מתיחת בטן
מתיחת בטן הוא אחד הניתוחים האסתטיים עם השביעות רצון הגבוהה ביותר בקרב מטופלים. ישנם מספר סוגים של מתיחת בטן. החל מניתוח הכולל כריתה מצומצמת של עור בתחתית הבטן וכלה בניתוח מקיף יותר הכולל טיפול בכל שלושת מרכיבי דופן הבטן: שרירי הבטן, שכבת השומן והעור.
למי מתאים ניתוח מתיחת בטן?
- ניתוח מתיחת בטן הוא נחלתן של נשים שהרו: בעיקר בשל העובדה שהניתוח מצליח להחזיר לבטן של המטופלת את צורתה האסתטית ומאפשרת לשמור על מראה חטוב לאורך תקופה ממושכת. מאחר שבמהלך ההריונות יש מתיחה של העור ושרירי הבטן באופן לא הפיך, רק ניתוח מתיחת בטן יכול לשפר את המצב ולתת תוצאות יפות בנשים לאחר מספר הריונות.
- לעומת זאת כיום כוללת קבוצת המטופלים שמעוניינים לעבור מתיחת בטן גם אנשים צעירים ונשים שטרם הרו. קבוצת מטופלים שירדו במשקל באופן ניכר. אם באמצעות שינוי אורחות חיים או שעברו ניתוח לירידה במשקל כמו ניתוח טבעת, שרוול או מיני מעקף ובעקבות זאת נוצרו אצלם עודפי עור.
- נשים או גברים שבריאותם תקינה, הלוקים בחולשה של דופן הבטן המלווה בעודפי שומן ועור ואינם רואים שיפור בעזרת התעמלות או דיאטה.
מתיחת בטן לפני או אחרי הריון?
ככלל, ניתן להיכנס להריון לאחר ביצוע מתיחת בטן. אולם רצוי לעבור את הניתוח לאחר הלידות, כיון שההיריון משפיע על דופן הבטן ועלול לפגוע בתוצאה האסתטית של הניתוח. כאשר המטופלת מעוניינת לבצע הניתוח במהלך גיל הפוריות, ניתן לעתים למתוח את דופן הבטן, ללא הידוק השרירים - עובדה שיכולה להקל על היריון עתידי.
ניתוח מתיחת בטן - השיטה הניתוחית של ד"ר ערן חדד
ד"ר חדד מבצע את הניתוח באמצעות חתך נמוך באזור קו הערווה ובשיפולי הבטן הצדדיים. תכנון החתך הנמוך במהלך הניתוח מאפשר הסתרה של הצלקת מתחת לתחתון או הביקיני - כך ניתן להתגאות במראה החדש, ללבוש בגדים מחמיאים ולחשוף את הבטן בחוף הים או בכל מקום אחר.
ניתן לשלב בין ניתוח מתיחת בטן עם שאיבת שומן מאזור הבטן העליונה. שאיבת השומן מאפשרת להיפטר מריכוזי השומן אך גם מסייעת בהפרדה סלקטיבית של הרקמות במהלך התהליך הניתוחי ומשפרת את הבטיחות בניתוח.
בנוסף, מונעת השיטה החדשה את הצורך בביצוע ניתוח חוזר לשאיבת שומן. הניתוח מבוצע לרוב כניתוח בודד וללא שילוב של ניתוחים אחרים. עם זאת, פעמים רבות וכשיש צורך משולבת גם שאיבת שומן באזור צידי המותניים, הירכיים או באזור אחר במהלך הניתוח, לצורך עיצוב מושלם של מרכז הגוף.
בדומה לצורה של ניתוח מתיחת בטן במהלך הניתוח ניתן לשלב גם ניתוחים קטנים יחסית. במהלך ניתוחי בטן או ניתוחים ארוכים, דר' חדד משתמש במגפיים פנוימטיים לעיסוי על מנת להפחית את הסיכון לפקקת ורידים. המטופלים מתבקשים גם להתנייד מוקדם ככל האפשר לאחר הניתוח.
