הקטנת חזה
ניתוח הקטנת חזה מתאים לרוב לנשים בעלות חזה נפול או כבד ולנשים שסובלות מההשלכות של מצב זה כמו לדוגמא, כאבי גב רבים. מטרת ניתוח הקטנת חזה הוא עיצוב שד אסתטי המתאים בגודלו וצורתו עבור המטופלת.
הקטנת חזה הוא ניתוח שנעשה ממניעים אסתטיים או פונקציונליים. ישנן מספר סיבות המהוות התוויה לביצוע הניתוח ולעומת זאת, ישנם מספר מצבים אשר בהם יש לשקול בכובד ראש את ביצוע הניתוח.
הצלחת התהליך הניתוחי הוא שילוב של הבנת שאיפותיה וצפיותיה של המטופלת מהניתוח והערכת הכירורג הפלסטי. חזה שופע נחשב לאחד מסמלי היופי והתשוקה. אולם, נשים רבות מתייחסות לשדיים גדולים כמראה פחות יפה ברמה האסתטית.
בנוסף, יתכנו קשיים תפקודיים הפוגעים באיכות החיים, כגון גירוי עור קבוע מתחת לשדיים, כאבי שכמות וצוואר ובעיה בהתאמת בגדים. בנוסף מראה שד גדול גורם לעתים למבוכה חברתית רבה.
ד"ר ערן חדד מסביר מה היתרונות בניתוח הקטנת חזה ואיזה סיבוכים אפשריים יכולים להיווצר:
האם את מתאימה לניתוח הקטנת חזה?
ניתוח הקטנת חזה מתאים כמעט לכל גיל, ומותנה בבריאות תקינה אשר מאפשרת ביצוע הרדמה כללית.
הפאראמטרים הבאים צריכים להתקיים למציאת התאמה לניתוח הקטנת חזה:
- כובד - שד גדול מהווה מעמסה על הגוף. הוא עלול לגרום לבעיות אורטופדיות שונות הכוללות כאבי גב ושכמות, כמו כן, תתכן לקות יציבה הכוללת עיקול יתר של הגב העליון והליכה בכיפוף.
- קושי בביצוע פעילות גופנית - שד גדול מטולטל וגורם לאי נוחות משמעותית בזמן ביצוע פעילות גופנית. נשים מסויימות אף נמנעות מביצוע פעילות גופנית ובעקיפין שמירה על בריאותן בשל השד הכבד.
- דלקות בעור השד – שד גדול נוטה ליפול. במצבים אלה יש מגע בין עור השד לעור בבטן העליונה. המגע גורם לחיכוך מתמיד ולדלקות בעור. דלקות אלו מחמירות אף יותר בעונות החמות עקב ההזעה והלחות באזור.
- קושי בהתאמת בגדים – נשים רבות להן שד גדול מציינות קושי בהתאמת בגדים ובעיקר חזיות בשל חוסר הפרופורציה בין מבנה הגוף לגודל השדיים.
- סימני חריצה של החזייה – הנובעים מכובד השד ולחץ של החזייה על הכתפיים.
- הפרעה אסתטית – למטופלות רבות להן שדיים גדולים אין בעיות תפקודיות ומפריע להן בעיקר הצד האסתטי. בנות אלה חשות מבוכה חברתית רבה במראה וצורת השד. לעתים, בשל השדיים הגדולים ואיכות העור, קיימת מתיחה של העור וצניחה של השד. הצניחה מחמירה עוד יותר את חוסר שביעות הרצון האסתטית.
מצבים מיוחדים בהם ניתוח הקטנת חזה לא מומלץ
- נזקי קרינה – טיפולי קרינה לשד אופייניים בקרב נשים אשר לקו בסרטן השד בעבר. רקמה מוקרנת מאבדת את האלסטיות שלה ובעיקר סובלת מאספקת דם וחמצן מוגבלת. במצבים אלה, ניתוח הקטנת חזה מאופיין בשיעור סיבוכים גבוה במיוחד כדוגמת הפרעות בריפוי ונמק של הרקמות.
