע בדיקת ממוגרפיה ואולטראסאונד של השדיים. הבדיקות נדרשות לאחר גיל 40. לעתים, תדרשי לבצע בדיקת אולטראסאונד גם טרם גיל 40. מקרים אלו כוללים סיפור עבר של גושים בשדיים או זיהוי ממצאים חריגים בזמן בדיקת השדיים או סיפור משפחתי של סרטן שד. במקרים מסויימים יבקש דר' חדד להיוועץ עם כירורג שד טרם הניתוח.
במקרים מיוחדים
- על מטופלות אשר נוטלות מדללי דם להפסיקם לפני ניתוח. זמן ההפסקה משתנה בין מדללי דם שונים בהתאם לזמן השפעתם.
- קיימות תרופות נוספות כדוגמת תרופות ביולוגיות, תרופות המחלישות את מערכת החיסון כדוגמת סטרואידים אשר יש להפסיקן במידת האפשר, גם כן.
- יש להפסיק לעשן בשבועות שלפני הניתוח.
- קיימים ויטמינים מסויימים ותוספי תזונה כדוגמת אומגה 3, מגזניום וכורכומין אשר עלולים לגרום לדימום יתר בזמן הניתוח ואחריו. יש להפסיקם שבועיים לפני הניתוח.
הכנות ליום הניתוח
- יש להתקלח בסבון אנטי-בקטריאלי בחמשת הימים שלפני הניתוח ע"מ להקטין ריכוז חיידקים מסויימים על העור.
- יש להצטייד בחזייה מיוחדת טרם הניתוח.
- יש להגיע לחדר ניתוח עם ביגוד מכופתר המאפשר להתלבש ללא תזוזה קיצונית של הכתפיים.
תהליך החלמה מניתוח הגדלת חזה
המטופלת יכולה להשתחרר לביתה מספר שעות לאחר הניתוח. בימים הראשונים תתכן אי נוחות ואף כאב בשדיים. דר' חדד מבצע הרדמה אזורית לשדיים ע"מ להפחית את הכאב, ויצייד אותך במרשם לתרופות נגד כאבים.
המטופלת משתחררת מאשפוז בד"כ ביום הניתוח או ביום למחרת. בשבוע שלאחר הניתוח סביר שיופיע כאב בשדיים. הכאב בולט יותר כאשר השתל מונח במנח תת שרירי.
יש להיות במנוחה מוחלטת בימים הראשונים. רחצה עם מים וסבון מותרת כיממה לאחר הניתוח. מרבית המטופלות תוכלנה לחזור לעבודה משרדית ואף לנהיגה כשבוע שלאחר הניתוח. עבודה הכרוכה בפעילות פיזית ואף פעילות גופנית מותרת רק כחודש לאחר הניתוח מחשש להצטברות נוזלים בשדיים או התפתחות זיהום.
יש לציין כי ההחלמה מהניתוח שמתבצע מתחת לשריר, קשה מעט יותר מזו מעל השריר, אך חשובה יותר התוצאה בטווח הארוך ובמקרים מתאימים, יש להחדיר את השתל מתחת לשריר.
עיקר הכאב מופיע בזמן שינוי תנוחה. בהמשך ניתן לחזור לפעילות יומיומית באופן הדרגתי. ניתן להתקלח באופן חופשי החל מיום לאחר ניתוח הגדלת חזה. בשבועיים הראשונים לאחר הניתוח יש ללבוש חזייה ספורט מיוחדת. ההמלצה היא להמשיך וללבוש חזייה רגילה גם בהמשך על מנת למנוע מתח על העור וצניחה של השדיים.
אין צורך להוציא תפרים לאחר הניתוח שכן החוטים נספגים. תוצאה סופית מתקבלת כחודשיים עד שלושה חודשים לאחר הניתוח, אז באמת יהיה ניתן להבחין בהגדלת חזה לפני ואחרי. השדיים יהיו גבוהים יחסית ונפוחים בתקופת ההחלמה. בניתוחים בהם השתל הוחדר במנח תת שרירי, ההחלמה איטית יותר. בניתוח זה וגם בניתוח הקטנת חזה המצב שונה לגמרי.
ניתוח הגדלת חזה מצריך הפרדה בתוך רקמת השד אשר פוגעת בבלוטות החלב של השד ובצינוריות אשר מובילות אותן לפטמה. לכן לא ניתן להבטיח יכולת הנקה לאחר ניתוח מסוג זה. גם אם הנקה קיימת היא אינה יעילה בד"כ.