המלצות וטיפים לקראת ניתוח מתיחת בטן
ניתוח מתיחת בטן כולל 3 שלבים עיקריים:
- הידוק שרירי הבטן
- הסרת עודפי העור ויצירת הטבור מחדש
- שאיבה של עודפי השומן
ניתן לעצב גם את המותניים ואת החלק התחתון של הגב במהלך הניתוח. את סוג הניתוח יש להתאים למאפיינים הגופניים של כל מטופל, למצבו ולהעדפותיו
הנחיות לקראת הניתוח
לפני ניתוח מתיחת בטן יש להתכונן כראוי ולהקפיד על מספר הנחיות חשובות, כדי שהניתוח יעבור בהצלחה והתוצאה תהיה מיטבית.
- בערב שלפני הניתוח יש לרחוץ היטב את הגוף ובעיקר את אזור הבטן התחתונה באמצעות סבון או שמפו.
- יש להישאר בצום כשש שעות טרם הניתוח.
- יש להימנע גם מלעיסת מסטיק.
- יש לדאוג למלווה, חבר או בן משפחה, ליום השחרור מהמרכז הרפואי.
- יש לדווח לדר' חדד על כל תופעה בריאותית חריגה, כדוגמת: שפעת, חום, פריחה על פני העור או כל בעיה רפואית אחרת.
- כמו כן, יש לדווח על נטילת תרופות קבועות או ויטמינים.
- תרופות מסוימות, בייחוד אלה המשפיעות על קרישת הדם (אספירין, וולטרן, אדויל, ויוקס, אטופן, נקסין וארטופן) עלולות להפריע למהלך הניתוח.
- יש להימנע מעישון כחודש ימים לפני הניתוח.
- לניתוח יש להגיע במשקל הגוף המתאים. ביצוע הניתוח במטופלים הלוקים בעודף משקל, כרוך בסיכון יתר. גם אנשים שירדו במשקל בצורה משמעותית צריכים לשמור על יציבות במשקל מס' חודשים לפני הניתוח.
- במהלך דיאטה חריפה וירידה במשקל, מומלץ להוסיף ויטמינים שונים וברזל לתזונה בתקופה שלפני הניתוח כדי למלא את מאגרי הגוף שהידלדלו.
- בשבועיים שלפני הניתוח, אין ליטול ויטמינים מסוימים. לעתים, יש צורך במפגש עם דיאטנית מקצועית כדי לקבל הדרכה ולקבוע תכנית תזונתית מסודרת.
ניתוח מתיחת בטן בשיטות מתקדמות ביותר - ד"ר ערן חדד מסביר:
כיצד לצמצם את זמן ההחלמה למינימום?
- כאבים לאחר הניתוח
מידת הכאב לאחר הניתוח משתנה בהתאם לפעולה הניתוחית. ניתוח מתיחת בטן ללא הידוק שרירי הבטן כרוך לרוב ברמת כאב נמוכה. לעומת זאת, בתהליך ניתוחי עם הידוק השרירים, רמת הכאב היא גבוהה יותר ומחייבת בד"כ נטילת נוגדי כאבים.
- במהלך הניתוח יזריק דר' חדד הרדמה מקומית מעבר להרדמה הכללית:
על מנת להקל על הכאב לאחר הניתוח. בשלושת הימים הראשונים לאחר הניתוח, הכאב הוא משמעותי ביותר ולאחר מכן הוא דועך בהדרגה ונעלם.
- חגורת בטן
לאחר תהליך מתיחת בטן מופיעה לרב נפיחות קלה ותחושת מתח, החולפות לאחר מספר ימים. בשבוע הראשון מגיעה הנפיחות לשיאה ומתחילה לסגת בהדרגה.
יש לחגור חגורת בטן במשך ששת השבועות הראשונים לאחר הניתוח במטרה לתמוך בשרירי הבטן ובעור עד להדבקות הביולוגית. חגורת הבטן מפחיתה את הנפיחות ומקלה על הכאבים. יש להקפיד על הידוק חגורת הבטן במהלך כל שעות היממה.
- צלקות
בימים הראשונים עלולה להופיע תחושת גרד המעידה על תהליך החלמה של האזור. שינויים בתחושת העור בעיקר באזור הבטן התחתונה הם שכיחים לאחר הניתוח. תהליך חזרת התחושה אל העור הוא ממושך ועשוי להימשך מספר חודשים.