- עישון פעיל – הניקוטין מכווץ כלי דם וגם הוא מפריע לריפוי חתך ניתוחי. לכן, יש להפסיק לעשן לפחות 3 שבועות לפני הניתוח.
- סכרת לא מאוזנת – גם היא עלולה לפגוע באספקת הדם ולהפרעה בריפוי.
ניתוח הקטנת חזה והרמה
במהלך ניתוח הקטנת חזה ניתן גם לבצע הקטנה של גודל העטרה ולהתאימה לגודל השד החדש. הניתוח המתאים במקרים אלה הוא ניתוח הקטנה והרמה של החזה. הניתוח משלב הוצאה של עודפי רקמה מהשד תוך כדי הקטנת מעטפת (עודפי עור) אשר יגרמו להרמה של הפטמה והעטרה ומיקומן מחדש בנוסף להידוק חלקו התחתון של השד לאחר הסרת עודפי הרקמה.
כל ניתוח הקטנת חזה דורש הרמה של החזה - ד"ר חדד מסביר
מה אנחנו עושים בניתוח? בניתוח עצמו אנחנו מורידים נפח מהשד אבל אנחנו גם במקביל מהדקים את השד. מסירים עודפי עור מהשד: זאת אומרת שכל הקטנה מכילה גם ניתוח של הרמת חזה. ד"ר חדד בקיא בכל שיטות הקטנת החזה, הן נבדלות אחת מהשנייה בצורה שבה אנחנו מניידים את הפטמה.
שלב ההכנות לפני ניתוח הקטנת חזה
חשוב לשלב בין הציפיות של המטופלת למציאות האפשרית. ניתן להקטין שדיים באופן ניכר אך באופן מוגבל בשל הסכנה כי ריקון מלא של השד יגרום להפרעה באספקת הדם לעור, לפטמה ולעטרה. הקטנת חזה מבוצעת בד"כ מגיל 17-18 על מנת לאפשר לשד להגיע לגודלו וצורתו הסופית. כאשר קיימת פגיעה פסיכולוגית משמעותית, ניתן לשקול לבצע את הניתוח אף טרם הגיל הזה.
לפני ניתוח הקטנת חזה דר' חדד יעבור עם המטופלת על מחלות רקע כלליות וכאלה הקשורות לשד. מחלות הרקע הכלליות הרלוונטיות הן אלה אשר עלולות להפריע לתהליך ההרדמה וריפוי החתך הניתוחי כדוגמת מחלב לב איסכמית, מחלת ריאות כרונית, סכרת והשמנה.
יש להפסיק ליטול מדללי דם כדוגמת אספירין שבועיים טרם הניתוח ע"מ להימנע מדימום.
בבדיקה הגופנית אעריך את איכות העור, אמדוד מרחקים שונים בשדיים, את נפח השד ואת גודל הפטמה והעטרה. כמו כן, את עד א-סימטריה בנפח השדיים ובמידת צניחת השדיים.
לאחר הבדיקה הרפואית ישלח אותך ד"ר חדד לעבור בדיקות דם שונות. בדיקות דם אלה משתנות לפי הגיל ומצבה הרפואי של המטופלת וכוללות תפקודי קרישה, תפקודי כליות, סוכר בדם וספירה של תאי הדם. א.ק.ג, צילום חזה, ממוגרפיה ואולטראסאונד של השדיים ידרשו ע"פ גיל.
איסור עישון לפני הניתוח
לעתים יש להימנע מניתוח עד שהמטופל לא מאזן בעיות אלה. בעיות הקשורות לשד כוללות סרטן שד בעבר, הנקה עכשווית או משקל לא יציב אשר עלול לפגוע בתוצאה הסופית. בכל מקרה, על כל מטופלת בגיל 40 ומעלה לעבור ממוגרפיה לפני הניתוח.