סיכונים וסיבוכים בניתוח הגדלת חזה
ישנם מספר סיכונים / סיבוכים הקשורים לניתוח הגדלת חזה, חלקם סיבוכים היכולים לקרות בכל ניתוח. אחרים קשורים לשתלי הסיליקון:
שטף דם
יש להפריד בין סימנים כחולים ע"פ השד או תחתיו המתפתחים יום עד מס' ימים לאחר הניתוח, לא מהווים סיבוך משמעותי ואין צורך לטפל בהם לעומת לעומת נפיחות, כאב וקשיון בשד אחד בד"כ ההולכת ומתפתחת על פני מספר שעות.
במקרה האחרון צריך לטפל ע"י הכנסת המטופלת פעם נוספת לחדר ניתוח, ניקוז שטף הדם והחדרת השתל חזרה. שכיחות סיבוך זה היא פחות מ- 1% מהמקרים. אם הסיבוך זוהה וטופל, אין בד"כ השפעה שלילית של הסיבוך על התוצאה הסופית.
זיהום
שכיחותו כמחצית האחוז מהניתוחים. מתבטא באדמומיות וחום מקומי עם נפיחות של השדיים. לעתים גם מופיעים חום סיסטמי והפרשות מהחתך הניתוחי.
כשמדובר בזיהום שטחי, הטיפול בבעיה הוא באמצעות מתן אנטיביוטיקה דרך הפה או דרך הוריד, ע"פ הערכת דר' חדד. במקרים של זיהום עמוק יותר, יש לעתים צורך להוציא זמנית את השתל לתקופה של מס' חודשים.
מניעת הזיהום מתבצעת באמצעות שמירה על חיטוי מקסימלי בזמן הניתוח, שטיפת החלל הניתוחי באמצעות נוזלים המכילים מרכיב אנטיביוטי, ומתן טיפול אנטיביוטי תוך וריד בזמן הניתוח.
היווצרות קופסית בשד
מעטפת (קופסית) מהווה רקמה צלקתית שהגוף מפתח סביב השתל לצורך בידוד השתל, המהווה גוף זר, מרקמות הגוף. התהליך הינו נורמאלי ומתרחש בכל המטופלות שעוברות הגדלת חזה. תופעה זו אינה בעלת משמעות קלינית והמטופלת אינה מרגישה כל הפרעה אסתטית.
ב- 5 - 10% מהמטופלות ישנה התקשות של אותה קופסית הגורמת לאי נוחות, כאב ושינוי בצורת השד. הסיבה לתופעה זו לא ברורה ובלתי צפויה וככל הנראה תלויה בתגובת הריפוי של המטופלת.
אין מדובר כאן בבעיה רפואית במרבית המקרים אלא בהפרעה אסתטית. במקרים הכוללים כאב, אי נוחות או עיוות משמעותי של השדיים יש צורך בניתוח לפתרון הבעיה.
צלקת
כל חתך בעור יגרום לצלקת בדרגה זו או אחרת. צלקות משאירות סימן גם בטווח הארוך. במקרה של צלקת אשר מחלימה באופן איטי ומשאירה סימן גס ולא אסתטי, ניתן להתערב באמצעים שונים כדוגמת חבישות סיליקון והזרקת סטרואידים.
הפרעות תחושה
בתקופת ההחלמה מין הניתוח שכיחות תלונות של העדר תחושה בפטמה או בעור או להיפך- תחושת יתר ונמלול. תחושות אלה זמניות בד"כ ורק בחלק קטן מהמקרים, תיוותר חוסר התחושה באופן קבוע.
כאבים
הכאב לאחר הניתוחנגזר ממס׳ מרכיבים. החשוב ביותר הוא מנח השתל. הגדלה מתחת לשריר כואבת יותר מהגדלה מעל השריר בשל חיתוך השריר והרמתו.
גודל השתל הוא גם גורם הקובע את עוצמת הכאבים. שתל גדול יותר, במיוחד בחזה צר, ימתח יותר את הרקמות ויגרום לכאב.
כאבים בתפרים אחרי הגדלת חזה הם בד״כ גורם לא משמעותי ומרבית הבנות מתלוננות על כאב כללי בשד ולאו דווקא באזור התפר.
לעתים נדירות, קיים כאב חד באזור התפרים הקשור לצמיחה חוזרת של עצבים באזור. כאב זה חולף ספונטנית תוך זמן קצר בד״כ. דר׳ חדד מבצע הרדמה אזורית של השדיים מעבר להרדמה הכללית, המפחיתה משמעותית את עוצמת הכאב לאחר הניתוח.
