גניקומסטיה
גניקומסטיה הנו מונח רפואי שמשמעותו "שדיים הדומים לאלו של נשים".
המראה הטיפוסי של שד בגבר הינו שטוח ומאפשר לשריר החזה הגדול להתבלט היטב. צמיחת יתר של רקמת השד בגבר, היא תופעה הקיימת בלמעלה ממחצית מהגברים.
קיימות מספר קבוצות גיל בהן יש עליה בסיכון לתופעת השד המוגדל אצל גברים – תקופת הינקות, גיל ההתבגרות ובזקנה.
במרבית המקרים לא ניתן למצוא סיבה ברורה לתופעת גניקומסטיה. מטופלים רבים מדווחים על מקרים נוספים במשפחה, אך לא קיים גן שזוהה וגורם לבעיה. מחקרים מסוימים מייחסים את תופעת החזה המוגדל להשמנה, אם כי הדבר לא הוכח בכל המחקרים.
מהי פסאודוגניקומסטיה?
לאחר ירידה מאסיבית במשקל, קיים מונח הנקרא "פסאודוגניקומסטיה" והוא מתייחס לעודף רקמת שומן בשד, המלווה בד"כ בעודפי עור וללא צמיחת יתר של רקמת השד.
קיימות מחלות נדירות העלולות לגרום להפרעה במאזן ההורמונלי בגוף ולגניקומסטיה. מחלות אלה כוללות יתר פעילות של בלוטת התריס, מחלת כבד או גידולים באשכים. כמובן שבמקרים אלה יש לטפל בבעיית המקור.
בעיה זו שכיחה למדי וקיימת ברמות חומרה שונות בכ – % 40 עד % 60 מהגברים. היא עלולה להופיע בשד אחד או בשני השדיים. רקמת שד עודפת לגבר (חזה גברי מוגדל) יוצרת מבוכה חברתית. הלוקים בבעיה נמנעים מחשיפת החזה, הולכים עם חולצות רפויות לטשטוש קווי החזה וביטחונם העצמי יורד.
במרבית המקרים לא ניתן למצוא סיבה ברורה לבעיה, אם כי קיימים מס' גורמים אשר עלולים לגרום להתפתחות יתר של החזה הגברי. גורמים אלו כוללים השמנת יתר, תרופות, סמים, בעיות הורמונליות, או תורשה משפחתית.
קיימות מספר דרגות חומרה הנקבעות ע"פ כמות רקמת השד ועודפי העור. חומרת הבעיה נעה בין המצב השכיח בו קיימת בשד מעט רקמה ואין כלל עודפי עור ועד למצב של שדיים מלאים, צנוחים ובעלי מראה נשי. לכל דרגה טכניקת תיקון ניתוחי משלה.ככל שהבעיה פשוטה יותר, התוצאות הצפויות טובות יותר ועם פחות צלקות.
ניתוח גניקומסטיה להקטנת החזה הגברי נערך בהרדמה כללית ונמשך בין שעה לשעה וחצי ובדרך כלל אינם מחייבים השגחה ללילה. אך הפוליסות שונות זו מזו באופן מובהק. בדוק את הפוליסה שלך או שאל את סוכן הביטוח שלך על כך.
שימו לב שבמרבית המקרים ניתן להימנע מצלקות ארוכות ולרוקן את רקמת השד דרך פתחים קטנים . העור מתכווץ היטב ומתקבלת תוצאה טובה.
איך לזהות גניקומסטיה?
המטופל מדווח בד"כ על חזה גדול יותר. התלונות הנפוצות הן של מבוכה בזמן לבישת בגדים צמודים והימנעות מחשיפת פלג הגוף העליון. לעתים התלונה מתייחסת למראה העטרות הרחבות. הדבר נובע מהבעיה הבסיסית - עודפי רקמת השד אשר מרוכזים מתחת לרקמת השד וגורמים להרחבה של העטרות.