יש להפסיק לעשן חודש לפני וחודש אחרי הניתוח. נזקי העישון הכרוניים כוללים פגיעה ריאתית אשר עלולה לפגוע התהליך ההרדמה. הפסקת העישון במקרה זה תשפר את מצב המטופלת אך הנזק שנגרם לריאות הינו בלתי הפיך. הפסקת העישון נועדה בעיקר לנטרל את נוכחות הרעלנים השונים בדם. רעלנים אלה עלולים לגרום לנמק של רקמות לאחר הניתוח, עיכוב בריפוי החתך הניתוחי, זיהומים הקיימים בעשן הסיגריות ופתיחה של קו תפרים.
הקטנת חזה - טכניקות ניתוחיות:
ניתן לחלק את הטכניקות לניתוח ע"פ אופן ניוד הפטמה והעטרה וכן על פי נוכחות הצלקות:
- ניוד הפטמה והעטרה
בעבר ניוד הפטמה והעטרה בזמן הניתוח התבצע על ידי ניתוק מלא של הפטמה והעטרה והשתלתם מחדש כשתל עור. לטכניקה זו היו חסרונות רבים. העטרה הייתה מאבדת מהצבע שלה, הפטמה לא בלטה מספיק וצורתו של השד הייתה שטוחה. בעשורים האחרונים הקטנת חזה אינה מתבססת על השתלת פטמה ועטרה אלא על השארת העטרה מחוברת על גבעול וניודה בהתאם לצורך. אספקת הדם היא מהחלק התחתון, העליון או המרכזי של השד. ניתוח זה מונע את מרבית הבעיות שנוצרו בשיטה הקודמת.
- אורך הצלקות
צלקות הן חלק בלתי נמנע מהניתוח. אולם, באמצעות טכניקות ניתוחיות מתקדמות, ניתן להפחית את היקפן. הקטנת אורך הצלקות מתייחס לצלקת הרוחבית בקפל התת שדי. כאשר קיימים עודפי עור ניכרים בחלקו התחתון של השד, אין מנוס מלהסיר עודפי עור באזור ולהגדיר את הקפל התת שדי מחדש. כאשר עודפי העור בדרגה קלה עד בינונית ובמיוחד במטופלות צעירות עם איכות עור טוב, ניתן לכווץ את העור באמצעות תפרים מיוחדים ולהשיג מראה יפה בטווח הארוך..
בסיומו של הניתוח ד"ר ערן חדד מחדיר בד"כ נקזים לשדיים ע"מ לנקז נוזלים שיצטברו בחתך הניתוחי בימים שלאחר הניתוח. נקזים אלה יוצאו מס' ימים לאחר הניתוח. בניתוח משתמשים בתפרים נספגים בלבד אשר אין הכרח להוציאם למעט תפרים מסוימים הבולטים משטח פני העור.
הוראות לאחר ניתוח הקטנת חזה
- המטופלת תשוחרר מאשפוז כארבע עד שש שעות מסיום הניתוח. מטופלת אשר אינה חשה בטוב תישאר לאשפוז ללילה אחד.
- מקלחת ראשונה מותרת כיממה לאחר הניתוח. הסיבה לדחייה נעוצה בחשש מסחרחורות עקב השילוב בין המים החמים וחומרי ההרדמה.
- בסיום הניתוח ילביש דר' חדד את המטופלת בחזיית ספורט ייעודית ללא ברזלים ועם סגירה קדמית. חשוב להשתמש בחזייה כל הזמן בחודש הראשון שלאחר הניתוח. החזייה מפחיתה כאב כיון שמונעת טלטול של השדיים. בנוסף, היא מפחיתה מתח בעור השד ולכן ומונעת ככל שניתן את התרחבות הצלקות.
תקופת ההחלמה לאחר הניתוח
על פי רוב, הכאב הוא בעוצמה נמוכה לאחר הניתוח. התחושה שמתוארת ע"י המטופלות היא של אי נוחות וגודש באזור השדיים. תחושה זו אורכת ימים בודדים ופוחתת בהמשך.
בתקופת ההחלמה שכיחים שינויי תחושה באזור הפטמה והעטרה. שינויים אלה כוללים נמלול מלווה באי נוחות וכן העדר תחושה. תלונות אלה פוחתות בעוצמתן באופן משמעותי בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח, אולם תתכנה גם כשנה עד שנה וחצי ממועד הניתוח.