קרע בשתל
תתכן פגיעה בדופן השתל הגורמת לדליפה של תוכן השתל. הסיכוי לתופעה זו קלוש בשנים הראשונות לאחר ההגדלה, אולם לאחר 8 שנים מתחיל הסיכוי לקרע לעלות והוא משמעותי יותר לאחר 15 שנים (סביב 10% מהשתלים).
אין מדובר בבעיה דחופה ובד"כ תתגלה הבעיה בבדיקת אולטראסאונד שגרתית או שהמטופלת תתלונן על חוסר נוחות או כאב בשד. הטיפול במקרה זה הוא החלפת השתלים.
לימפומה הקשורה לשתלי שד
בעיה נדירה יחסית שאובחנה בכמה מאות מטופלות בקרב למעלה מ-40 מיליון נשים שעברו ניתוח הגדלתחזה בעולם. המחלה הופיעה בנשים שהשתל אצלן בגוף לפחות 8 שנים ובעיקר בשתלים בעלי חספוס משמעותי, כולל שתלים עם ציפוי פוליאורתן.
הביטוי הראשוני לבעיה כולל בד"כ נוזל ספונטני בשד והטיפול בה כולל הוצאת השתלים וקילוף הקופסית העוטפת את השתל. פעולה זו תביא בד"כ לריפוי מלא מהמחלה.
מעקב לאחר ניתוח הגדלת חזה
הנחיות לאחר ניתוח הגדלת חזה
לאחר כשישה שבועות מהניתוח, יכולה המטופלת לחזור לשגרת חייה ולתפקד כרגיל. אולם, כיון שקיים בחזה גוף זר והחזה גדול יותר, יש להקפיד על מספר עקרונות:
- ראשית יש ללבוש חזייה באופן עקבי. לפרוט בנושא זה ראה בהמשך.
- לאחר כחודש - חודשיים ובחלוף הרגישות בשד, יש לעסותו באופן קבוע. העיסוי מפחית את התכווצות הקופסית סביב השתל. המעקב לאחר סרטן השד מתבצע באישה עם שתלים כבכל אישה.
- יש לבצע בדיקה עצמית אחת לתקופה ע"י המטופלת ולהיבדק עי כירורג שד אחת לשנה. הממוגרפיה, כבדיקת סקר לאבחון סרטן השד, היא גם בדיקת הבחירה אצל נשים עם שתלים.
- אישה לאחר הגדלת שדיים צריכה ליידע את עורך הבדיקה, ובד"כ תתבקש לבצע אולטראסאונד שדיים באותו מעמד. האולטראסאונד היא בדיקה בעלת רגישות גבוהה יותר לאבחון קרע בשתל או נוזל סביבו ולכן תתבצע בנוסף לממוגרפיה שהיא רגישה יותר לאבחון פתולוגיות ברקמת השד. באופן כללי, חשיבות האולטראסאונד עולה כאשר יש למטופלת תלונות הקשורות לשדיים (כאב, שינוי צורה או רגישות) או כ-6 - 7 שנים לאחר ההגדלה, אז הסיכוי לקרע ספונטני בשתל עולה אם כי מרבית הקרעים מופיעים לאחר 10 - 12 שנים מיום ההגדלה.
- שימוש חזיית ספורט לאחר הניתוח - מיד לאחר הניתוח, אלביש אותך בחזיית ספורט, ללא ברזלים עם סגירה קדמית. הסגירה הקדמית תאפשר למטופלת להסיר וללבוש את החזייה בצורה נוחה. העדר הברזל מונע לחץ מיותר על החתך הניתוחי. חזייה זו חשובה בחודש הראשון לאחר הניתוח. בהמשך, יש להקפיד וללבוש חזייה תומכת, מכל סוג שהוא ככל שניתן בכדי למנוע הרחבה של העור וצניחה של השד, הכבד יותר. הקפדה על לבישת חזייה תשמר את תוצאות הניתוח לאורך זמן.
גדלים ומידות של שתלי סיליקון
שתלי הסיליקון מיוצרים במספר צורות, גבהים וגדלים. הגדלים של השתלים נעים בין 100 מ״ל עד ל - 700 מ״ל. ניתן להשיג אף שתלים גדולים יותר בהזמנה מיוחדת.