התלונות מחמירות בד"כ בזמן חום ורפיון השריר החלק בעור, ומשתפרת בקור. רקמת השד העודפת מופיעה בד"כ בשני השדיים, אם כי בשליש מהמקרים תיתכן גניקומסטיה חד צדדית. עודפי הרקמה קיימים לעתים רק באזור העמוק לפטמה והעטרה, אך יתכנו עודפי רקמה ע"פ כל שטח השד ואף חזה מוגדל המלווה בעודפי עור, עם מראה של שד הדומה לזה של אישה.
מי מתאים ומי לא לניתוח גניקומסטיה
ניתן לבצע ניתוח גניקומסטיה בכל גיל, כל עוד המצב הרפואי מאפשר זאת. בגיל ההתבגרות תיתכן נסיגה ספונטנית של ההפרעה ולכן יש להמתין כשנתיים עד להתייצבותה. המועמדים האידיאליים הנם גברים בעלי חזה קשה, עם עור אלסטי אשר יוכל להתאים עצמו למבנה החזה החדש.
מעשנים צריכים להפסיק לעשן לפחות שבועיים טרם הניתוח ובזמן ההחלמה. עישון מפחית את זרימת הדם לרקמה ומפריע לריפוי. כמו כן, יש להפסיק טיפול בנוגדי קרישה כשבועיים טרם הניתוח.
ניתוח גניקוסטיה לא מומלץ לגברים שסובלים מעודף שומן
ניתוח כמו גניקומסטיה אינו מומלץ לגברים שמנים או הלוקים במשקל עודף אשר לא ניסו להפחית במשקלם באמצעות מאמץ גופני או דיאטה מותאמת. טרם הניתוח יש לרדת למשקל רצוי ולהיות יציב במשקל זה לפחות לשלושה חודשים. לעודף משקל השפעה שלילית על הניתוח במס' תחומים.
- ראשית, היקף הניתוח גדול הרבה יותר ובעל תוצאות תת-מיטביות.
- שנית, ישנה עליה משמעותית בסיבוכים כללים לאחר הניתוח כדוגמת בעיות נשימתיות והיארעות קרישי דם ברגליים. כמו כן, ישנה עליה בשיעור הסיבוכים לאזור הניתוח כדוגמת זיהומים, ריפוי איטי של צלקת ניתוחית ופתיחה של חתך ניתוחי.
גניקוסטיה וצריכת אלכוהול מוגזמת
גברים הצורכים אלכוהול בכמות גדולה, משתמשים בסטרואידים אנבוליים אינם מועמדים ראויים לניתוח, שכן חומרים אלה עלולים לגרום לגדילה של החזה. לכן, מטופלים אלה מונחים ראשית להפסיק את השימוש בחומרים אלה, פעולה אשר עשויה להפחית את נפח החזה טרם שקילת פתרון כירורגי.
מהי גניקומסטיה - ערוץ הרופאים הישראלי
ייעוץ והכוונה לפני ניתוח גניקומסטיה
הייעוץ הראשוני חשוב מאוד. במהלך הייעוץ, אעבור על הרקע הרפואי באופן מלא.
- ראשית אחפש סיבות לגניקומסטיה. סיבות אלה כוללות הפרעה בתפקודי הכבד או הכליות, שימוש בתרופות המכילות אסטרוגן, שימוש בסטרואידים אנבוליים, בעיות הורמונאליות שונות ועוד. אם אותרה סיבת רקע למצבך אתה תופנה לרופא מומחה לכירורגיה פלסטית.
- בהמשך אשקול אותך בכדי לברר כי אינך במשקל יתר. כמו כן, אבדוק את צורת החזה. האם מדובר בעודפי נפח בלבד או שקיימים גם עודפי עור.
- בנוסף, אבדוק גם את מרקם השד. האם מדובר בשד בלוטי בעל מרקם קשה או שד שומני המורכב בעקר מרקמת שומן. לעתים, יש צורך בביצוע ממוגרפיה או בדיקת על-קול (אולטרא סאונד) של החזה טרם ניתוח גניקומסטיה.
בחירת הטכניקה הניתוחית
בחירת הטכניקה הניתוחית תלויה בצורת החזה, כמות עודפי העור ונפח השד, מידת צניחת השד והכמות היחסית של הרקמה השומנית והבלוטית בשד.