באזור החתכים הניתוחיים עלולים להיות נפיחות ואדמומיות, המתגברים במשך כחודשיים שלושה, ובהמשך יעברו נסיגה הדרגתית ושיפור ניכר במראה.תהליך השיפור האסתטי של הצלקות מסתיים לעתים רק לאחר שנה וחצי עד שנתיים.
- ניידות ותנוחה
מומלץ ביותר לשכב בערב הראשון לאחר הניתוח עם ירכיים וברכיים מכופפות, בכדי להימנע ממתיחת החתך הניתוחי. כמו כן, יש להימנע משכיבה על הבטן. בכדי למנוע סיבוכי שכיבה, ניידות לאחר הניתוח חשובה. יש להקפיד על בטן כפופה בזמן הניוד. מספר ימים לאחר הניתוח ניתן לבצע את מרבית פעילויות היומיום אשר אינן דורשות הפעלה של שריר הבטן. לעבודה ניתן לחזור לאחר כשבועיים לערך.
- פעילות גופנית:
החזרה לפעילות גופנית מאומצת, כדוגמת ריצה או ספינינג, תיעשה בהתאם להוראות דר' חדד ובד"כ רק כעבור חודש וחצי ממועד הניתוח. לאחר הניתוח, יש להקפיד על תזונה מאוזנת הכוללת כמות גדולה של חלבונים. גם בהמשך, יש להקפיד על דיאטה מאוזנת כדי לשמור על משקל הגוף ולא לפגוע במראה האסתטי לאחר הניתוח. ניתן להתרחץ לאחר 48 שעות מסיום הניתוח.
סיבוכים ותופעות לוואי אפשריים
מתיחת בטן היא ניתוח אסתטי שכאשר מבוצע בידיו של מנתח פלסטי מיומן ומקצועי ותחת טכניקה תואמת רמת הסיבוכים נמוכה יחסית.
עם זאת, לפני קבלת ההחלטה על ביצוע הניתוח, חשוב ביותר להכיר את הסיכונים והסיבוכים האפשריים:
- צלקות
הצלקות לאחר ניתוח מתיחת בטן מהוות מטרד ממשי רק לעתים רחוקות ביותר. בתחילה תהיינה הצלקות אדומות ומעובות, אך בהמשך, הצלקות הנותרות הן שטוחות, עדינות, כמעט שאינן מורגשות ותוך זמן קצר הן מקבלות את גוון העור.
נוסף לכך, מיקומן של הצלקות בחלק התחתון של הבטן מאפשר להסתירן על ידי כל לבוש כולל בגד הים. הצלקת יכולה להמשך ממותן למותן. במשך שישה חודשים לאחר הניתוח יש להימנע מחשיפת החתכים הניתוחיים לשמש.
לאחר מכן, יש להקפיד על שימוש בקרם הגנה מפני קרינה באזור הצלקות. ראוי לציין כי הצטלקות הגוף הינה אינדיווידואלית לכל מטופל.
- שטפי דם
טרם הניתוח, יעבור כל מטופל בדיקת תפקודי קרישה. במהלך הניתוח, יש להשתמש בטכניקה מתאימה הכוללת עצירת דימום קפדנית. מרבית הנפיחויות ושטפי הדם יחלפו תוך שבעה עד עשרה ימים מיום הניתוח. במקרה נדיר של דימום פעיל לאחר הניתוח, יש צורך להכניס את המטופל/ת לחדר ניתוח לניקוז שטפי הדם ועצירת הדימום.
- סרומה (הצטברות נוזלים)
שימוש בנקזים מפחית משמעותית את הבעיה. במקרה של סרומה מאוחרת, יש לנקז את הנוזלים. שימוש בחגורת בטן יפחית הסיכוי להצטברות נוזלים.
- תפרים
חוטי התפירה נספגים מטבעם בעור ונעלמים. במקרה שיישארו מספר תפרים, הם יוצאו כשבועיים ממועד הניתוח.
- נזק לעור הטבור ולבטן התחתונה
תופעה נדירה אך בעייתית. תפקידו העיקרי של המנתח הוא במניעתה באמצעות שימוש בטכניקה ניתוחית מתאימה ושמירה על אספקת דם לאזור הטבור והבטן התחתונה במהלך הניתוח. המנעות מעישון טרם הניתוח ומספר שבועות אחריו חיונית בהפחתת הסיכוי לבעיה. זיהוי מוקדם של הבעיה מחייב לעתים פתיחה זמנית של התפרים להקטנת המתח ובמידת הצורך ביצוע ניתוח מתיחת בטן חוזרת.