לשתלים קטנים יותר מ - 100 מ״ל אין משמעות, כיון שהשינוי בגודל השד יהיה מינורי לחלוטין, וההגדלה במקרה זה מיותרת. בקטלוגים השונים של חברות השתלים, השתלים מיוצרים בהבדלים של כ - 20 עד 30 מ״ל, המהווים הבדל קטן מאוד כך שניתן להשיג את גודל השד הרצוי.
יחד עם כך לאחר שהשתל השתלב בצורה טבעית, והתחרטת על מראה השד שנוצר, ניתן לבצע החלפת שתלים לאחר מכן, אך כמובן שהשאיפה היא שכל מטופלת לא תצטרך להגיע למצב שהיא רוצה להחליף שתלים.
מהם שתלי הסיליקון המומלצים?
לכל מנתח יש העדפות לגבי סוג השתל בו הוא משתמש. הדבר נובע מניסיונו של המנתח עם סוג השתל הספציפי. ההעדפה של מרבית המנתחים כיום היא להשתמש בשתלים בעלי דרגת חספוס נמוכה או שתלים עם מעטפת חלקה. הסיבה לכך היא היארעות גבוהה יותר של לימפומה הקשורה לשתלי סיליקון בשתלים עם חספוס גס.בנושא זה ראה הרחבה בשתלי סיליקון מומלצים.
שיקולים נוספים הם האחריות שנותנת החברה במקרה של בעיה רפואית, ומידת הניסיון שקיימת בשוק עם השתל הספציפי. למרבית החברות, שתלים בעלי צורות שונות, גדלים שונים וצמיגות סיליקון בכמה דרגות, כך שניתן להתאים למטופלת את השתל המתאים לה.
סוגים של שתלי סיליקון
- שתלי מי מלח -הפופולאריות של שתלים אלה בניתוחי הגדלת חזה פחתה באופן משמעותי עקב אחוז גבוה של דליפת המים, אובדן נפח של השתל ואי הנעימות במגע.
- שתלי סיליקון - מהווים מוצר בטוח הזוכה לפופולאריות רבה בימינו. השתלים מורכבים ממעטפת סיליקון קשיח. לעומת זאת, התוכן מלא בסיליקון במרקם ג'ל. ג'ל הסיליקון יכול להיות בדרגת סמיכות רגילה או גבוהה. שתלי הסיליקון נמצאו בטוחים לשימוש ואושרו ע"י מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA).
מה ההבדל בין שתלי סיליקון לשתלי מי מלח?
שתלי סיליקון לפי צורות
ניתן לחלק את שתלי הסיליקון לאלו בעלי צורה עגולה ("טיפה") ושתלים בעלי צורה אנטומית ("אגס") .
- השתלים העגולים - הינם שתלי הסיליקון השכיחים ביותר בשימוש בניתוח הגדלת חזה. מדובר בשתל שניתן להגיע איתו לתוצאה אסתטית טובה ושביעות רצון גבוהה של המטופל.
- השתלים האנטומיים - חסרונותיהם הם עלותם הגבוהה ואפשרות לסיבוב בתוך הכיס המיוצר. תופעה זו עלולה להתרחש בכ- 1% מהגדלות החזה ועלולה להביא לעוות במראה השד, יתרונם – השתלים מתוכננים בצורה המחקה את המראה והצורה הטבעיים של השדיים.
שתלי סיליקון - סמיכות
ג'ל הסיליקון מיוצר במס' דרגות סמיכות ("קוהסיביות") ויש להתאים את סוג השתל למטופלת באופן פרטני. ככלל, השתלים האנטומיים מכילים ג'ל בסמיכות גבוהה יותר בהשוואה לאלו העגולים.
היתרון של הג'ל הקוהיסיבי נעוץ בכך שהוא אינו נשפך החוצה במידה ויש קרע במעטפת הג'ל. נראה גם כי ככל שהג'ל סמיך יותר הסיכוי להיווצרות קפלים על פני השתל קטנה יותר.
ד"ר חדד מסביר על ניתוחי חזה
כיצד לבחור את שתל הסיליקון הנכון עבורך?
נושא סבוך ומורכב המהווה את הסיבה העיקרית לחוסר שביעות רצון מהניתוח. בהחלטה על בחירת גודל השתל יש לשאיפותיה של המטופלת משקל משמעותי, אך אין להתעלם מהפן הרפואי. מאוד מומלץ להקשיב לדעתו של המנתח בנוגע להחלטות על גודל השתל.