חוסר תחושה קבוע בפטמה קיים בכעשירית מהמטופלות, בתלות בטכניקה הניתוחית ובנפח השד שהוסר. תוצאה סופית מתקבלת כמספר חודשים לאחר הניתוח כאשר בתקופת ההחלמה השד יאבד מנפחו ומהמלאות בחלקו העליון.
סיבוכים לאחר ניתוח הקטנת חזה:
בטווח הארוך, תיתכנה הפרעות בתחושה באזור הפטמה אשר יש לעקוב אחריהן. לעתים התחושה חוזרת אף כשנתיים לאחר הניתוח. במרבית הנשים אשר בגיל הפוריות, לא תהיה יכולת להנקה אפקטיבית לאחר הניתוח ועליהן לקחת זאת בחשבון לפני ביצוע הניתוח.
- הסיבוך השכיח ביותר בשלב המיידי לאחר הניתוח הוא דימום. מדובר בתופעה המתרחשת בד"כ בשעות הראשונות לאחר הניתוח ומתבטאת בשד גדול, נוקשה וכואב. במקרה של תלונות ההולכות ומחמירות עם שד שנפחו גדל, יש לנקז את הדימום בחדר ניתוח תחת הרדמה כללית. במקרים פשוטים יותר ללא החמרה ניתן לטפל באופן שמרני.
- הסיבוך המיידי המשמעותי ביותר לאחר ניתוח הקטנת חזה הוא נמק של הפטמה והעטרה או נמק בעור השד. מדובר בפגיעה באספקת דם לאזור הפגוע. הסיבות לכך רבות ומגוונות וקשורות לטכניקה הניתוחית, להיקף ההקטנה ולמחלות רקע והרגלים כדוגמת סכרת או עישון.
הקטנת חזה לפני ואחרי
תשובות לשאלות בנושא ניתוח הקטנת חזה
אין הגדרה חד משמעית מאיזה נפח נתפס השד כגדול. ישנו היבט רפואי והיבט אסתטי. השד הגדול עלול לגרום לעומס על הגב והשכמות. בנוסף, שד גדול וצנוח גורם למגע של עור השד עם עור הבטן, מה שגורם לדלקת בעור.
אישה אשר מתלוננת על גב כואב או דלקות בעור, תשעף להקטין את השדיים כי השד נתםס אצלה כגדול. יש גם את ההיבט האסתטי ופה הדברים נתונים לשיקול דעתה של המטופלת.
ניתן לבצע הקטנה גם בשד שאינו גדול במיוחד, שד מידה B או C. לעומת זאת, יש נשים עם שד גדול מאוד, אשר אוהבות את מראה השדיים ואינן רוצות להקטין.
כן. ניתן לשלב ניתוח הקטנת חזה עם ניתוחים נוספים כדוגמת מתיחת בטן. קיימות מגבלות לאורך הניתוח.
כדאי שניתוחים מסוג זה לא יימשכו זמן רב ושעות מרובות. ככל שהניתוח ארוך יותר, הסכנה לסיבוכים הכוללים קרישי דם ברגליים, עולה ומכך יש להימנע ככל שניתן.
מצד שני, כאשר משלבים ניתוחים שונים, זמן ההחלמה הוא אחד ואין צורך להעדר מהעבודה או להיות בחופש מס' פעמים.
יש לנוח באופן מלא בשבועיים הראשונים לאחר הניתוח אך להתנייד מעט ע"מ למנוע סיבוכים הקשורים להיווצרות קרישי דם. לאחר כעשרה עד ארבעה עשר יום ניתן לחזור לעבודה משרדית, אך לא לבצע שום פעילות הכרוכה במאמץ. פעילות גופנית ניתן לבצע לאחר חודש לפחות ואף יותר.