- שינוי תחושה
אחת התופעות הצפויות לאחר הניתוח היא שינוי בתחושה בבטן התחתונה במהלך החודשים הראשונים לאחר הניתוח. הפרעות תחושה אלה יחלפו תוך מס' חודשים בד"כ. שינויי תחושה קבועים אינם שכיחים ועלולים להתרחש בעיקר בבטן התחתונה והמרכזית ומעל לקו הצלקת. ישנה חשיבות לשימוש בטכניקה ניתוחית מתאימה ע"מ למנוע את הבעיה.
- צלקות היפרטרופיות
תופעה נדירה הקשורה למאפיינים הביולוגים של המנותח ויכולתו לרפא חתכים. גם לטכניקה הניתוחית משמעות רבה. מיקום הצלקת באזור חבוי עשוי להפחית את חומרת הבעיה. הטיפול הראשוני כולל שימוש במשחות וחבישות שונות. יש צורך להיות סובלניים בשל טיבען של הצלקות להשתפר לאורך זמן.
- טרומבוזה פקקת ותסחיפים ריאתיים
סיבוך נדיר. מדובר בקריש דם ברגליים בד"כ, היכול לנתב עצמו לריאות ולגרום למצב מסכן חיים. בד"כ מתבטא בהפרעות נשימה וכאבים בחזה. דר' חדד משתמש במגפיים פנוימטיים לעיסוי במהלך הניתוח ע"מ להפחית את הסיכון לבעיה.
כמו כן, המטופלים מתבקשים להתנייד מוקדם ככל האפשר לאחר הניתוח. עקרונות הטיפול כוללים זיהוי מוקדם של הבעיה, תרגילי נשימה מיד לאחר הניתוח ובמהלך הימים שלאחריו, ושימוש בנוגדי קרישה, במרחיבי סמפונות ותמיכה נשימתית.
- אסימטריה
דר' חדד מסמן בקפדנות את אזור החתכים הניתוחיים טרם הניתוח. אולם, א-סימטריות עדינות, אשר אינן בולטות לעין תתכנה. התופעה מתרחשת עקב תהליכי ריפוי שלא ניתן להעריך במדויק. יש לבצע תיאום ציפיות מרבי טרם הניתוח.
- זיהום
נדיר ביותר. הקפדה על סטריליות במהלך הניתוח תפחית הסיכוי לבעיה. דר' חדד נוהג לתת אנטיביוטיקה מניעתית למטופלים בזמן הניתוח. אם מתפתח זיהום, יש צורך בטיפול אנטיביוטי ולעתים אף צורך בניקוז הפרשה מזוהמת.
- "אוזני כלב"
לעיתים, לאחר הניתוח נוצר עודף עור בקצות הצלקת הגורם לבליטה קלה שנהוג לכנותה "אוזני כלב". ניתן להקטין את הבעיה ע"י שימוש בטכניקה ניתוחית מתאימה, הארכת הצלקת או הסתרתה בתוך קפלי הגוף הטבעיים. טיפול בבעיה כולל כריתת עודפי העור כחצי שנה עד שנה לאחר הניתוח באמצעות הליך קצר ובהרדמה מקומית. הבטן כמו כל איבר אחר בגוף, זקוקה לתחזוקה מתמדת. כאשר שומרים על משקל גוף קבוע ומקפידים על פעילות ספורטיבית לחיזוק שרירי הבטן, לרוב אין צורך בניתוח חוזר. במקרה של השמנה, תיתכן פגיעה בתוצאות הניתוח.
תמונות לפני ואחרי מתיחת בטן
בתמונות לפני אחרי ניתוח מתיחת בטן ניתן לראות את השיפור המתקבל בדופן הבטן. הניתוח כולל הסרת עודפי העור. פעולה הגורמת להידוק העור ולהעלמת הסינר האופייני לנשים לאחר ירידה מאסיבית במשקל או לאחר הריונות. כמו כן, מהדקים את שרירי הבטן, מה שמביא ל"כניסה" של הבטן פנימה והפחתת הכרס.