יש לציין כי החדרת שתלים גדולים יותר מכפי שהשד יכול להכיל עלולים לגרום לסיבוכים בטווח הארוך. כדוגמת אובדן אלסטיות העור, צניחה של השד, הרחבה של הצלקת הניתוחית ו"קרעים" בעור העלולים להשאיר סימני מתיחה. כמו כן, רקמת השד עלולה לאבד מנפחה במרוצת השנים.
לעומת זאת, ככל שהשתלים קטנים יותר הסיכויים למהלך תקין לאחר הניתוח גדולים יותר. על כן יש למצוא את המכנה המשותף בכדי להגביר את שביעות הרצון מהניתוח.
במרפאתנו מתבצעת הערכה יסודית של גודל השתל הכוללת מדידה של שתלים בגדלים שונים בחזייה מיוחדת ע"מ להתאימם באופן מיטבי למטופלת.
בנוסף לכך, במהלך ניתוח הגדלת חזה מוחדרים לכיס שתלים סטריליים בעלי נפח שונה עד לקבלת התוצאה המיטבית.בהחלטה על הגודל חייבים לקחת בחשבון מספר פרמטרים. תחילה יש להסתכל על מבנה הגוף של המטופלת ולהעריך את השד כחלק מבית החזה. כמו כן, יש להעריך מבנה וגודל השד ולהתייחס לאיכות העור וגמישותו.
** הפרמטר החשוב ביותר בבחירת גודל השתל הוא רוחב בסיס השד המהווה את המעטפת הבסיסית אליה יש להכניס את השתל.
מהו המחיר של שתלי סיליקון?
נרחיב מעט בנושא עלות שתלי הסיליקון. קיימות מס' חברות המייצרות שתלי סיליקון. דר' חדד משתמש בשתלים עם ניסיון רב בשוק ובעלי אישור ה- FDA האמריקאי, משרד הבריאות האירופאי ומשרד הבריאות הישראלי.
אין להתפשר בנושא זה, כיון שמדובר בגוף זר הקיים בגוף ויש לשאוף שישמור על שלמותו לאורך שנים רבות. לעתים המחיר משתנה בין צורות שונות של שתלים.
אין הדבר אומר, כי מטופלים מסוימים יזכו לשתלים איכותיים יותר, אלא כי יש להתאים את צורת השתל למטופל וכל מקרה נבדק לגופו. כמובן שבייעוץ תקבלי מידע מפורט על סוגי השתלים השונים ואת האופציה לראות תמונות של הגדלת חזה לפני ואחרי.
ניתוח הגדלת חזה מחיר ועלויות
העלות של ניתוח הגדלת חזה נקבע על פי הפאראמטרים הבאים:
- עלות שתלי הסיליקון
- עלות חדר ניתוח והצוות הרפואי הנלווה לו, כולל מרדים, אחיות ועובדים פרא-רפואיים
- עלות עבודה של מנתח פלסטי.
לעתים קרובות, סוגיית מחיר הגדלת חזה עולה בטלפון עוד טרם הייעוץ. למחיר חשיבות רבה, אך לאיכות הניתוח, להתאמת השתל הנכון, ולבחירת המנתח הפלסטי חשיבות גדולה יותר.
עליך לזכור, מדובר בניתוח – פעולה המתבצעת פעם אחת ויש לבצעה על הצד הטוב ביותר. אם חלמת לזכות בחזה יפה ושופע, בחרי במנתח שיבצע זאת על הצד הטוב ביותר ולאו דווקא במחיר הזול ביותר.
תשובות לשאלות נפוצות בנושא הגדלת חזה
בהחלט כן. בניתוח מייצרים כיס לצורך הכנסת השתל, אשר בזמן יצירתו אין פגיעה בשלמות השד והעבודה היא במישור העמוק לבלוטת השד. לכן, לא אמורה להיות הפרעה בהנקה.
אין הדבר משנה. בשני המנחים השתל נמצא עמוק לרקמת השד, ואין פגיעה בשלמות הבלוטה.
לא. אך הדבר נכון גם לנשים אשר לא עברו ניתוח כלשהו בשד. בנות שלא מצליחות להניק לאחר הניתוח, לא היו מצליחות להניק מלכתחילה, והסיבה אינה הגדלת החזה אלא מגבלה בסיסית.
המרחק בין השדיים לפני הניתוח, הוא המרחק בין השדיים לפני הניתוח. יש להחדיר את השתל, פחות או יותר, במיקום של השד הקיים.