ניתוח גניקומסטיה על ידי שאיבת שומן
עודף רקמת שד בינוני, שד שומני ללא עודפי עור – אם הגניקומסטיה כוללת בעיקר עודפי רקמת שומן, אבצע בד"כ שאיבת שומן. השאיבה מבוצעת דרך חתך קטן, שאורכו פחות מחצי סמ' וממוקם בשולי העטרה או באזורים המוסתרים של השד. קנולה חלולה, המחוברת למשאבת וואקום מוחדרת לחתך. בתנועות מהירות והיקפיות, אחדיר את הקנולה דרך השכבות מתחת לעור, שובר את השומן ושואב אותו.
יתרונה של שיטה זו הוא בהעדר צלקות בולטות לעין. שיטה זו מאופיינת גם בפחות דימומים ומונעת את עיוות צורת השד עקב הוצאת יתר של רקמה. השיטה אינה מחייבת הותרת נקזים. השיטה מתבססת על כך שהעור יתכווץ בהתאם עקב האלסטיות שלו. לעתים, קיימת בשד נוסף רקמה בלוטית אשר אינה ניתנת לשאיבה. במקרים אלו, יש לכרות את עודפי רקמה אלה בסכין.
ניתוח גניקומסטיה קלאסי
עודף רקמת שד בינוני, שד בלוטי ללא עודפי עור.
- אם עודף רקמה בלוטית היא הסיבה המרכזית לשדיים הגדולים, היא תוסר באמצעות להב. הכריתה יכולה להתבצע כפעולה בודדת או בשילוב עם שאיבת שומן.
- בניתוח הקלאסי, החתך מבוצע באזור שאינו בולט לעין – בשולי העטרה או באזור החבוי מאחורי הזרוע. דרך החתך, הרופא המנתח מסיר את עודף הרקמה הבלוטית והשומן מכל חלקי השד.
גניקומסטיה עם אפשרות לצלקות
עודף רקמת שד משמעותי, שד עם עודפי עור אופייני לאוכלוסיות שירדו במשקל במידה ניכרת. במקרים אלה, יש להסיר כמויות גדולות של רקמת שומן ורקמה בלוטית. כתוצאה מכך, העור הנותר לא יותאם למבנה המוקטן החדש של השד ויש להסיר את עודפי העור. מקרים אלו מצריכים לעתים, חתכים גדולים יותר שתוצאתן היא צלקות גלויות. בסיום הניתוח מוחדר לעתים קרובות נקז על מנת לנקז עודפי נוזלים.
ניתוח לתיקון גניקומסטיה
ניתוח לתיקון גניקומסטיה מבוצע בד"כ באופן אמבולטורי, אך במקרים קיצוניים או כאשר קיימים גורמים רפואיים נוספים היכולים לסכן את הפעולה הניתוחית, יש לאשפז את החולה לילה אחד לאחר הניתוח. הניתוח אורך כשעה עד שעה וחצי אם כי פעולות סבוכות יותר עלולות להתארך.
קיימות מס' דרגות חומרה הנקבעות ע"פ כמות רקמת השד ועודפי העור. חומרת הבעיה נעה בין המצב השכיח בו קיימים בשד עודפי רקמה בכמות מועטה ואין עודפי עור ועד למצב של שדיים מלאים, צנוחים ובעלי מראה נשי. השיטות המקובלות לתיקון התופעה עד לפני מס' שנים לוו בצלקת – בד"כ בגבול העטרה או בקפל התת שדי.
בשנים האחרונות, עלתה הפופולריות של שיטת הניתוחים בטכניקה של שאיבת שומן שאינם כרוכים בצלקות. בעבר נמנעו מטכניקה זו כיון שרקמת השד מכילה רקמת שומן ורקמה בלוטית נוקשה יותר אשר אינה נוחה לשאיבה.
כיצד מתבצע ניתוח גניקומסטיה?