לאחר הניתוח, השדיים נפוחות מהרגיל. רק לאחר כשלשה חודשים הנפיחות והבצקת חולפים באופן כמעט מלא. ייתכנו גם סימנים כחולים-ירוקים ע"פ השדיים, המעידים על שטפי דם תת עוריים, אשר ייספגו באופן ספונטני.
יש לציין כי מראה השדיים בשלב המיידי לאחר הניתוח הוא לא המראה הסופי והמלאות היחסית הקיימת בחלק העליון של השדיים לאחר הניתוח, לא תישאר בהמשך.
ניתן להקטין את השדיים באופן משמעותי ולהסיר רקמה מאזורים שונים בשדיים. אולם, יש מגבלות טכניות בניתוח המגבילות את היקף ההקטנה.
כאשר מבצעים הקטנה, יש לנייד את הפטמה למיקום גבוה יותר. הפטמה מחוברת לשד דרך גבעול של רקמה שמספק לה את הדם. כאשר מניידים את הפטמה באמצעות גבעול דק מדי, בגלל הסרת רקמה באופן מוגזם, תתכן הפרעה באספקת הדם לפטמה אשר תגרום לנמק שלה.
יש למקם את החתכים בחלק התחתון של השדיים. חתכים בחלק העליון של השדיים יצרו צלקות באזור המחשוף, דבר שיכער את השדיים. בסופו של הניתוח יוותרו צלקות סביב העטרה, צלקת אורכית מהחלק התחתון של העטרה לקפל התת שדי ולעתים גם צלקת רוחבית בקפל התת שדי.
לא. אולם תופעה שכיחה אחרי ניתוח הקטנת חזה היא שהמטופלת מתלוננת שהבטן שלה תפחה. כמובן שניתוח הקטנת לזה אינו משפיע על גודל הבטן אך כשהמטופלת מסתכלת מטה, השד אשר הסתיר את הבטן בעבר כבר לא עושה זאת.
ישנם גורמי סיכון לצלקות גסות הכוללים גיל צעיר (שבד"כ מלווה בתגובה דלקתית חריפה יותר לחתכים), ריפוי לא אסתטי של צלקות בעבר וגוון עור כהה. למרות זאת, במרבית המקרים לא ניתן לחזות את טיב הצלקות שיוותרו. חשוב לזכור שעור השד הוא עבה ובמהלך הניתוח הוא נסגר תחת מתח מסוים, מה שעלול לגרום לצלקות גסות.
על פי מספר מחקרים, הסיכוי לשיפור בתלונות מסוג זה הוא סביב 90%. בין השאר תפחת עוצמת כאבי הגב והצוואר, תשתפר היכולת לבצע פעילות גופנית ולהתאים בגדים וסימני החריצה של החזייה עשויים להיטשטש.
בהחלט כן. מקובל שגודל העטרה יהיה פרופורציונאלי לגודל השד. הקטנת שד מצריכה בד"כ הפחתה בקוטר העטרה. ניתן לבצע זאת בהתאם לרצון המטופלת.
בהחלט כן. א-סימטריה נפחית או כזו הקשורה לצניחת השדיים ניתן לפתור באמצעות הקטנת חזה. הפרמטר היחיד שלא ניתן לשנותו בניתוח הקטנת חזה הוא רוחב השד. יש ליידע את המטופלת כי א-סימטריה מסוג זה, תישאר.
בד"כ לא. הרקמה שהוסרה מן השד לא תחזור אולם שינויים המתרחשים בגוף עלולים לשנות את התוצאה בטווח הארוך. בשד קיימת גם רקמת שומן. שינויים משמעותיים במשקל (עלייה או ירידה) עלולים לשנות גם את נפח השד. כניסה להריון לאחר הניתוח עם הרחבת העור עלולים לגרום לצניחה נוספת בטווח הארוך.
המעקב זהה לכזאת שלא נותחה. החל מגיל 40 יש לבצע ממוגרפיה בתדירות שנתית. מפענח הבדיקה יידע להבדיל בד"כ בין השינויים כתוצאה מהניתוח לממצא ממאיר.
מעוניינת לקבוע פגישת ייעוץ? מלאי את הטופס ונחזור אליך