במקרה של מרחק גדול בין השדיים לפני הניתוח, ניסיון לייצר כיס אשר יקרב בין השדיים באופן מוגזם נועד לכישלון כיון שבמקרה כזה, הפטמות תהיינה ממוקמות בצדדים באופן יחסי והשתל יותר במרכז. עובדה זו תעוות את מראה השדיים.
בהחלט כן. ישנה קבוצה גדולה מאוד של בנות בעשור השני או השלישי לחייהן אשר עוברות את הניתוח. שינוי במראה השד בהחלט ייתכן לאחר ההיריון והלידה שכן השד גדל בתקופה זו והעור נמתח.
אם אלסטיות העור טובה, הוא יתכווץ בצורה טובה והשד יחזור למראהו הקודם. אם אלסטיות העור ירודה, תיתכן נפילה של השד לאחר הלידה וההנקה.
**חשוב לציין ששינויים אלה קורים גם בשדיים אשר לא עברו הגדלת חזה, כך שאין הדבר מהווה התווית נגד לניתוח.
שד צנוח נגרם בשל עודפי עור יחסית לרקמת השד. במקרה כזה, הניתוח הנכון אינו ניתוח הגדלת חזה סטנדרטי אלא ניתוח של הסרת עודפי עור מהשד, היינו הרמת חזה.
ניתן לבצע את ההרמה ללא שתלים אם הרצון הוא בשד בגודל דומה או קטן יותר או להוסיף שתלים כאשר יש רצון בשד גדול יותר או במלאות בחלק העליון של השדיים.
יש להפריד בין מקרה של שד צנוח לשד מרוקן. בשד מרוקן אין עודפי עור אלא חוסר ברקמה. במקרה כזה, ניתוח הגדלת חזה עשוי להועיל.
לא תמיד ניתן למנוע גלים באופן מלא. גורמי סיכון להתפתחות גלים כוללים רקמה שד דקה מדי, ללא כיסוי לשתל והחדרת שתלים גדולים באופן יחסי מעל השריר.
המעבר לשימוש בשתלי סיליקון, במיוחד אלה בעלי צפיפות סיליקון גבוהה, הקטין את שיעור הגלים ביחס לשתלי מי מלח. הנחה של השתל מתחת לשריר עשויה להפחית גם את הבעיה, אם כי חשוב לציין שהשריר מכסה רק את חלקם העליון של השדיים והתפתחות גלים בחלק התחתון של השדיים מתרחשת לעתים קרובות.
לעתים קרובות, מתלוננות מטופלות בשלב המידי לאחר הניתוח על הפרעות תחושה בפטמה. בד"כ מדובר בזרמים באזור הפטמה. הזרמים נוצרים בד"כ עקב חזרה של העצבוב ומדובר באי נוחות אשר נעלמת בד"כ לאחר מס' חודשים.
חוסר תחושה לאחר הניתוח נפוץ גם כן, אך ברב המקרים התחושה לפטמה חוזרת למעט 3-5% מהמטופלות אשר תסבולנה מחוסר תחושה קבוע. יש להמתין לעתים עד שנה וחצי שנתיים מהניתוח על מנת להעריך אם התחושה חזרה באופן מלא.
השריר מכסה את השתל ברקמה נוספת ומעניק תוצאות טבעיות יותר, כיון שהשריר לוחץ על השתל בחלקו העליון. אין זה אומר שיש להחדיר תמיד את השתלים מתחת לשריר.
כאשר עובי רקמת השד גדול מ- 2 ס"מ, הכיסוי הנוסף אשר מעניק השריר הוא מוגבל. כמו כן, באישה בעלת עור עם איכות ירודה בשל לידות או לאחר ירידה במשקל, יש להיזהר ממנח תת שרירי, כיון שיכול להיווצר עיוות במראה השדיים. הדבר נכון גם בנשים המתוכננות להרמה והגדלה.
לא רק. מה שקובע את גודל השדיים לאחר הניתוח הוא גודלם לפני הניתוח ותוספת הנפח של השתל. גורמים נוספים אשר יקבעו את מראה השד לאחר הניתוח כוללים את מראה השד לפני הניתוח וצורת השתל.
ככל שהשד צנוח יותר, הוא יישאר צנוח גם אחרי הניתוח אם מבוצעת הגדלה בלבד. שתל בולט יותר יעניק לשד מראה מלאכותי יותר לעומת שתל פחות בולט.
שתלים אנטומיים (אגסיים) מעניקים צורה טבעית יחסית ללא מלאות עליונה משמעותית, אך עלולים להסתובב.