ניתוח גניקומסטיה מבוצע דרך חתך קטן, שאורכו פחות מחצי ס"מ וממוקם בד"כ בחלק הצדי התחתון של השד (אזור מוסתר באופן יחסי). תחילה מוסנן השד בתמיסה המכילה מי מלח, אדרנלין (המכווץ את כלי הדם) וחומר להרדמה מקומית (בנוסף להרדמה הכללית). התמיסה הופכת את רקמת השד לפחות נוקשה ויותר נוחה לשאיבה.
קנולה חלולה בעלת קצה קהה, המחוברת למשאבת וואקום מוחדרת לחתך. בתנועות מהירות והיקפיות, מחדירים את הקנולה לאזור השד, מפרידים את השומן, שואבים אותו ומרוקנים את השד. אם קיימת רקמה בלוטית (בד"כ באזור שמתחת לפטמה) , מרוקנים אותה דרך אותו חתך קטן שדרכו בוצעה השאיבה.
יתרונותיה הנוספים של שיטה זו הפחתת דימומים ומניעה של עיוות צורת השד ושקיעה של העטרה והפטמה עקב הוצאת יתר של רקמה, מאפיינים בולטים של השיטה הוותיקה יותר. שאיבת השומן מתבססת על כך שהעור יתכווץ ויתאים עצמו למראה השד החדש עקב האלסטיות שלו.
השיטה אינה מתאימה לגברים עם גניקומסטיה המלווה בעודפי עור ניכרים וצניחה של השדיים. במקרים אלו האופייניים למטופלים אשר הסירו ממשקלם, אין לסמוך על העור שיתכווץ לאחר השאיבה ויש להסיר עודפי עור דרך חתכים גדולים יותר. חתכים אלו, מין הסתם ישאירו צלקות בולטות.
לסיכום, שילוב שאיבת שומן עם הוצאת עודפי רקמה היא ניתוח המתאים למרבית המקרים. הניתוח מונע צלקות בולטות ומפחית סיבוכים הקשורים לניתוחים הוותיקים יותר.
אחרי ניתוח גניקומסטיה
תחושת אי נוחות מסוימת תופיע בימים שלאחר הניתוח, ללא תלות אם רקמת השד נכרתה בסכין או בוצעה שאיבת שומן. אולם, ניתן לשלוט באי הנוחות באמצעות נוגדי כאבים. בכל מקרה, בתקופה זו יהיה קושי לבצע פעולות הדורשות הזזה של הכתפיים.
בימים שלאחר הניתוח יופיעו נפיחות וסימני חבלה. לכן, לא ניתן להתרשם מתוצאות הניתוח בתקופה זו. על מנת לעזור בהפחתת הנפיחות, תודרך ללבוש חגורה לוחצת באופן קבוע לתקופה של שבועיים ובהמשך, למספר שבועות נוספים, ללילה בלבד.
למרות שבמרבית המקרים הנפיחות תיעלם בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח, ייקח כ - 3 חודשים או יותר עד שהתוצאות הסופיות ייראו.
יש להימנע מביצוע מאמץ גופני אינטנסיבי, בייחוד זה המחייב הנעת חגורת הכתפיים והחזה, כשלושה שבועות לאחר הניתוח. אולם, חשוב לחזור בהדרגה לשגרה. אתה תתבקש להתנייד כבר ביום הניתוח לשם הפחתת סיבוכים שונים. תוכל לחזור לעבודה כאשר תרגיש טוב מספיק, יתכן אף ימים ספורים לאחר הניתוח.התפרים שמונחים הינם תת עוריים ונספגים, ואין צורך בהוצאתם.
עליך להימנע מחשיפה לשמש או לפחות להשתמש בקרם הגנה לתקופה של שישה חודשים. קרני השמש עלולים לגרום לפיגמנטציה באזור הצלקת ולהשחרתה.
סיבוכים לאחר ניתוח גניקוסמטיה
באופן כללי ניתן לומר כי שיעור הסיבוכים נמוך והסיבוכים מינוריים ברובם. למרות זאת, כמו בכל ניתוח ישנם סיכונים שונים.