תשובות לשאלות נפוצות בנושא מתיחת בטן
בדופן הבטן שלוש שכבות: שרירי הבטן והחיתולית (פציה) אשר שומרת את איברי הבטן במקומם, שכבת השומן והעור. שאיבת שומן מטפלת רק בשכבה האמצעית, השומן ומרוקנת את תוכנו.
לעומת זאת, במתיחה של הבטן מהדקים את הפציה ומסירים עודפי עור ושומן. אם המטופל/ת צעיר/ה עם עודפי שומן בלבד, ניתן להסתפק בשאיבת שומן. אולם בבעיה המשלבת את כל שכבות דופן הבטן, שאיבת שומן לא תספיק ויש לבצע מתיחת בטן מלאה.
בניתוח מתיחת בטן מבוצעות מספר פעולות: מסירים עודפי עור ורמה תת עורית (שומן מהבטן) ומבוצע הידוק של הפציה - רקמה ששומרת את תוכן הבטן במקומה.
הפעולות הנ"ל אמורות לייצר מראה אסתטי יותר לבטן. כאשר אישה עדיין בגיל הפוריות, אין מניעה חד משמעית לביצוע מתיחה של הבטן.
אולם, יש להבין כי תוצאות הניתוח עלולות להיפגע באופן משמעותי, לאחר הריון ולידה.על המנתח הפלסטי בשיתוף עם המטופלת להחליט אם הבעיה הקיימת מפריעה במידה כזו המאפשרת דחיית הניתוח לאחר גיל הפוריות.
על מנת שתהליך שאיבת השומן יצליח, השאיפה היא כי העור העוטף את השומן הנשאב יתכווץ. בכך, לא יוותרו עודפי עור אשר אינם אסתטיים. יכולת הכיווץ של העור הינה תכונה גנטית, אך לגיל משמעות רבה.
במטופלים צעירים (מתחת לגיל 40), צפויה התכווצות משמעותית של העור ולכן ניתן לשאוב שומן בנפחים גדולים יחסית. כיווץ העור במנותחים מבוגרים טובה פחות וכך גם התוצאה האסתטית בעקבות השאיבה.
בהחלט לא. שאיבת שומן נועדה לנטרל מצבורי שומן ממוקדים באזורים ספציפיים בגוף ואינה תחליף לירידה במשקל. יתרה מכך, המועמד האידיאלי לשאיבת שומן אינו אמור להיות בעודף משקל, שכן הדבר יקטין את היקף הניתוח ואת סיבוכיו ויאפשר שאיבה ממוקדת ומדויקת יותר של מצבורי השומן שנותרו.
ככלל, שאיבות שומן של מעל 4 ליטר, נחשבות מסוכנות יותר. הסכנות הכרוכות בתהליך כוללות אובדן דם, הפרעה במאזן הנוזלים והמלחים בגוף, קרישי דם ותסחיפי שומן. כאשר יש צורך בביצוע שאיבות שומן בנפח משמעותי יותר, כדאי לחלק את השאיבה למס' פרוצדורות ע"מ להפחית את שיעור הסיבוכים.
בהחלט כן. ניתן לשלב בין הפעולות ולשאוב שומן מאזור המותניים או אזורים אחרים בגוף לצורכי חיטוב. למידע נוסף על ניתוח משולב מסוג זה - לחצי כאן
לאחר הניתוח קיימת האטה בזרימת הדם מהגפיים התחתונות למרכז הגוף. הדבר עלול לגרום לפקקת (תרומבוזה) בורידים. חלקים מקרישי דם אלה, הקרויים תסחיפים, יכולים להינתק ולנוע לכוון הריאות.
מצב זה הוא מצב מסכן חיים המתבטא במצוקה נשימתית וכאבים בחזה. הטיפול חייב להיות מידי וכולל שימוש במדללי דם בד"כ ע"מ להמיס את הקריש.
פקקת ורידים וכתוצאה מכך תסחיפים ריאתיים, עלולים להתרחש בכל ניתוח הנמשך מעל שעתיים ובכל מטופל עם גורמי סיכון לקרישיות יתר. כדוגמת חוסר ניוד, השמנה, מחלה סרטנית או הפרעות גנטיות בקרישת הדם.