אלה כוללים זיהום, פגיעה בעור, דימום המחייב ניקוז בחדר ניתוח, סרומה (צבירת נוזלים ביתר). הפעולה יכולה לגרום לצלקות גלויות או רחבות, שינויים פיגמנטריים קבועים באזור השד או אי התאמה בין השדיים או הפטמות.
אם האסימטריה היא משמעותית, יש לבצע ניתוח חזה חוזר לצורך הסרת הרקמה העודפת.
השפעות זמניות של ניתוח להקטנת חזה הנן איבוד תחושה או נמלול באזור בשד, תופעות אשר עלולות להימשך עד שנה. תוצאות ניתוח הקטנת חזה לגבר משמעותיות וקבועות. אם ציפיותיך ריאליות, סיכוי טוב שתהיה מרוצה מהמראה החדש שלך.
גניקומסטיה – טיפול תרופתי?
במקרים בהם ההתפרצות היא כתוצאה מהפרעות הורמונליות בגוף, ניתן לטפל ראשית באופן תרופתי בבעיה ההורמונלית ורק לאחר מכן, במקרה שאין שינוי במראה החזה, ניתן לשקול טיפול כירורגי.
דוגמא להפרשה חריגה של הורמונים היא הפרשת יתר של הורמון הפרולקטין מבלוטת יותרת המח או הורמון התירוקסין מבלוטת תריס. במקרים אלה ניתן לטפל באופן תרופתי.
בשל חוסר האיזון בין ההורמונים הנשיים והגבריים בגוף, יהיה ניסיון לטפל בבעיה באמצעות התרופות קלומיפן או טמוקסיפן. מדובר בתרופות החוסמות את הרצפטור (קולטן) של ההורמון הנשי אסטרוגן ובכך מפחיתות את שגשוש רקמת השד. הדיווחים על הצלחת הטיפול הם נקודתיים ואין הוכחה על יעילות הטיפול לאורך זמן.
טיפול טבעי בגניקוסמטיה – האם קיים כזה דבר?
הטיפול היעיל והמוכח בגניקומסטיה הוא ניתוחי. אולם, במקרים בהם מטופל אינו יכול לעבור ניתוח מסיבות שונות או חושש ממנו, ניתן להקל עליו במקצת באמצעים טבעיים.
קיימת תאוריה הטוענת כי גניקומסטיה מתפתחת בשל חוסר איזון בין הורמוני המין הגברי (אנדרוגן וטסטוסטרון) להורמון הנשי אסטרוגן. אין הוכחה מדעית לכך, אך שמן דגים המכיל אומגה 3 מקטין את הפרש האסטרוגן בגוף ומעלה את רמת הטסטוסטרון שהוא הורמון גברי עשוי לחולל שינוי כלשהוא. לעתים יש תחושת כאב ורגישות עקב תפיחות הרקמה, הטיפול המומלץ להקלה על כאב במקרים אלה הוא קומפרסים קרים.
כורכומין יכול גם הוא להעלות את רמת הטסטוסטרון בגבר ולהקטין גודש בחזה ובכך להטיב עם המצב הקיים.אבץ הוא מינרל המצוי בכמות רבה ביוגורטים שונים, גרגירי חומוס, ודגני בקר ועשוי גם להעלות את רמת הטסטוסטרון.
גדילן מצוי, צמח הידוע בסגולותיו להיטיב עם מחלות כבד, עשוי גם לסייע במקרים של חזה גברי מוגדל הנגרם כתוצאה ממחלה כזו. צריכת שמן פישתן, הידוע כאנטיאוקסידנט חזק המסייע בניקוי רעלים מהגוף עוזרת בייצור הטסטוסטרון ולהפחתה של ההגדילה של החזה.
מגנזיום ושן הארי, עשויים לסייע גם כן. לפעילות גופנית חשיבות רבה בשיפור איכות החיים. חלק מההשפעות המיטיבות של האימון כוללות איזון הגוף מבחינה הורמונלית והפחתת בכמות רקמת השומן הידועה כמסייעת בייצור אסטרוגן.